Patronul cu care vorbesc are în jur de cincizeci de ani şi a muncit cot la cot cu angajaţii firmei sale de construcţii până acum câţiva ani, când un accident l-a lăsat fără posibilitatea de a-şi mişca firesc mâna dreaptă. E însă optimist, deşi pe piaţă e din ce în ce mai greu. Şi nu neapărat că ar fi concurenţa de vină, cât piaţa forţei de muncă. Piaţă care este în criză, căci meseriaşii au migrat, iar statul a încurajat nemunca (cu ajutoare sociale) până la nivelul în care unii găsesc că e mai rentabil să stea acasă decât să meargă la serviciu.
Perspectivă sumbră
Perspectiva majorării – din nou – a salariului minim îl pune şi mai mult pe gânduri. „Am meseriaşi buni, pe care îi plătesc bine, că altfel pleacă. Am ajuns să ne purtăm cu angajaţii precum cu ouăle! Dar am şi angajaţi noi care, desigur, merg pe salariul minim. Statul îmi cere să plătesc mai mult oamenii, dar mă ajută cu ceva? Cu nimic! Tot biruri şi biruri, plus măsuri luate din pix, fără să ne întrebe şi pe noi de sănătate!”, ne-a declarat omul de afaceri care ne-a cerut să îi păstrăm anonimatul. E de lucru tot mai mult în Argeş, mai ales că s-a dat undă verde multor proiecte cu bani de la Guvern, dar întrebarea este dacă se va putea face mare lucru în condiţiile în care firmele sunt puse pe butuci de măsuri administrative şi fiscale aiuristice, iar angajaţii buni sunt tot mai greu de găsit şi, apoi, de păstrat!
Piaţă dinamică
Piaţa construcţiilor este una dinamică în Argeş. Potrivit statisticienilor, numai în august (ultima lună analizată) au fost eliberate 154 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (case şi blocuri), dintre acestea 118 fiind pentru mediul rural (76,6% din total) şi 36 pentru mediul urban (23,4%). În aceeaşi perioadă au fost eliberate şi 29 autorizaţii de construire pentru alte clădiri (hale, birouri etc), dintre care 22 în mediul rural şi 7 în mediul urban.