„Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”. Este un adevăr trist, atât de sugestiv transpus în versuri de poetul Octavian Goga! Dar nu putem spune că istoria ne-a învăţat ceva, pentru că astăzi ne vindem aurul sub o altă formă, o facem legal, conştient şi mult sub adevărata sa valoare. Şi cum ne vindem aurul, la fel procedăm şi cu pământul. Însă, neputincios în politică, spiritul iconoclast al unor călăuzitori spre viitor se manifestă foarte activ în presă. Dar e greu de crezut că poţi dărâma cu două vorbe violente politici bancare bine statuate. În ciuda acestei neputinţe, ştim toţi despre ce este vorba. De mai multe ori am scris, am discutat, am ajuns la anumite concluzii, dar acum nu mai e cazul. Drept care, ar trebui să ieşim în stradă şi să ne strigăm durerea. Să strigăm, dar ne aude cineva? Pentru că aceia care sunt puşi să păzească bogăţia ţării sunt total de neîncredere!
Vă mai aduceţi aminte de Bogdan Olteanu? Dacă nu, vă spun eu! Este vorba de copilul de suflet al lui Tăriceanu, cel cu cinci sau şase soacre. Bogdan Olteanu a fost recompensat de către preşedintele ALDE cu fotoliul de viceguvernator al Băncii Naţionale, de unde a fost arestat. Or, dacă un viceguvernator al celei mai mari bănci din România a fost arestat din cauza hoţiei, s-ar putea spune că acolo colcăie mafia! Implicat în împovărarea financiară a României, cunoscut de cămătăria legalizată cu băncile comerciale, Mugur Isărescu ne duce din nou cu vorba când e vorba de aurul ţării, cum a făcut de aproape treizeci de ani încoace. Mai e cazul să amintesc de aurul României expediat în străinătate, „pentru mai multă siguranţă”? Cu un picior la Drăgăşani şi cu unul la Bruxelles, Isărescu îmi aduce aminte de Ceauşescu, în sensul că e gata de fugă la primul semnal, în cazul unor dezvăluiri de necontestat.
Pe de altă parte, ocupându-se de banii noştri aflaţi atât în ţară, cât şi afară, Banca Naţională nu are o politică fiscală clară cu privire la dezvoltarea economică a ţării, ignorându-se cea mai mare avuţie a noastră, adică pământul. Câte împărăţii s-au năruit, câte regate, câte ţări mai mari sau mai mici au pierit, pentru că şi-au pierdut legăturile cu pământul?! Toate cele care au pierit s-au asemuit cu piramidele sprijinite pe propriul vârf, fără să-şi cunoască baza. Aşa a pierit Roma antică, fiind contaminată de spiritului cartaginez, un spirit exclusiv comercial. Aşa au pierit regii franci, care au suprimat dreptul de glie al germanilor. Câte din statele noastre moderne nu şi-au dispreţuit ţăranii şi au visat numai la industrie şi comerţ, fără să-şi dea seama că agricultura deţine cheia dezlegării tuturor problemelor economice?! Aşa s-a întâmplat, de exemplu, cu Franţa şi cu Rusia, ţări reprezentative pentru Europa. În momentul în care ţăranul francez şi-a pierdut toate drepturile, a fost declanşată revoluţia de la 1789. La fel, când ţăranul rus şi-a pierdut drepturile, iar din 1908 Ţarina Alexandra s-a aflat sub influenţa totală a lui Rasputin, care îi dispreţuia pe ţărani, în Rusia a fost declanşată revoluţia.
Ideea aceasta îmi aduce aminte de dramele antice. Există în aceste drame elemente din realitatea brută peste care cortina nu a căzut niciodată. Inutil să spun că aceste elemente se referă la lupte, suferinţă, crize, intrigi, dar mă voi referi aici numai la una dintre ele, anume la luptă, ca subiect dramatic, dar şi ca element continuu al realităţii noastre. Este vorba de lupta dintre Hercule şi Anteu, ce simbolizează, de fapt, lupta omului pentru existenţa sa. Iar această luptă continuă şi astăzi, fiind gestionată de politica bancară a unei ţări sau a alteia. Ţările puternice au bănci puternice, bazate mai ales pe producţia proprie şi mai puţin pe speculaţii financiare. Bănci susţinute de eroul antic Anteu, simbolul forţei interne a unei ţări; un erou ce posedă puterea titanilor, iar cât timp stă pe pământ lângă mama lui, Gaia, curge în el mereu un râu de puteri înnoite. Anteu rămâne nebiruit până când şiretul Hercule, pribeagul şi lipsitul de rădăcini, îl ridică în văzduh, îl desparte de Gaia şi îl sugrumă. La noi, rolul lui Hercule este jucat de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
75 Comentarii
Anonim
Intr-adevar, daca o tara nu are guvernatori patrioti la Banca Nationala, atunci politicienii nu pot face nimic. Echipa de la BNR trebuie schimbata. Se pare ca perioada prea mare cat s-a aflat la conducere le-a afectat puterea de judecata.
