Pentru anul şcolar 2019-2020, ex-ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a vrut să rezolve din… condei criza forţei de muncă din România, prin reducerea claselor la liceu şi înmulţirea claselor la profesională, dar socoteala nu i-a reuşit şi, fiind înlocuită între timp, nu a mai apucat să culeagă roadele… eşecului.
Cel puţin în Argeş, noul an şcolar începe, după drastica măsură, cu zeci de locuri neocupate de elevi în şcolile de meserii
Sorinel Fusea, inspector şcolar general adjunct interimar, ne-a spus că, după consumarea celor două etape de admitere, nu şi-au atins obiectivele la clasele de profesională: Colegiul Tehnic Câmpulung, respectiv Liceele Tehnologice „Constantin Brâncuşi” Piteşti, „Dimitrie Dima” Piteşti, Auto Curtea de Argeş şi Forestier Curtea de Argeş. La unităţile menţionate nu s-au găsit candidaţi pentru calificarea de mecanic (fiecare a rămas cu câte o clasă de profesională neocupată).
Pentru anul şcolar 2019-2020, cifra de şcolarizare a judeţului Argeş a cuprins un total de 191 de clase a IX-a, dintre care 138 au fost planificate la învăţământul liceal de zi (17 la vocaţional, 47 la tehnic şi 74 la teoretic), iar 53 – la învăţământul profesional (au fost realizate 48).
Faţă de anul şcolar precedent, Argeşului i-au fost „tăiate”, în „regimul” Andronescu, 21 de clase la liceu şi i-au fost „băgate pe gât” 24 de clase în plus la şcolile de meserii.
E. Andronescu a fost de patru ori şefa Ministerului Educaţiei; în urmă cu 10 ani, a desfiinţat şcolile de arte şi meserii, decizie care a lovit puternic nu numai învăţământul profesional românesc, ci şi economia ţării.
Ecaterina Andronescu este un personaj controversat în peisajul politic autohton. Ministresa poreclită şi „Abramburica” în Educaţie a desfiinţat şcolile de arte şi meserii (aşa a scăzut numărul de meseriaşi, a crescut abandonul şcolar şi a sporit numărul celor care au picat bacul); a propus ca absolvenţii de liceu să intre la facultate fără diplomă de maturitate; a modificat gradul de dificultate la bac; a eliminat incompatibilitatea dintre statutul de rector şi cel de parlamentar etc.