Ieri după-amiază, prof. univ. dr. Ovidiu Puiu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, a fost oaspetele emisiunii „Subiect de presă”. La Antena 1 Piteşti, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu i-au pregătit o serie de întrebări referitoare la viitorul pieţei forţei de muncă.
Campioni la… analfabetism
Din pricina lacunelor din sistemul de învăţământ, dar şi a lipsei de formatori, tinerii întâmpină dificultăţi la angajare. Cumva nici nu trebuie să ne mire, căci, conform statisticilor prezentate de Ovidiu Puiu, aproape 50% dintre aceştia sunt analfabeţi funcţional, dar şi… digital. Cu alte cuvinte, scriu şi citesc, dar nu înţeleg mesajul, au calculator, însă habar n-au să-l folosească. „În aceste condiţii, degeaba avem internetul cel mai rapid din Europa. Este necesară o reformă din temelii atât a învăţământului de masă, cât şi a celui de elită. Tinerii trebuie formaţi în concordanţă cu cerinţele angajatorilor” – este de părere Ovidiu Puiu.
Primii şi la abandon şcolar
„Până una alta, România e prima în Europa la abandon şcolar şi are cel mai mic număr de studenţi la suta de locuitori. Or, viitorul ne rezervă foarte multe surprize. Revoluţia industrială 4.0, axată pe robotizare, presupune schimbări structurale majore. Roboţii tind să înlocuiască meseriile ce necesită un grad de calificare mediu sau scăzut, în schimb vor fi căutaţi din ce în ce mai mulţi absolvenţi de studii superioare – evident bine pregătiţi. Noi nu suntem încă pregătiţi pentru aşa ceva şi, dacă nu schimbăm lucrurile nici în ceasul al 12-lea, coordonatele pieţei forţei de muncă din România vor fi sumbre. Dacă facem o proiecţie în viitor, peste 25 de ani vă asigur că vor fi o mulţime de meserii pe care astăzi nici nu le imaginăm. Multă lume priveşte cu teamă către acest viitor, însă evoluţia este firească şi se va petrece indiferent că vrem sau nu vrem asta” – a declarat rectorul.
Angajatorii se plâng
„Dacă încep să-i pregătim pe tineri încă de pe acum, adaptarea la nou va fi una facilă tuturor. Momentan, angajatorii spun că duc lipsa unei forţe calificate de muncă, acesta fiind rezultatul unui cumul de factori negativi din ultimul sfert de secol. E valabil desigur în România, ţara cu cele mai multe strategii din Europa. Noi vrem să schimbăm lucrurile şi acţionăm din mai multe perspective, atât instituţionale, cât şi în ceea ce priveşte formarea tinerilor.”
Un program care promite
În urmă cu două săptămâni, la Universitatea „Constatin Brâncoveanu” a fost lansat programul „Aspen Future of Work” prin care se doreşte această schimbare. Este un program naţional care „coagulează” lideri din toate domeniile (industrie, cercetare, politică, antreprenoriat, resurse umane ş.a.m.d.), scopul fiind crearea de noi locuri de muncă şi adaptarea candidaţilor/viitorilor candidaţi la cerinţele ce ţin cont de evoluţia ameţitoare din tehnologie. Acest lucru se poate realiza doar prin implicarea angajatorilor, căci ei dictează cerinţele de pe piaţă. Accentul va fi pus din ce în ce mai mult pe sistemul de învăţământ dual, dar şi pe stagiile de practică la unităţi de învăţământ din ţări dezvoltate şi chiar în cadrul marilor companii de peste hotare. Teoria, ca de obicei, sună promiţător. Rămâne de văzut cum se vor implica factorii enumeraţi în aşa fel încât să nu vorbim iar de o strategie fără rezultat.
George OLTEANU