anonim
Domnule Savu aspirati la vreo functie la BNR. Psiolog-Militar acum vreti si guvernator la banca. Mult suces. Sa nu bateti angajati de la banca cum face cam fiecare psiholog.
Anonim
Isărescu a îmbătrânit la locul de munca
a
wowo biz. Savu Gheorge ar fi bun la banca BNR va consilia toti oameni care au datorii la bancii. susutinem si semnam.
mari
semnat
Dora
Domnule Savu, oare oamenii aceștia înțeleg ceva? Eu cred ca nu. Așa ca eu va sfătuiesc sa va lăsați de scris. Nu merita!
Anonim
Domnule SavuGheorghe ,de când vă îndeamnă/imbiè doamna „Dorra”,…lăsați-vă de scris , apucați-vă …”de ea” !!!
anonim
copii virtuali la argesul wow. se practica acest gen si in ziua de azi. Domnul psiholog trebuie să știe! a avut cazuri multe si consiliate.
Anonim
Wow…Cati ” ziaristi ” la comentarii !!! Semnatarul acestui articol ,nu face altceva decât să prezinte o problemă reală a frumoasei noastre tari , care din pacate nu isi gaseste rezolvarea de foarte mult timp !!! Astfel de articole ar trebui publicate zilnic , ar trebui ca fiecare ziarist căruia îi pasă, care simte si traieste românește, sa publice săptămânal astfel de articole …doar asa oamenii pot intelege adevăratele probleme ale țării !!! Iar atunci când le vor intelege…cu siguranta vor avea si o rezolvare pt.ele !!!!
Zorro
Wow…cati „ziaristi ” la comentarii !!! Cel care a publicat acest articol nu face altceva decât să prezinte o problemă reală a frumoasei noastre tari , care din pacate nu isi gaseste rezolvare de foarte mult timp! Cred că asemenea articole ar trebui publicate zilnic ,doar asa oamenii pot intelege de ce anume pana acum n am ” reusit” si noi sa avem ce alții au de mult…. !!!
Elena
un articol slab, ma asteptam la ceva mai bun! cred ca v-ați ramolit ca ziarist.
anonim
ramolit putin spus. papanar e mai ok!
Anonim
Nasol, don’ pisolog , alta se vaită, public şi-n gura mare, de „prestația” dumitale economico-financiară (după superPrestația dumnea/iei de purtătoare…de AUR alb/(albicans) de multe carate(52!) „valută forte” pe orice Piață ! Deşi, cum declarau mai ieri şi la miliția populară unii, mai ai ani buni (10) până la PENSIA finală „rânduită” de maica utecistá Olguța (când era ea activă in…Câmpul MUNCII !), se pare că Statutul TĂU da ANTEU /(@3) unde îți iei pulsul seara înainte de culcarea cu badea ciuvica -n cuget şî-n # neSÎMȚÎȚI, nu prea te mai ajută în lupta ta mytholoGICĂ după ce te-ai lăsat fascinat de „magia mărțişorului” de la bröneta D.D. şi indemnat si de Azazel ți-ai ținut CONT …la Origen din Alexandria chiar cu jertfă… „Sacrificarea PENISULUI” !…Isărescu/Hercule ,deşi decrepit BNR mai ceva decât consilierul lui, Vasilescu a… ‘OȚ şi nemuritor ! Ți-ai mai revenit , gică ?
Vespina
Chiar nu va impartasesc opinia despre Isarescu!Dumneata,un vechi comunist trebuie sa i fii alaturi,nu sa l critici!!cine te plateste,tovarase???,?,
Anonim
…Isărescu ! Vivat , că El ne/vă plăteşte şi…naveta şi laptele de capră pentru… iezi !!! Rezon !
anonim
plata putin spus! cine il susține? a cui este acesta pilă de ziarist comunist? nu mai scăpăm de iei nici după 30 de ani? doamne fereste auxi si tu ziarist comunist si punpicurist!
