„Pierdere de timp!”; „Am stat în picioare 20 de minute…”; „Am ţinut copilul în soare!” Sunt câteva dintre mesajele care au circulat în septembrie anul trecut pe reţelele de socializare. Într-un fel sau altul, părinţii, mai ales cei din mediu urban reclamau faptul că slujbele săvârşite în cadrul festivităţilor de deschidere a noului an şcolar le „mânca timpul” şi ar trebui eliminate. Dumnezeu care respectă liberatatea omului i-a ascultat.
Bate vântul secularizării
Societatea europeană, ca să nu ne referim decât la spaţiul gografic căruia aparţine ţara noastră, este de câtva timp în plin proces de secularizare. Religia nu se mai află printre preocupările omului modern, iar tinerii sunt tot mai puţin interesaţi de studiul teologiei. În Occident, se ştie, multe catedrale sunt pustii la ceasul slujbelor, iar altele sunt închiriate orchestrelor care susţin concerte de muzică clasică! În spaţiul balcanic, lucrurile stau oarecum altfel dar „tendinţa” Europei de Vest se face simţită. Cu totul alta este realitatea în ţările ortodoxe, însă chiar şi aici suflă „vântul secularizării”, ce-i drept, la intensitate mai mică. Este de ajuns să amintim că în urmă cu câţiva ani s-a pus problema eliminării orelor de religie din şcoli! O icoană într-o clasă lezează libertatea religioasă şi îl „jigneşte” pe elevul protestant, evreu sau musulman.
Reacţia Patriarhului Daniel
În acest an, ministerul de resort a decis ca la materia „religie” să nu se mai acorde note ca până acum, ci calificative! Reacţia Patriarhului Daniel a fost promptă şi Preafericirea Sa a subliniat că nu trebuie să se facă o discriminare între materii, iar în situaţia acordării doar a calificativelor, elevul nu va mai fi motivat să înveţe prea mult la religie şi o va considera o materie de mâna a II-a sau a III-a. Cel mai mult a ieşit în evidenţă influenţa occidentală anul trecut, cu ocazia începerii noului an şcolar. În buna tradiţie a poporului român, la fiecare unitate de învăţământ, fie din mediul urban, fie din cel rural, festivitaţile specifice zilei de 15 septembrie erau precedate de un Te Deum, o slujbă de binecuvântare a clădirii, a claselor, a cadrelor didactice şi a elevilor. Momentele erau emoţionante mai ales pentru boboceii care treceau pentru prima dată pragul şcolii. Serviciul divin avea o încărcătură spirituală aparte pentru cei credincioşi care îşi pun în tot lucrul nădejdea în Dumnezeu.
Influenţa mass-media
Anul trecut însă s-a întâmplat un „fenomen” inedit. La oră de maximă audienţă, reporterii mai multor televiziuni centrale, relatând evenimentul deschiderii anului şcolar, subliniau că „în timpul slujbei, nimeni nu a fost atent” ori că „elevii şi părinţii erau nerăbdători să intre în clase” sau descrieri de genul „asistenţa a îndurat razele soarelui cât timp preoţii au cântat…” ori că „sonorizarea nu a fost bună…” Una peste alta, ideea care se desprindea era aceea că slujba de binecuvântare nu prea îşi mai are rostul din moment ce aproape nimeni nu o mai ia în seamă. Dar dincolo de „ştirile” care s-au rostogolit pe „sticlă”, mult mai tăioase au fost mesajele şi postările de pe reţelele de socializare. Foarte mulţi părinţi îşi exprimau fie „regretul”, fie „revolta” pentru că în cursul zilei, înaintea deschiderii anului şcolar, ei şi odraslele lor au stat în picioare 15-20 de minute sau chiar mai mult pentru a-şi face preoţii „numărul”! Fără a înţelege importanţa slujbei, părinţii, mai ales cei din mediul urban, calculau doar minutele „pierdute” cât timp slujitorii altarelor săvârşeau slujbele.
„Fie după credinţa voastră!”
Acum suntem în zilele premergătoare începerii unui nou an şcolar. Subiectul este de maxim inters pentru părinţi şi cu toţii au simţit „fierberea” de la toate nivelele: scoală, inspectorat judeţean, minister. În noul context al măsurilor luate împotriva răspândirii Covid 19, festivităţile specifice evenimentului rămân o amintire. Fiecare şcoală va organiza deschiderea anului de învăţământ și cursurile în funcţie de situaţia epidemiologică din localitatea respectivă. Până la ora redactării acestui articol conducerile unităţilor de învăţământ pe care le-am contacta nu au confirmat dacă vor mai avea loc acele slujbe, dacă preoţii vor mai fi prezenţi în spaţiul şcolilor. Pentru directorii şi aşa presaţi de multitudinea preoblemelor ivite, „Te Deum-ul” este pe ultimul plan. Părinţii care anul trecut erau „indignaţi” de „tratamentul” la care au fost suspuşi pot sta acum liniştiţi. Pandemia a schimbat totul. Cum nimic nu scapă ochiului divin, parcă de undeva de dincolo de veacuri, Hristos Mântuitorul a răspuns celor revoltaţi la începerea anului şcolar în toamna lui 2019: „Nu doriţi preoţi şi slujbe în şcoli? Fie după credinţa voastră!”
3 Comentarii
Aloe Vera
Credinta-i mana cereasca, te busoleaza ; cand ai preoti cu har … e super .
Anonim
Excelent articol!Dumnezeu nu bate cu parul,te a lăsat liber,. ,romane,, vrei ,,spitale,,!Le ai,,,bucura te!
Anonim
Ești,,știu,,pretind?Sau ești ,,da driapta ,,?