Nicolae Georgescu, deputat, vicepreședinte PSD Argeș: Dinamica politicii externe românești s-a modificat substanțial odată cu venirea unui premier de la PSD la Palatul Victoria.
Politica externă a României are drept fundament deschiderea către statele de pe toate continentele, dezvoltarea de relaţii dinamice cu acestea atât pe plan politic, cât şi în domeniile economiei, ştiinţei, culturii şi educaţiei. Una este însă ce ne-am propus pe hârtie și cu totul alta este ce am reușit să facem în ultimii ani.
Din anul 2015, #România nu prea a mai contat în plan extern. Tot ce a reușit să facă țara noastră în acești ani pe plan extern a fost să se alinieze la agenda de politică externă a Comisiei Europene, a birocraților de la Bruxelles. În rest, doar plimbări lungi, luxoase, fără vreun rezultat deosebit pentru cetățeni.
Pe români i-a interesat cel mai mult aderarea la Schengen, aprofundarea parteneriatului cu SUA, apărarea drepturilor românilor din Ucraina, dezvoltarea cooperării regionale și sprijinirea aspirațiilor europene a Republicii Moldova și întărirea securității țării. În Schengen nu am intrat, în SUA tot cu vize călătorim, pentru românii din Ucraina nu s-a făcut mare lucru până în acest an, iar în ce privește Republica Moldova părem în grafic, dar fără să avem garanții solide că se va debarasa de spațiul ex-sovietic.
Dinamica politicii externe românești s-a modificat substanțial odată cu venirea unui premier de la #PSD la Palatul Victoria. În primul rând, Marcel Ciolacu a pus punct lipsei de reacție față de bătaia de joc a Austriei la adresa românilor. A blocat Austria la #NATO și i-a dat un ultimatum premierului populist de la Viena, următorii pași prin care să somăm Austria fiind pregătiți deja. Al doilea aspect important pe care a reușit să-l rezolve liderul PSD este legat de românii din Ucraina. S-a ajuns la un compromis cu Ucraina privind drepturile românilor de acolo. Premierul va anunța detaliile în urma vizitei pe care o va efectua la Kiev în curând. În Republica Moldova, prin achiziționarea rețelei de gaze, am început să contăm din punct de vedere energetic și să reprezentăm mult mai bine românii dintre Prut și Nistru. Între timp, ambasadoarea SUA la București a anunțat, în luna septembrie 2023, că vizele pentru SUA se ridică din 2025.
Toate aceste reacții, rezultate, mutări pentru viitor, cum este întărirea cooperării cu Bulgaria și Grecia sau vizita de ieri din Israel, unde Marcel Ciolacu și Beniamin Netanyahu, premier aflat într-o situație extrem de grea, violentă și cu impact global, scot în evidență noua politică externă a României. Una dinamică, proactivă, ce pune în aplicare soluții coerente la probleme actuale ale României și ale românilor de pretutindeni.