Anonim
Musai trebuie sesizată doamna Cati, să facă demersurile necesare în parlament să se acorde spor de scriere pentru contabilii din Județul Argeș.
Eventual ceva cursuri sunt necesare și pentru șefii direcți ai acestora, că nici ei nu sunt departe de nivelul de pregătire al contabililor pe care îi coordonează și supraveghează în ale furtului banului public.
anonim
wow
anonim
toți colegi comunisti capra-ziarist-guvernator
anonim
niste comunisti inputiti! revoluție.
Ilie
Ești un contabil adevărat, ciupești din orice, inclusiv din cuvinte!
Mai mult încurci revoluția cu evoluția, etc.
Ar trebui să mulțumești comuniștilor care ți-au dat postul contra șpagă, că altfel nici de săpător la șanțuri nu ești capabil.
ION
În fiecare școală din Argeș avem câte o familie Isărescu.
Familia Isărescu din sistemul de educație se compune din cel puțin doi membrii: directorul și contabilul instituției.
Familia Isărescu lucrează împreună , trag la același jug, în aceeași direcție și nu în ultimul rând și în același sens. Mai pe scurt sensul fiind în a devaliza bugetul instituției de învățământ.
În general la firma Isăreștilor lucrează firmele de casă acreditate și fără licitație.
Mai concret avem firme abonate de unde instituția de educație achiziționează rechizite inclusiv hârtie la preț dublu față de ceea ce există pe piața liberă, firme de consultanță juridică etc.
Nu în ultimul rând trebuie specificat că parandărătul care intră în buzunarul familiei Isărescu din școală este consistent și în general reprezintă cel puțin 50% din valoarea scriptică din contabilitate.
anonim
ion citeste legea achizițiilor si plafonul. un bou.
ION
Avem foarte multe comentarii în acest articol care încep cu literă mică, și în mod expree comentatorul respectiv utilizează litere mici și la scrierea numelui sau prenumelui.
99,99% ne confruntăm cu același individ- contabil frustat pe cei care încă mai știu a scrie câte ceva logic.
Recomand domnului contabil, să nu mai încerce să se dea cinstit că nu este cazul.
La școala unde individul este contabil, ne confruntăm cu un prejudiciu estimat până în prezent de peste 1.200.000 lei (12 miliarde lei vechi) numai privitor la salarizare (prejudiciu realizat în ultimii 6 ani)
Privitor la legea achizițiilor, domnule contabil ai dreptate!
Este de ajuns să aprofundezi faptul că toate achizițiile în care ești implicat s-au realizat fără licitație publică (conform legii) și doar pe criterii de parandărăt.
Urmează ca în cel mai scurt timp, după 6 ani de așteptări, adevărul să iasă la suprafață.
Delia Dumitricā
Domnule Savu, eu credeam ca numai oamenii destepti fac pe prostii. Dar astia chiar sunt… fara sa se prefaca, fara nici un efort de rol. Hm! Referitor la articol, cred ca e cazul ca Isarescu sa iasa la pensie (aia mica, din cauza careia va putea cere si un neînsemnat ajutor social penntru „caldura si curent”). Sau poate aceia din spatele lui nu si-au indeplinit misiunea ?
Savu Gheorghe
Doamna Delia Dumitrică, sentimentele negative, cum ar fi ura, invidia, gelozia caracterizează natura umană, dar se acumulează din cauza neputinței de manifestare. Prin urmare, să-i lăsăm pe oameni să se manifeste aici -de ce nu? – așa poate se eliberează de astfel de sentimente. Va mulțumesc pentru comentariile dvs atât de încurajatoare pentru mine!
Savu Gheorghe
Aha, era să uit! Doamna Delia, prostia e asemenea lui Proteu; sub toate măștile se află tot Proteu.
