Cine spune că piteştenii nu sunt strângători şi că aleargă doar după credite se înşeală. Îi contrazice o doamnă din muncipiu care a strâns o mică avere la puşculiţă.
Da, mă refer la acea puşculiţă clasică în formă de purcel pe care, când eram mici, abia aşteptam să o spargem ca să ne cumpărăm dulciuri.
Femeia ne-a vizitat la redacţie şi ne-a mărturisit că a adunat aproximativ 700 de lei în monezi de cincizeci de bani, doar că acum nimeni nu se oferă să-i schimbe mărunţişul în bancnote.
A încercat pe la trei-patru bănci din municipiu, pe la diverse magazine şi toţi au spus că n-au vreme de pierdut să numere fisele.
Dacă prăvăliile private au o justificare, băncile, în schimb, nu prea ar avea. Dacă nu la bancă să duci banii, atunci unde?
I s-a propus la un moment dat să-şi deschidă cont, cu promisiunea că angajaţii băncii se vor ocupa la un moment dat de numărat banii şi de virament. Desigur, la retragere este perceput un comision, iar administrarea contului respectiv costă şi ea ceva.
Nici furnizorii de servicii nu au fost încântaţi de purceluşul care cântărea vreo cinci kilograme şi i-au transmis acelaşi lucru: mergeţi şi depuneţi banii într-un cont, apoi faceţi plata utilităţilor (gaze, energie ş.a.m.d).
Există o reglementare în acest sens? Teoretic, comercianţii nu sunt obligaţi să accepte schimbul, adică să ofere banconte în locul monezilor, dar când vine vorba de efectuarea unei plăţi, orice monedă românească aflată în circulaţie trebuie luată în calcul.
În cazul în care casierul refuză, pasul următor ar fi sesizarea conducerii magazinului şi înţelegerea pe cale amiabilă. Dacă nu merge nici aşa, soluţia este să faceţi reclamaţie la Protecţia Consumatorilor.
Sau puteţi încerca să intraţi în Cartea Recordurilor. Noi avem dovada!
6 Comentarii
Anonim
Sunteti sigur ca provin de la o pusculita si nu de la cersetori ?
Ne cunoaştem personal cu cea care a strâns banii, de-a lungul a câţiva ani. Nici vorbă de cerşetorie aici, vă asigurăm.
Puiu
Nu cred ca proveniență banilor are vreo importanta. Aici problema spinoasa este schimbul banilor. Domnul Olteanu spune ca banca „nu prea” trebuie sa ii schimbe. Înțeleg ca banca e puțin gravidă. Comercianții sunt obligați sa primească orice ban, pentru ca banul este marfa de schimb în orice forma și diviziune. Amândoi încalcă legea. Si? Care e problema într-o tara ca Romania, unde legea este încălcat de omeni de la vârf?Are cineva impresia ca este ceva aiurea? Asta cu banii înseamnă… mizilic.
Anonim
Da, un subiect de comentat (doare!).Mai mare … pentru echipa de postaci .Sigur, LAŞITATEA e o frână ! Cine să scrie ferm că avem un preşedinte de stat (România) care sfidând Constituția şi voința majorității românilor, trădează nu doar democrația , ci chiar unitatea socială şi statul român ! DICOT-ul anchetează („in rem”) adevărații patrioți români (Dăncilă, DRAGNEA etc.), ba „justiția paralelă” îi şi condamnă, la comanda trădătorilor de țară (îi ştie tot poporul român !).
Anonim
tu ori esti bolnav, ori esti dragnea sau dancila….
Anonim
Suntem pentru libertatea presei (mass-media). Dar , de ce noi, abonații RCS-RDS, trebuie să suportăm pe Cablul şi banii noştrii un post TV ca Realitatea Tv ?! Să emită tot ce vor ei, dar nu pe banii românilor abonați la RCS-RDS, care vor adevăr , nu doar minciuni şi manipulări „de presă” antiromâneşti (vezi Cozmin Guşă & Denis Rifai) !
O astfel de problemă are, zicem noi, o singură soluţie: folosiţi telecomanda şi schimbaţi canalul.
Anonim
Vorba lui Băsescu, …”e liber la emigrarea din România”!!! (cinic şi arogat !) sau vorba celebrei foste deputate PDL (Constantinescu ?) : „cioclu mic , acum noi suntem la putere” !!! (argument- sofism – de tip Băsescu , Iohannis, L. Orban , L. Kovesi ş.a.). Halal democrație & stat de drept. Noi trăim în Republica Abuzurilor de orice fel ! Cui nu-i convine ?!…