Uite o recomandare a Uniunii Europene la care ader cu toată… inima. De ce cu inima? O să vedeți în final. Recomandarea este ca până la 30 septembrie a.c. (început – 23 septembrie) să se organizeze „Săptămâna europeană a sportului”.
Idee bună, căci sportul de performanță cuprinde un eșantion mic raportat la populație, pe când sportul pentru toți – în esență, mișcare sub diferite forme – antrenează toate categoriile de vârstă. În 2013, Piteștiul a fost, mai mult datorită insistenței unui parlamentar român, „European City of Sport” (Orașul European al Sportului). N-a însemnat, totuși, ceea ce ne-am fi așteptat, dar ideea a atras atenția asupra rolului sportului în societate („mens sana in corpore sano”), în creșterea calității vieții (împreună cu alimentația sănătoasă, cu un mediu sănătos etc.), în creșterea duratei vieții. Am ajuns astfel să ne apropiem, prin sport, să vorbim aici și despre speranța de viață. Institutul Național de Statistică arată că județul nostru s-ar afla pe locul al 13-lea ca speranță de viață: media – 76,16 ani. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații – 79,38 ani. Probabil, stilul de viață își spune cuvântul. Vecinii noștri din Vâlcea sunt pe primul loc la speranța de viață: 81 de ani.
Să revenim la sport. În Pitești s-au luat câteva măsuri, dar incomplete. „Săptămâna” a fost punctată, cred, bine de „acțiuni”. Problema este dincolo de acestea! Se dă atenție, vedem, unui concept cu care suntem, desigur, de acord – ,,Smart City” (Oraș Inteligent), dar noțiunea este, concret, neacoperită, în totalitate, de realitate. De fapt, dincolo de orice facilități tehnologice, „smart city”, îl văd ca pe o premisă pentru un trai mai bun pentru comunitate.
Or, sănătatea prin sport mi se pare prioritară. Adică nu numai sitemul de sănătate concură la aceasta, ci tot ceea ce înseamnă „a nu ajunge la spital”: prevenția.
Sportul este, din acest punct de vedere, determinant. S-a încercat, în Pitești, „o zi fără automobil” și artera principală a fost plină de mărșăluitori și de copii jucându-se. S-a încercat și marcarea unor piste de biciclete. Nu îndeajuns! Cel mai bine este în „Lunca Argeșului”. Bicicleta, folosită, mai mult decât acum, ar scădea poluarea. Trebuie însă condiții pentru siguranța deplasării!
Am scris de atâtea ori despre necesitatea legării falezei dinspre parcul „Ștrand” cu „Lunca Argeșului”. Este vorba despre o pantă pe care Primăria Pitești ar putea să o amenajeze civilizat (la baza ei dinspre „Luncă” se oprește o pistă asfaltată – deci o invitație implicită la a continua demersul).
Primăria se face că nu vede, ori nu aude!?! Un studiu din Marea Britanie afirmă, apropo de mișcare, că mai ales trei sporturi, la îndemâna tuturor, sunt cele mai potrivite, cu efecte benefice asupra tensiunii și nivelului de zahăr în sânge: tenisul, înotul și gimnastica aerobică. Iată de ce ziceam că ader la „săptămână”cu toată inima!!!
„Lunca Argeșului” este un exemplu de destinație alocată mișcării. Zilnic, aici poți vedea „mărșăluitori”, alergători și bicicliști. De fapt, pornind de aici, toate bazele sportive pentru performanță ar trebui să aibă în orar – program de mișcare pentru cetățenii doritori. Cam de aici s-ar materializa benefic „săptămâna sportului”, „orașul european al sportului”.