Anonim
D-le Savu, lasă, domne, femeia -n pace, că precis nu doarme iar,… la noapte ! E şi doamna o învățătoare, formată la Liceul Pedagogic Câmpulung-Muscel, în anii grei ai Dictaturii, de unde atâta Proteu , Anteu , Gaia şi Hercule ?!…Poate , „proteina-prostia” ; „antreu-ceva d-ale gurii”: „gaia-mațu” ; „Herculane-băi „balneare” ! Păi , vezi !?…
Delia Dumitricā
M-ati “supraestimat” ca vârstā si m-ati subestimat in toate celelalte… Se pare ca va plac extremele. Oricum, pe mine, una , mā inspirati mult si mā determinati sa fiu mai atenta cu “latura afectiva” a elevilor , mai precis cu “subrezimea” lor. Ar fi bine daca as fi “doar” o invatatoare. Din pacate, mi-am bāgat în cârd cu altii mai mari si mult mai mari cārora, cu siguranta, le -a lipsit învātātoarea din mine. Stati linistit , nu e timp sa va povestesc despre mine si, dupa cum vad, aveti urechile acoperite. Oricum, spor la treabā! Decent.
Anonim
Doamna D.D. e o „auditivă”/are slăbiciune… la „ureche” ,d’aia nu-i plac urechile „acoperite” , şi nici cele „astupate”,probabil !?… Nu suportă să o compare cineva , oricine, cu 0 (1una buc.) „învățătoare”, căci face ( „doar”!.).. cât …”mai multe”…la un loc, cât întreg ……”COLECTIVUL”,domnia sa având în față multe „somnități”(N.B.), adică „lucruri” mult mai mari şi „completate” pe …”latura lor afectivă”, cam „şubrezită”…de Ani, care trebuie ÎNTĂRITĂ …privind calculele cu „Numerele naturale”, pt. efecte economice care s-o impresioneze cu adevărat pe „învățătoarea” din EA, atât de încercată de CORRIDA cotidiană , care pare că nu se …mai termină !!!… Decent sau „docent” (=”care învață…pe alții”?!…
Anonim
Sistemul de educație a devenit o vacă bună de muls.
Din 2012 de când s-a introdus prin lege ca la fiecare școală să existe minim un contabil, limita bunului simț în ale furtului a depășit orice imaginație.
Nu degeaba în sistem au fost angajați cu precădere acei contabili care nu știu să scrie, a ceti și socoti. În schimb aceștia au aptitudini excelente în ale pupincurismului și furtului executând ordinele superiorilor pentru binele material al lor.
Apropo, în alte județe există câte un contabil la 4- 6 școli.
Necesitatea numărului mare de contabili din Argeș are o singură explicație: la noi se fură din bugetul instituțiilor de învățământ cu mult mai mult decât în alte județe și cineva trebuie totuși să se ocupe de astfel de afaceri.
anonim
si pensie si profesor si ziarist si psiholog cam multe funcții .
Savu Gheorghe
Pentru cititorii onești! Anonimul acesta are pe jumătate dreptate, în sensul că pensia e indemnizație, iar profesorul e psiholog (ziaristica e o pasiune). Precizez ca indemnizația o primesc pentru serviciile aduse țării (am făcut parte din prima generație de psihologi/ sociologi postdecembristă ( 6 studenți) pregătiți la Universitatea București pentru Armată, cu scopul de a pregăti la rândul nostru pe soldații care urmau să execute misiuni în afara teritoriului statului roman, inclusiv pentru zone de conflict militar). Precizez că m-au prins evenimentele din 89 student la Facultatea de filosofie și istorie, fără să fiu membru al partidului comunist. În urma solicitărilor profesionale – condiții reale de război – m-am ales cu o gravă boală de inimă (e penibilă această mărturisire, dar mi-o asum pentru a vă da seama de ce răutate poate să dea dovadă unii dintre noi), drept pentru care, în 2008 m-am angajat în învățământul civil în urma unui examen de titularizare, în Argeș. ca psiholog școlar. De altfel, până la pensie mai am vreo zece ani. În învățământul civil am întâlnit oameni de mare valoare, dar și tot felul de cârcotași, care, de regulă, fac parte din personalul auxiliar și care nu au altceva de făcut decât să studieze dosarele cadrelor didactice. Deci, domnule anonim, probabil îmi ești coleg, deci dacă mi-ai studiat dosarul, citește și Legea 80/ 1995 înainte de a face astfel de afirmații aberante. În sfârșit, pentru acest anonim, sunt profesor psiholog și ziarist cu indemnizație.
anonim
Dece nu te duci la pensie? lasa oameni mai tineri! Sunt si psihologi mai tineri care stiu ce sa FACA!
anonim
indemnizație de comunist la partidul PCR
anonim
vorbeste si profesori care predau la 7-10 copii la ore în loc de 15 în clasa. diferenta fiind completată de elevi pe nașpa. sunt cazuri. Vorbeste de profesori care ii trec pe elevi de dragul de ai trece. Ia sa le cautam tezele.
