Corespondenţă din Germania
Hagia Sophia, cunoscută oficial ca Marea Moschee din Istanbul/Turcia, a fost iniţial o biserică ridicată din ordinul împăratului Iustinian (527-565) şi a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, până în 1453, când a fost transformată în moschee. În 1935, regimul secular Atatürk a transformat edificiul în muzeu. Această biserică-muzeu de mare valoare istorică şi arhitectonică a fost inclusă pe lista monumentelor din patrimoniul mondial UNESCO în anul 1985. Este una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, care a atras în 2019 circa 3,8 milioane de vizitatori.
Statutul clădirii s-a schimbat în iulie 2020, când instanţa administrativă supremă a Turciei a anunţat că muzeul va fi reconvertit în moschee. De atunci s-au făcut pregătiri intense pentru slujba inaugurală, sub paza poliţiei. 2.000 de credincioşi musulmani au celebrat împreună cu preşedintele Turciei, Erdogan, rugăciunea musulmană din 24 iulie. În afara slujbei, biserica se poate vizita ca şi Moscheea Albastră din vecinătate. Catedrala a fost lăcaşul cel mai impresionant şi venerat al creştinismului ortodox, al creştinismului în general. Edificiul a fost deschizător de drumuri în arhitectura şi ornamentaţia creştină arhaică. Mozaicurile înfăţişând împăraţi, dar şi pe Maica Domnului, pe Iisus sau Arhanghelul Gabriel vor fi acoperite. Până acum, biserica-muzeu a fost apărată de paznici şi administrată de Ministerul Culturii. În viitor, edificiul se va afla în subordinea Serviciului Religios din Turcia. Şi îşi aşteaptă destinul; pare să-şi schimbe ciclic destinaţia religioasă. Acest monument rămâne un simbol spiritual de necontestat.
De remarcat că nu numai Hagia Sophia a cunoscut recent o transformare cu… substrat politic, ci şi muzeul Chora din Istanbul, ceva mai puţin cunoscut de turişti. Este o construcţie în stil bizantin din secolul al VI-lea, adăpostind numeroase mozaicuri. Aceste capodopere de valoare inestimabilă au putut fi restaurate în ultimii ani prin contribuţia unor foruri europene de protecţie a monumentelor istorice.
E greu de crezut că valoarea istorică şi culturală a Istanbulului se află în centrul atenţiei guvernului. Preşedintele Erdogan se comportă ca un conducător musulman care demonstrează triumful islamic. Islamul pare să nu-şi conceapă identitatea şi dinamica, decât în detrimentul civilizaţiei occidentale, pe care o percepe ca sediu al răului şi al decadenţei.
De notat că, recent, Comitetul Patrimoniului Mondial i-a solicitat Turciei să prezinte până la 1 februarie 2022 „un raport actualizat privind starea de conservare a clădirii respective”, exprimându-şi „profunda îngrijorare” cu privire la impactul pe pare îl poate avea modificarea unor componente cheie „asupra valorii valorii universale remarcabile a proprietăţilor”.
În fine, aflăm că, la Belgrad, Catedrala „Sfântul Sava” va fi declarată „Noua Hagia Sophia”. Este cea mai mare biserică ortodoxă din Balcani. Şi acest edificiu are o istorie demnă de prezentat.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.