Neplata TVA-ului ar putea deveni infracţiune. Pedepsele ajung până la 15 ani de puşcărie.
Transpunerea unei Directivei europene în România ar putea aduce mari probleme persoanelor care fraudează statul prin neplata TVA-ului.
Parlamentul României a votat ca anumite fapte prin care se evită plata TVA-ului să fie considerate infracțiuni şi inclusiv tentativele de fraudare ar putea fi pedepsite.
Se lucrează la aşa numita Lege a evaziunii („Legea evaziunii”) în care se va prevede, ca noutate:
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii Europene, prin:
a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea de informații privind TVA, atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.
Explicaţia şefului de la Finanţe
„[…] Dacă companiile deja își plătesc tot ce înseamnă — sau încep să plătească mai mult pe partea asta de — contribuții, impozit pe profit, impozit pe dividende, am văzut că, dacă ar fi să alegi ce impozit să nu plătești dacă nu-ți ajung banii, întotdeauna este TVA-ul”, a explicat Lucian Heiuş, preşedintele ANAF.
Important de menţionat este că, în actuala fază a proiectului, nu orice neplată a TVA-ului va putea fi pedepsită, ci este vorba de fraudele transfrontaliere (inclusiv tentativele) prin care bugetul Uniunii Europene este lipsit de cel puțin 10 milioane de euro.
Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Foto descriptiv / Sursa avocatnet.ro