Ridicarea autoturismelor parcate în zone interzise sau modul de parcare împiedică circulaţia normală a altor vehicule, fără o hotărâre anterioară a unei instanţe, atentează la dreptul de proprietate, drept garantat de Constituţie. În argumentarea acestei afirmaţii mă bazez pe faptul că dreptul de proprietate este definit prin trei componente, şi anume: dreptul de folosinţă, dreptul de posesie şi dreptul de dispunere.
Prin ridicarea autoturismului, proprietarul este privat în primul rând de dreptul de a-şi folosi bunul pe perioada reţinerii acestuia. De asemenea, pentru perioada în care proprietarul nu a reuşit să-şi recupereze bunul, acesta fiind în posesia celui care a efectuat ridicarea, este încălcată şi a doua componentă a dreptului de proprietate, şi anume dreptul de posesie.
Deoarece modul de parcare sus amintit este totuşi de neacceptat, cred că se pot găsi şi alte metode de a-i descuraja pe cei care au acest prost obicei. Spre exemplu, mutarea într-o zonă în care nu deranjează, dar în acelaşi timp şi aplicarea unor amenzi usturătoare şi perceperea cheltuielilor de mutare. Este drept că pot apărea complicaţii, poate chiar ajungerea în instanţă, că de… aşa-i românul, dar nu s-ar încălca dreptul de proprietate.
Important este că nu trebuie îngrădit dreptul de folosinţă (pot exista şi urgenţe majore), precum şi cel de posesie.
Lucian Leanca