Publicistul Nicolae Badiu a lansat săptămâna trecută un nou volum. Este vorba de „Poarta 3 – maşina cu nume de ţară DACIA”, o lucrare biografică, autobiografică, care cuprinde însă şi istoria celei mai importante mărci industriale din judeţ şi din ţară. La emsiunea „Subiect de Presă”, gazdele Cristina Munteanu şi Mihai Golescu l-au avut invitat chiar pe autorul cărţii.
După o amplă documentare, Nicolae Badiu a adus pe piaţă acest volum care cuprinde poveşti, amintiri originale şi picanterii de la Uzina Dacia, acolo unde a fost şeful echipei de comunicare. La evenimentul de lansare au fost peste 300 de oameni (majoritatea angajaţi, foşti angajaţi şi rude ale acestora). Şi totuşi, în ciuda aparentului succes, autorul are o dezamăgire.
Echipa actuală de comunicare a a spus „pas”
„Cei de la comunicare (n.r. – din cadrul grupului Dacia – Renault) au refuzat categoric să intre în contact cu cartea, motivul ar fi că ei au un demers editorial la rândul lor, bineînţeles din ăsta de genul comandat şi că n-ar vrea să fie influenţaţi de demersul meu. M-a durut, e drept, cred că ei nu au cum să digere cu bucuria noastră ceea ce e în carte pentru că ei sunt totuşi în zona executivă unde mai puţin contează emoţionalul. Eu, spre deosebire de ei, aş fi fost interesat să văd ce scrie în carte, dacă tot mi s-a oferit. Ei nu au făcut acest lucru, e treaba lor de ce, nu au decât să-şi asume această decizie”.
Mă întreb, oare autorul a luat în calcul şi ipoteza ca anumiţi oameni să nu fie pur şi simplu interesaţi de ce scrie dânsul în respectivul volum?
… iar „presa nu e pregătită pentru un asemenea eveniment”
Întrebat de directorul ziarului nostru, dl. Mihai Golescu, de ce presa nu a fost invitată la eveniment, autorul a mărturisit că nu a invitat ziariştii pentru că a considerat că „presa nu e pregătită să facă faţă”, adică „să ştie despre ce e vorba”, „să cunoască fenomenul”.
„Presa nu este cultivată corect, am avut rezerve şi m-am simţit foarte bine aşa…” – a mai spus Nicolae Badiu.
„E o întrebare dificilă, eu trebuie să fac faţă provocării. Îmi puneţi în cap o parte din presă care şi aşa e în capul meu.” – consideră autorul.
„Până la urmă, e vorba de istoria unei uzine. Cred că invitarea presei ar mai fi făcut cât de cât educaţia de care dl. Badiu nu spune direct în text. Cartea e interesantă, frisonantă chiar pe alocuri, scrisă cu mult subiectivism, cu impresii ale autorului uneori deranjante la adresa unor anumite personje.” – a punctat Mihai Golescu.
„Eu am precizat din capul locului că adevărul costă. Am recunoscut că e o doză de subiectivism specifică unui scriitor. Iar aici nu e vorba de presă, e vorba de carte. Eu nu am fost condiţionat de nimeni când am scris această carte, am avut toate gradele de libertate posibile” – a conchis N. Badiu.
4 Comentarii
Nicolae Badiu
Citesc cu intarziere acest articol. Cu intarziere, dar si cu uimire. Nu inteleg la care frustrari se refera autorul acestui material. In afara unei frustrari pe care o tradeaza semnatarul articolului, alta nu percep! Ma refer, ca sa fiu cat mai precis, la afirmatia dumnealui, din textul de mai sus „Mă întreb, oare autorul a luat în calcul şi ipoteza ca anumiţi oameni să nu fie pur şi simplu interesaţi de ce scrie dânsul în respectivul volum?” Apoi, nu inteleg de ce ziaristul pune atata de mult accent pe absenta presei de la eveniment! Care presa? Poate dupa ce citeste cartea oferita de mine, gratis, va scrie o cronica cinstita, la obiect, fara de frustrari…
Boni
Dom’ Badiu,ușor cu pianul pe scări, presa este sau nu interesată, s-o lăsăm să se devoaleze. Dacă talent nu e nimic nu e! Nu că zic dar vreau să spun!
LeoB
am cumparat cartea si am citit-o imediat ! Cred totusi ca am avut asteptari prea mari – este normal sa vrei sa stii povestile celor ce ti-au marcat cumva destinul ( si nu neaparat cel profesional – titanii actionau si dupa ora 15!…). Bineinteles ca as fi vrut mai mult si intr-o nota mai eleganta si mai…amabila !..Nu suntem depozitarii adevarurilor absolute si avem datoria din respect pentru oamenii sau umbrele de langa noi sa tindem spre echidistanta .
Cred totusi ca aceasta carte ni se adreseaza mai intai noua , celor ce am trait sau traim in aceasta lume si am fost atinsi de bagheta unul sau altuia dintre corifeii descrisi aici ; totdeauna retinem lucrurile luminoase ! Cred cu tarie si vreau sa sper , ca va urma o editie a doua revizuita si mult adaugita . Eu , va multumesc pentru clipele oferite si astept ( cu sau fara presa invocata) o alta invitatie spre memoria unor vremuri !
adi
De ce sa cumparam cartea domnului Badiu? Singurul motiv pe care il vad este pentru a intelege cum nu trebuie scrisa o carte.