Raportul special al Curţii de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă din România devoalează o serie de plăţi ilegale sau neconforme făcute (şi) în Direcţiile de Sănătate Publică din România (DSP). Documentul a fost întocmit în această lună, la solicitarea Parlamentului României.
Bile negre
În raport se arată, între altele, că: DSP Argeş, Botoşani, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Olt şi DSPMB au plătit ore suplimentare şi altor categorii de personal (de exemplu, personalui TESA), plăţi efectuate în afara cadrului legislativ incident, în sumă de 306.000 lei. Documentul menționează că: DSP Argeş, Bacău, Mehedinţi, Mureş, Teleorman, SAJ Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara, SAJ Călăraşi au acordat majorări salariale prevăzute de Legea nr. 19/2020, acordate în lunile martie şi aprilie 2020 angajaţilor din cadrul entităţii controlate necuvenite sau calculate eronat în sumă de 263.000 lei. Alte deficienţe constatate la DSP Argeş privesc modul de derulare a achiziţiilor publice; s-a constatat faptul că nu au fost stabilite, prin referatele de necesitate, preţurile unitare/totale ale produselor identificate ca fiind necesare în activitatea entităţii, în urma unei cercetări a pieţei sau pe bază istorică, cu consecinţa eludării de la obligaţiile legale de a asigura respectarea principiului asumării răspunderii în procesul de achiziţie publică.
Ieri, am cerut punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică Argeș, dar până la ora editării articolului în ziarul print nu am primit niciun răspuns din partea instituției menționate de mai multe ori în raportul secial.
O bilă albă
Pe de altă parte, Spitalul Orășenesc din Mioveni a fost evidențiat în raportul Curții de Conturi chiar ca un ”exemplu de bună practică” în gestionarea resurselor publice, în ce privește decontarea serviciilor de cazare a persoanelor carantinate pe perioada stării de urgență, fiind menționat pentru realizarea unei economii la buget de peste 200.000 lei. Iată ce scrie în amintitul document: “(…) Un alt exemplu de bună practică îl constituie modul în care Spitalul Orășenesc Mioveni a negociat serviciile de cazare anterior intrării în vigoare a modificărilor aduse de HG nr. 329/23.04.2020, în sensul că prețurile de cazare negociate au fost stabilite în lei/cameră, și nu în lei/persoană, acestea fiind și cu mult mai mici decât nivelul alocației de cazare permis de HG nr. 201/18.03.2020.Astfel, pentru perioada stării de urgență, prețul negociat al serviciilor prestate a fost de 216.540 lei, reprezentând 51,61% din prețul maxim la care ar fi putut să fie decontate potrivit legii, astfel încât prin modul în care au fost negociate și încheiate contractele menționate, a fost făcută o economie la buget de 202.980 lei.”