Săptămâna aceasta am primit o vizită mai puţin obişnuită la redacţie. De ce spunem aşa? Pentru că tânărul care s-a prezentat la „masa rotundă” a venit, printre altele, cu probleme legate de… pensionare.
„Primesc lunar raportul de la compania NN, cea unde mi se virează contribuţia la pilonul doi de pensii (pensia privată obligatorie). Faptul că ştiu exact câţi bani am în cont este un lucru bun. Ceea ce nu mi se spune este când şi cum voi beneficia de suma respectivă. Trebuie să aştept vârsta pensionării sau pot intra în posesia banilor mai devreme? Voi primi toţi banii odată sau sub forma unei pensii clasice?” – se întreabă Laurenţiu U. din Piteşti.
Cum funcţionează?
Într-adevăr, sunt mulţi cetăţeni încă nelămuriţi de modul în care funcţionează acest sistem. De când s-au introdus pensiile private, în special tinerii au început să acumuleze bani în conturi care pot fi verificate la orice oră pe site-ul administratorilor acestor fonduri (NN, Allianz, BCR, BRD etc). Interesant este însă cum a fost gândită returnarea contribuţiilor. Astfel, dacă titularul se retrage din activitate din pricina unor probleme medicale care nu-i mai permit să lucreze, va primi o pensie privată viageră doar dacă suma acumulată este suficientă. Problema e că acest cuantum nu a fost încă stabilit prin lege! Altfel (dacă suma este considerată insuficientă pentru a determina o pensie viageră), banii vor fi primiţi într-o tranşă unică sau sub formă de plăţi eşalonate pe o durată de maximum cinci ani. Important este că, oricare ar fi modalitatea de plată, banii nu se pierd, ci vor intra în posesia titularului. În cazul decesului participantului înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, pe numele beneficiarului/beneficiarilor se va deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.
George OLTEANU