Monumentul reprezentativ al eroilor din Piteşti se clădeşte, deocamdată, din vorbe şi hârtii. La temelia edificiului ce trece prin chinurile facerii s-a pus încă o cărămidă de speranţă, concretizată prin găsirea unor variante de amplasament şi întocmirea unui „ţintar” al etapelor care trebuie parcurse în circa doi ani, până la punerea în operă a proiectului. La şedinţa Oficiului Judeţean „Cultul Eroilor” din 27 iulie, artistul sculptor Nicolae Georgescu a venit cu recomandări şi sugestii pe această temă, adunate într-un dosar pentru autorităţi.
Trei variante de amplasament
Nicolae Georgescu a „ochit” în Cimitirul Militar două locuri numai bune pentru ridicarea monumentului reprezentativ al eroilor din Piteşti. A treia variantă ar fi „triunghiul” de la intersecţia bulevardului Eroilor cu strada Nicolae Dobrin, care, însă, are cele mai puţine şanse să fie pe placul autorităţilor, din cauza faptului că „limba” de pământ este retrocedată, iar proprietarii cer, în schimbul ei, o sumă exorbitantă.
Nu aduce anul ce aduce… centenarul
În argumentul prins între coperţile cu şine, sculptorul a arătat că toate judeţele patriei marchează prin monumente comemorative centenarul de la primul război mondial; în acest spirit, a invitat Consiliul Judeţean Argeş, Prefectura şi Primăria Municipiului să-şi unească eforturile, pentru îndeplinirea acestui măreţ obiectiv (şi) la Piteşti.
„La pretenţiile unui oraş, reşedinţă de judeţ, cu un trecut atât de glorios, consider că am rămas mult datori faţă de aceşti bravi eroi. Ca specialist în acest domeniu rog forurile competente să includă în agenda lor următoarele priorităţi: aprobarea terenului de amplasament al monumentului pentru eroii militari din cele două războaie mondiale; data pulicării în presa locală a organizării pe plan local, precum şi unor filiale U.A.P. din ţară, locul depunerii machetelor şi al proiectelor de monumente, dimensiunea machetelor; constituirea unui juriu format din personalităţi, istorici consacraţi, arhitecţi, jurişti, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul judeţului Argeş, primarul municipiului Piteşti, preşedintele Oficiului «Cultul eroilor», veterani de război etc. Ultima etapă: organizarea unei licitaţii de turnare în bronz a monumentului cu firme din ţară specializate în domeniu, licitaţie care trebuie organizată cu cel puţin 8-10 luni, până la data montării monumentului, întrucât aceste firme sunt solicitate cu mult timp de numeroasele instituţii şi judeţe ale României pentru acest centenar. Să avem în vedere şi timpul laborios al artistului. Pentru sculptura care se realizează după schiţa-machetă, la scară monumentală, este nevoie de circa opt-nouă luni pentru modelare, turnare în ipsos negativ-pozitiv etc.”, explică sculptorul în epistola adresată autorităţilor.
Monumentele închinate eroilor militari din Piteşti se prezintă într-o stare de degradare. Tabelele cu numele eroilor sunt şterse. Lipsesc simbolurile Armatei Române. Inclusiv aceste aspecte au fost prinse de sculptorul Nicolae Georgescu în dosarul oficial.
„Cărămida” pusă de Consiliul Local
La 25 martie anul trecut, ONCE (Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor) i-a transmis sculptorului Nicolae Georgescu: „(…)Trebuie să aveţi în vedere faptul că, potrivit art. 37 din Legea 379/2003, consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia să ţină evidenţa detaliată a mormintelor şi a operelor comemorative de război şi să prevadă în bugetul propriu fondurile necesare în acest scop”. În hârtia oficială, organul de specialitate al administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul eternizării memoriei eroilor neamului, a mai menţionat: „În ceea ce priveşte derularea propriu-zisă de acţiuni de construcţie sau de refacere a unor cimitire sau opere comemorative de război, acestea se pot întreprinde, doar în condiţiile legii, cu avizul ONCE şi cu respectarea documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului”.
Pentru operativitate, ONCE a anexat adresei un model de cerere de avizare şi un conţinut cadru al cerinţelor tehnice ce trebuie îndeplinite în realizarea proiectului tehnic.
Mai trebuie adăugat că o scrisoare deschisă pentru ridicarea monumentului repezentativ al eroilor din Piteşti a fost semnată, în urmă cu ceva vreme, de prof. univ. dr. Petre Popa, în numele Clubului Enciclopediştilor din Argeş-Muscel; pledoaria sa a fost publicată şi în ziarul „Argeşul”.
Mirela NEAGOE