Muzeul Județean din Argeș este, probabil, unul dintre cele mai tinere muzee din România. Acesta este un muzeu, care deși este destul de tânăr, a reușit să treacă prin destul de multe provocări. Muzeul s-a format si s-a extins treptat – a început în cadrul Ateneului Popular din Pitești, apoi a urmat sediul Prefecturii de Argeș, iar apoi și vechea primărie.
În prezent, acesta este locul, care găzduiește cele mai diverse expoziții cu motive atât clasice, cât și contemporane. Această diversitate, de fapt, se trage încă din ani 70-80’, atunci când muzeul găzdui o varietate mare de expoziții – de la cele istorice, până la cele cu motive mega contemporane. Așadar, vizita la acest muzeu ar putea deveni o alternativă de distracție bună, în special în cazul în care încă nu ai obținut un bonus fara depunere la un cazinou online, sau nu ți-ai programat alte planuri de distracție deocamdată.
Muzeul Județean din Argeș – Prezent
În prezent muzeul își are sediu în clădirea fostei prefecturi. Sediul nu a fost ales la întâmplare – clădirea este realizată într-un stil neoclasic, ceea ce reflectă cel mai bine poziționarea muzeului. Este vorba despre poziționarea, care îmbină istoria și importanța trecutului istoric cu arta contemporană (care, la fel, este foarte importantă pentru dezvoltarea culturală a Argeșului).
Totuși, accentul este pus pe istorie, muzeul lăudându-se și cu o bogată colecție de artefacte istorice, care cuprinde tocmai 6380 exponate. Istoria se îmbină de minune cu arta la Muzeul Județean – Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, de exemplu, cuprinde peste 1000 de lucrări. Este vorba despre patrimoniu de pictură și sculptură. În patrimoniu sunt incluse atât lucrări clasice, cu un background istoric bogat și extrem de important, precum și lucrări, realizate de autorii contemporani.
Aici sunt prezenți și cei mai renumiți autori din România: Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Gh. Petrașcu Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza. Așadar, Muzeul Județean nu doar că cuprinde un vast patrimoniu, dar și pune la dispoziția vizitatorilor săi lucrările celor mai importanți autori din istoria culturală a României.
Acreditarea recentă a Muzeului Județean Argeș
Ultima acreditare a muzeului a avut loc în 2017 și, deși ar părea că nu a trecut atât de mult timp, conform legislației în vigoare acreditarea muzeelor se face obligatoriu odată la 5 ani. Din acest motiv, în acest an s-a pus întrebarea acreditării acestui obiect cultural important pentru Argeș.
Recent, în luna august s-a aflat despre un răspuns pozitiv la acest subiect – Muzeul Județean Argeș a primit acreditarea necesară. Dosarul, de fapt, a fost analizat și mai devreme – în luna iulie, doar că nu era oferit un răspuns final exact, referitor la statutul acreditării. Într-un final, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a emis hotărârea finală și a aprobat acreditare.
Ce înseamnă acest lucru? Muzeul Județean Argeș va continua să-și desfășoare activitatea fără întreruperi. Cele 7 secții ale acestui muzeu sunt disponibile vizitatorilor, la fel fiind disponibil și renumitul magazin de suveniruri e lângă muzeu, adorat atât de turiștii veniți de peste hotare, cât și de către românii care vizitează Argeșul.
Muzeul reprezintă un edificiu, care are grijă de istorie și promovează tradițiile și obiceiurile sănătoase. Precum a menționat și Tony Sloterman, “Chiar dacă avem o groaza de divertisment accesibil în prezent, este important să nu uităm frumosul etern”. În acest context, este foarte important ca asemenea edificii să obțină toate acreditările necesare, pentru a-și putea urma misiunea.