Anonim
Trebuie să ne lămurești cu ce ai vrut să spui cu „7-10 copii la ore” respectiv „15 în clasa”.
Te referi cumva la ora de la ceas, respectiv la clasa trenului ?
Din câte știam se dă reducere 50% la bilete de tren pentru elevi.
Să înțeleg că în exprimarea utilizată, deja ai aplicat reducerea legală?
Pentru cei care sunt nelămuriți, se pot cere informații directorului unității de învățământ și contabilului instituției care înțeleg că utilizează diverse tertipuri pentru deturnare de fonduri privitor la numărul de elevi dintr-o clasă.
Ar fi mai bine dacă ni s-ar preciza denumirea școlii unde se petrec cele sesizate de comentatorul de mai sus.
anonim
elevi multi profesori multi. asa ca ….
Anonim
Șefi contabili și mai mulți… și mai …
Nu degeaba li s-a dat la contabili spor de ștampilă 20%, spor de stabilitate 15%, spor de stres neuropsihic de 10 %, urmează cât de curând ca sindicatul să se lupte și pentru sporul de prostie (contabil) în procent de 50%.
Și cum avem un Șef contabil lider de sindicat, mâna a II a a liderului de la SIPA Muntenia ne putem aștepta la orice beneficii astronomice pentru Șefi contabili și Șefi directori.
anonim
Cate sporuri are si cata prostie. Asa ceva nu se poate! Sa vina Isarescu!
Anonim
Sentinta 2130 din 02.05.2018 pronuntata de Tribunalul Arges in dosarul 776/109/2018 spune totul despre ce poate face un Șef Contabil dintr-o școală pentru a devaliza bugetul instituției.
În școala respectivă, din toți salariații numai contabilului i-a trecut prin cap să cheme în judecată angajatorul să-i deconteze sejurul familiei la mare (petrecut în plin sezon la Mamaia- hotel de 4 stele).
Anonim
Câtă „dreptate” are „lumea”care s-a înscris sub articolul lui Gh.Savu, care la rândul său îşi varsă „off”-ul (engl.) mai abitir ca niciodată , dovedind că degeaba „unii şi alții” …au auzit…despre „una şi alta”, care se petrec real în lume, dacă, vorba unei „antiDora”, incultura lor economico-financiară, dată la-ntors ca un palton (de pe timpuri) uzat de prea mult@ purtaret,…pişcat şi de molii/”filoxiera”…INCULTURA , deci , îi câştigă întotdeauna de partea ei !
Gh.Savu, un Savonarola, călugărul iezuit care a fost sufletul INCHIZIȚIEI (condusă de Papa de la Roma) , inventează si arată spre tot felul de OAMENI incomozi(Giordano Bruno) pt. Puterea unui Papă incult şi corupt de Putere politică şi Bani, dar SUVERAN , pe care, prin simulacre de procese inchizitoriale criminale, îi condamnă şi îi arde pe rug în delirul aprobator al unor VITE analfaBETE cu pretenții de „înțelepți” apărători ai Creştinismului(Capitalismului PATRIOTIC -de fapt ,”HOȚIE românească”, PE FAȚĂ ) !!!?… NU-L condamnați pe GH. SAVU ! … El execută ORDINUL ,dar… prost !
anonim
sistemul de 8nvatamant e la pământ de …… care …… wow
porcul
elevi sunt asa cum sunt din cauza contabililor. Eu propun desfintarea facultatilor de contabilitate ca sa nu mai avem repetenți si corigenți la scoli. Acești contabili nu contabilizează notele bine si d-aia am ajuns unde am ajuns.
anonim
Un articol beton. Bravo domnule Savu.
anonim
asa da articol de ma prapadesc pe mine de ras. Auzi si tu Isarescu comunist! bravo! Mai vrem asa ceva, fiindca face un rating bun la cv de ziarist.
anonim
Aici este un șoarece si o pisică. nasol!
Anonim
În mod sigur sunt mai mulți șoareci, mai multe pisici și nu în ultimul rând mai mulți câini.
Deocamdată nu se știe cu exactitate care ce este, dar timpul le va clarifica pe toate mai ales în domeniul contabilității din instituțiile de învățământ preuniversitar.
