După unii specialişti, România ar putea hrăni, graţie resurselor agricole de care dispune, o populaţie de peste 50 milioane de oameni. Nu o face, însă, ba chiar importă masiv alimente din toate colţurile lumii. Pe de altă parte, avem resurse strategice care ne-ar putea asigura un trai liniştit pentru generaţii întregi, dar fie din neştiinţă, fie din neputinţă sau interese meschine le-am dat şi continuăm să le dăm altora, mai puternici decât noi, noi care ne alegem doar cu firimiturile aruncate de „Înalta Poartă” de la Bruxelles sau de la Washington. Şi cu facturi la utilităţi de multe ori peste putinţa noastră de plată…
Bogăţii
O companie specializată în extragerea minereului aurifer a făcut acum câteva zile un anunţ uluitor: a descoperit zăcăminte de aur în localitatea Bolcana din Hunedoara (tot în Munţii Apuseni, ca şi Roşia Montana) în valoare de 7,8 miliarde de dolari. Tot acum câteva zile, Petrom a anunţat că a descoperit noi zăcăminte de gaze naturale în Vâlcea, la doi paşi de Argeş, după ce s-a anunţat descoperirea unor zăcăminte de gaze de miliarde de euro în Marea Neagră şi Buzău. Am putea spune că a dat norocul peste noi. Dar de unde! În bunul stil românesc de după Revoluţie, am ajuns să dăm totul străinilor pe mai nimic. Chipurile, nu avem tehnologie să extragem gaze naturale şi petrol, după ce prin anii 90 inginerii şi tehnicienii de pe platforma Arpechim, acum închisă, puneau bazele industriei petroliere în Orientul Mijlociu şi prin Peninsula Arabică! Mai grav este faptul că după ce s-au bătut cu pumnii în piept că apără, prin noua lege offshore, interesele economice ale ţării, parlamentarii noştri s-ai trezit că, de fapt, au votat o lege în totală favoare a companiilor străine care ne vor exploata zăcămintele!
Ăştia ştiu pe ce lume sunt? Sau de partea cui?
Noi am trimis în Parlament oameni care să ne apere interesele. Dar, ce să vezi? Legea offshore, promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis, naşte noi controverse. După promulgarea, membrii comisiei pentru industrii din Parlament (în care este şi senatorul de Argeş Gheorghe Marin) au constatat că un articol din lege referitor la legislaţie a fost formulat ambiguu şi poate aduce „prejudicii materiale majore statului român”, de miliarde de euro. Astfel, deputaţii din comisie, de la toate partidele cer acum modificarea legii, ori printr-o ordonanţă de urgenţă, ori printr-o nouă lege. Culmea este că acel articol a tot suferit modificări pe parcursul legislativ, însă forma finală a fost aprobată după introducerea unui amendament, pe ultima sută de metri, în plenul Camerei Deputaţilor, fără a fi dezbătut serios. Nu intrăm în detalii tehnice, dar acest articol, în urma interpretării, un impozit care ar putea aduce miliarde de euro la buget ar putea exclus.
Furt
Pe lângă faptul că punem pe tavă străinilor tot ce avem mai valoros, ne-am confruntat şi cu furturi interne masive. Zic unii că multe vile s-au făcut de pe urma contrabandei cu combustibili de la Arpechim, de exemplu! Ne-am închis minele, dar importăm cărbune, am pus lacăt la ARO, dar aducem maşini de teren de peste hotare, iar mai nou a apărut pe tapet şi un caz revoltător care ne arată cât de jos au putut unii dintre noi să ajungă. Astfel, Ambulanţa Corabia a fost lăsată fără angajaţi după ce procurorii i-au plasat sub control judiciar pe 16 dintre cei 18 ambulanţieri. Ei sunt acuzaţi că timp de cinci au furat combustibil din autospeciale, iar anchetatorii au stabilit că motorina furată provine din plusuri create ca umare a deplasării la urgenţe cu viteze reduse. Procurorii spun că investighează inclusiv dacă există o legătură de cauzalitate între decesul unor pacienţi şi faptul că ambulanţele rulau cu viteză foarte mică. Doamne apără şi păzeşte! Aşa de… neoameni să ne fi făcut cei nici 30 de ani de capitalism scurşi de la Revoluţia din decembrie 1989?