Daca ai decis ca este momentul sa renovezi una din camerele casei tale sau vrei doar sa schimbi atmosfera prin montarea unei lustre noi, atunci unul dintre cei mai importanti pasi este conectarea noului corp de iluminat la reteaua electrica. Astfel, in acest articol vei gasi detaliile necesare pentru a reusi sa desprinzi in siguranta vechiul corp de iluminat si sa racordezi noua ta lustra la retea.
Inainte de a citi indicatiile pas cu pas, asigura-te ca esti pregatit pentru lucrul la inaltime! Recomandarea este sa folosesti o scara care sa iti ofere o pozitie stabila si, daca este posibil, sa gasesti pe cineva care sa te poata ajuta la montarea lustrei, astfel incat sa nu fii nevoit sa cobori si sa urci pentru fiecare piesa pe care o demontezi sau montezi. Dupa ce ai pregatit trusa de scule, urmeaza acesti pasi pentru montarea noii tale lustre:
– Intrerupe curentul (de la siguranta) in circuitul electric ce alimentaza corpul de iluminat pe care vrei sa il demontezi si verifica de la intrerupator daca ai identificat corect circuitul. In cazul in care panoul electric din locuinta ta nu are o legenda, poti intrerupe siguranta generala, insa aceasta te va lasa fara lumina in casa si fara curent electric in prize, asadar nu vei putea folosi bormasina.
– Incepe demontarea lustrei vechi: desurubeaza becurile, eventualele abajururi si toate piesele decorative sau mobile, astfel incat sa usurezi cat mai mult manipularea acesteia.
– Identifica locul in care firele circuitului electric sunt legate de conectorii lustrei vechi si desfa-le cu atentie. Aceste fire pot fi si taiate cu un cleste, insa recomandarea este sa le desfaci din regleta vechiului corp de iluminat. In cazul in care le scurtezi, procesul de montare a noii lustre va fi ingreunat.
– In situatia in care vechiul corp de iluminat era agatat de un carlig fixat in tavan, vei desprinde lustra de pe carlig numai dupa deconectarea firelor electrice. In caz contrar, greutatea acesteia ar putea deteriora firele electrice care o sustin.
– Inainte de inceperea montajului noii tale lustre, citeste atent pasii de instalare recomandati de producator si urmeaza-i intocmai.
– Dupa ce ai pregatit noul corp de iluminat pentru montaj, va trebui sa conectezi firele acestuia la circuitul electric. De regula, firele electrice au coduri de culori pentru a putea fi identificate cu usurinta. Astfel, firul negru (sau maro) este marcat cu L (faza), acesta fiind conductorul exterior care aduce curentul electric de la retea la cablurile lustrei. Firul albastru cu marcaj N (nul) este conductorul neutru, asigurand traseul electric de la circuitul lustrei inapoi la retea. In unele cazuri, mai poti descoperi un fir verde-galben marcat PE (impamantarea), acesta fiind conductorul de protectie, insa majoritatea instalatiilor din apartamente nu includ si acest fir. Dupa ce ai identificat firele retelei din casa, conecteaza-le la regleta respectivei lustre (respectand simbolurile) si asigura-te ca sunt fixate bine.
– Aranjeaza firele (fara a le forta) si strange-le la baza noii lustre, apoi fixeaza lustra in tavan. Unele corpuri de iluminat pot avea o baza care se prinde strans de tavan, in timp ce altele pot necesita un singur carlig de prindere, asadar urmeaza intocmai instructiunile producatorului cu referire la fixarea noii tale lustre.
– Monteaza becurile si reporneste alimentarea cu electricitate de la panoul cu sigurante, apoi testeaza de la intrerupator daca montajul lustrei a fost facut corect.
Un detaliu foarte important pe care trebuie sa il ai in vedere dupa montarea noului corp de iluminat este dotarea acestuia cu becuri corespunzatoare ca putere. Astfel, va trebui ca sursele pe care le alegi sa corespunda plajei de valori recomandate de producatorul lustrei. In functie de model, unele corpuri de iluminat pot accepta becuri de pana la 40 de Watt, in timp ce altele pot functiona cu 60, 80 sau chiar 100 de Watt, dar cel mai bine e sa folosesti becuri cu LED, ce ofera aceeasi lumina stralucitoare la un comsum de 7-10 ori mai mic.
Siguranta ta este cea mai importanta, astfel incat in cazul in care nu doresti sa incepi montajul singur sau intampini o problema in timpul instalarii noii lustre, apeleaza la un electrician profesionist!
Un Comentariu
Anonim
Rezultatul final:
Meșterul a început să lumineze mai bine decât becurile economice cu led