Politistul
spitalului 9 va mănâncă pe toți!
Anonim
Nu toți cei de la spitalul 9 sunt nebuni, precum nici toți cei care circulă în afara Spitalului 9 nu sunt sănătoși.
Însă matale ești irecuperabil, nici până în prezent nu ai înțeles că îneputul de propoziție se scrie cu literă mare. De socoteli nu te mai întreb, că ne tâmpești pe toți.
Până una alta nu spitalul 9 ne mănâncă, ci unul ca tine care ne înșală la salarii s.a.
Pentru noi ar fi mai cu mult mai bine dacă ai merge la tratament.
Anonim
…zise alt băgător de…seamă, din Curtea Spitalului respectiv (nr.9)…Milița!!!…Să vină milițiaaaà… populară !!!?
Anonim
Sa vina GENERALUL!!!
Anonim
Să- l ia dracii de General, că de la el ni se trag toate în educația argeșeană.
anonim
wow cat adevăr wow Isarescu indradevar la pensie cu el wow. Pare il vedem sa predea economia în școlii !
anonim
Cata nebunie, cata inocenta, cata batjocura, totul din cauza lui Isarescu copil nebun!
anonim
De multe ori, ca să ne mai putem emoționa cu adevărat, trebuie să căutăm în propria zestre de melancolii. M-a încântat copilărește bronzul mondial al handbalistelor acestora, ale noastre, orice ar zice ele, și mi-am amintit o noapte de acum zece ani. Eram tânăr ziarist, n-aveam nici o lună de redacție, am fost trimis către Otopeni să aștept alte handbaliste, tot ale noastre și ele, care tocmai pierduseră o medalie de aur la Mondialul din Sankt Petersburg. Pierduseră cu Rusia, o echipă de o forță monstruoasă. Ziarul nostru titrase că fuseseră puse katiușe florilor.
Așa erau titlurile pe atunci. Avionul a avut o întârziere teribilă, erau furtuni de zăpadă, cerul ne era potrivnic și în noaptea aceea, în care m-am întors înspre zori acasă, fără nicio vorbă mare de consemnat, am înțeles că nopțile ziariștilor nu sunt, de fapt, niciodată ale lor. Întotdeauna, cineva, undeva, poate să piardă un titlu mondial. Mă înduioșează, de aceea, tinerii ziariști de presă scrisă care tocmai și-au avut Otopeniul lor. E scandalos să te emoționezi la constatarea că încă mai există chiar și presă scrisă? Chiar și după acest ultim deceniu, în care atâtea s-au pierdut pentru totdeauna?
anonim
Pe lângă Mugur Isărescu, au ținut prelegeri Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România și al Agenției Universitare a Fracofoniei, și ziaristul Horia Alexandrescu. În zilele următoare vom reproduce fragmente și din alte prelegeri.
Guvernatorul Băncii Naționale a României a ținut o prezentare la o conferință cu tema ”Rolul și locul elitelor în societatea democratică”, manifestare din seria de evenimente și dezbateri ”Viitorul României”, lansate de Marea Lojă Națională din România”.
În discursul său, Isărescu a făcut o trecere în revistă a formării sale profesionale, pornind de la anii studenției, trecând prin cei de la Institutul de Economie Mondială, ajungând la Fondul Monetar Internațional, Banca Națională, dar neocolind Clubul de la Roma sau alte organizații, cum ar fi Trilaterala. Ce om! ce caracter! vom mai citi aceste articole al acestui ziarist!
anonim
Constantin Mugurel Isărescu s-a născut la data de 1 august 1949 în orașul Drăgășani (județul Vâlcea). A absolvit în anul 1971 cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
După absolvirea facultății, a lucrat ca cercetător științific la Institutul de Economie Mondială din București pentru următorii 19 ani. A luat contact cu țările cu economie de piață, participând la cursuri în Statele Unite. În anul 1989 a obținut titlul științific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.
După Revoluția din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost numit Guvernatorul Băncii Naționale a României. A preluat funcția de guvernator într-un moment în care toată rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri.Între anii 1990-1991, Mugur Isărescu a condus Comisia guvernamentală pentru identificarea și recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către N. Ceaușescu și colaboratorii săi, comisie înființată prin HG nr. 951 din 1990.
În anul 1993 devine membru al Clubului de la Roma, a fost ales președinte al Asociației Române a Clubului de la Roma, iar în 1999 a fost reales în această funcție.
