În mod sigur, autoritățile române au fost sceptice în legătură cu disponibilitatea cetățenilor, indiferent de vârstă, de a se vaccina anti-Covid-19. Așa se explică și măsurile, la început timide, ușor decalibrate față de cerințele din teritoriu. De aceea, la intervale relativ mici, au apărut noi centre de vaccinare. Este, totuși, o problemă: digitalizarea, operarea cu mijloacele moderne de comunicare, diferențele clare între cererile exprimate din mediul urban față de cel rural fac ca să apară o anumită stare, dacă nu de tensiune, cu siguranță de frustrare în rândul populației.
Așa se face că, dacă te iei după statistică, primul val de vaccinați îl reprezintă cei care au avut abilitatea de a se strecura pe platforma de planificare: mulți tineri – foarte bine! – și mai vârstnicii care au avut norocul de sprijinul celor dintâi. La ora aceasta nu poți afirma că operațiunea de vaccinare se derulează optim. Credem că s-a făcut greșeala de a-i considera pe medicii de familie mai puțin importanți în planificare! Mulți vârstnici așteaptă ca aceștia să aibă totuși un cuvânt de spus și listele lor să fie prezente pe… listele de așteptare.
Mult discutatele liste de așteptare direct de la centre nu sunt operaționale. Un exemplu ni l-a oferit foarte ocupatul centru din Pitești de peste drum de Judecătorie. Erau deja câteva sute, iar probabilitatea ca să rămână doze (prin absența celor programați) era foarte mică. Se zice că după 15 martie se va acorda atenția cuvenită celor de peste 55 de ani. Așa să fie!
În țară este, însă, o atmosferă tulbure. Ancheta cu privire la decesul argeșeanului survenit după vaccinare nu s-a încheiat, așa că faptul provoacă, pe drept cuvânt, temeri. Acestea sunt alimentate chiar și de unii medici neîncrezători în vaccinurile de pe piață. La noi, pe lângă Pfizer/BionTech și Moderna a apărut și AstraZeneca. Recomandat doar celor sub 55 de ani, el a fost… reclasat: se poate folosi și la cei „peste”. De aici o altă suspiciune. Ca să nu mai vorbim despre insurecția stradală pusă la cale de senatoarea Șoșoacă împotriva vaccinării…
Deja testul Real Time PCR producea ambiguități: la intervale scurte, la același om, era când negativ, când pozitiv… Compania Merck a venit pe piață cu o speranță: tratamentul MK-711, un medicament oral ce ar da satisfacție în lupta cu Covid-19. Medicamentul – MOLNUPIRAVIR – ar fi fost testat cu succes. România nu importă SPUTNIK V. Pare a fi o opțiune extramedicală; Ungaria, țări din America Latină și din Africa îl solicită. Dalai Lama s-a vaccinat și el. Îndemnul său de a fi urmat este convingător.
Johnson&Johnson a anunțat și ea că va veni cu un vaccin. Pandemia a pus pe picioare o globalizare a producției de vaccinuri și materiale anti-Covid. Big Pharma prosperă. De-ar prospera și cei care își află acum în pericol sănătatea! Numai că, pe frontul anti-Covid, nu vin vești tocmai îmbucurătoare: după tulpina engleză, a apărut și una sud-africană. Aceasta din urmă chiar la un argeșean. La atâtea tulpini, câte vaccinuri?!? Concluzia: …Să fim sănătoși!…