În anul 1998 este ales vicepreședinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Balcani, Marea Neagră și Asia Centrală, iar în anul 2002, președinte al acestui club.
La data de 16 decembrie 1999 a devenit Prim-ministru al României, dar după numai un an, coaliția aflată atunci la putere a pierdut alegerile (în noiembrie 2000). Guvernul condus de el a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană. În perioada în care a fost prim-ministru, Banca Națională a fost condusă de către prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari. La alegerile din 26 noiembrie 2000, a fost candidat independent la Președinția României, fiind susținut de CDR 2000. A obținut doar 9,54% în primul tur.După noiembrie 2000, s-a întors la Banca Națională a României pentru încă un mandat de guvernator.
Este autorul unui plan economic liberal care a condus la redresarea României printr-o politică monetară extrem de inteligentă, pusă în aplicare atât în perioada mandatului său de prim ministru, cât și în perioada mandatelor sale de guvernator al Băncii Naționale. Poziția sa este comparabilă (mutatis mutandis) cu rolul jucat de Leszek Balcerowicz în implementarea reformelor din Polonia.
Este membru al celebrei Comisii Trilaterale,[2] alături de Mihai Tănăsescu, și al prestigiosului Club de la Roma.
La data de 1 iulie 2005, a introdus leul nou, după liberalizarea contului de capital. A dus o politică activă în privința dobânzilor acordate la credite, a siguranței băncilor.
În anul 2001 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, devenind în anul 2006 membru titular al acestui prestigios for științific al României. În prezent este și președintele Secției de Economie, Sociologie și Științe Juridice a Academiei Române. wow
Anonim
Cu alte cuvinte, un mare MASON
Anonim
Clubul de la Roma
Anonim
Nedumeriri !
Daca este nascut in 1949 , nu trebuia sa fie , de mult, pensionar ?
Chiar nu mai are Romania oameni tineri si inteligenti care sa-l inlocuiasca pe dl Isarescu?
Daca , peste noapte , moare (ca tot omul), cine ii ia locul?
Anonim
Răspuns. Este pensionat, dar nu este pensionar (simplu). Până la 1 aug.2019 , cumulează pensia cu salariul/indemnizația de GUVERNATOR al (BN) Romaniei. După 1 aug., mai vedem !
Dacă… (Doamne, fereşte!) ?
Răspunsul este : „Ghici”!
anonim
Bine supus! clubul de nebuni.
Anonim
Şi … ANALfaBEȚI ….!?
vali
si dusi cu pluta
anoniom
Profa de romana este devina!
anonim
Ce cotidian beton. De acum il voi citi mereu! Se poate face si abonament?
Anonim
NU.
anonim
Cine este acest Isarescu? Isarescu = Dragnea.
Anonim
nu e inspirata ideea cu hercule, poate cu pacala sau alt personaj din povestilor noastre populare, care ori sunt hoti sau isteti, ori prosti sau naivi
Anonim
Dom’ care te dai Anonim, dar nici nu treci măcar prin spatele lui, necum prin față, Tu eşti ignorant/ă(prost/ă) din perspectiva logicii (atât a ştiinței, dar mai grav , şi a „simțului comun”!), pt. că, altfel, ai ştii şi ai aplica regula de aur (obligatorie) a oricărei clasicicări/diviziuni logice: „unicitatea criteriului” acelei operații abstracte logic , dar care operează pe (şi despre) o grămadă (de proşti !) , care nu ştiu nimic despre „noțiunile corelative” (ex. : „prost- destept” ; „isteț – naiv”) Apropos , corelația „prost-naiv”, este pleonastică, redundantă, dar corelație „isteț – hoț” este abuzivă , si moral şi logic, dar şi practic ( istețul n-are nevoie să fie şi hoț , dar hoțul, dacă e hoț adevărat, înseamnă că nu-l dă istețimea afară din cas’ , adică e , normal ,”român”!
catel
Dute sa faci ceva Mai bun .
catel
Cum mai tineti in asemenea ziarist in functie. Un articol de pus la …….
Anonim
catel, or cățel ?!
Anonim
După ce că ai stat în clasa I-ia 10 ani (Scoala de Corecție), nici la 52 de ani după naştere nu ştii sa te iscăleşti ! Numele tău scris corect este „căcățel”, nu „catel”! Vai de mama ta !