Ordinul Asistenților Medicali Filiala Argeș aduce la cunoștința membrilor săi ultimele modificări intervenite în metodologia de reatestare a competenței profesionale.
Este cunoscut faptul că, potrivit legii privind exercitarea profesiei de asistent medical, cei care nu îşi desfășoară activitatea ,,efectiv, legal şi neîntrerupt pe o perioadă de cel puţin un an, în ultimii 5 ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie, vor fi reatestaţi, în vederea reluării activităţii”.
Pentru a fi reatestat, candidatul va efectua un stagiu practic şi va susţine o probă teoretică după finalizarea stagiului, în termen de maximum 60 de zile.
Procedura de reatestare este inițiată doar la solicitarea asistentului medical, iar pentru înscriere candidatul va depune un dosar care va conține următoarele documente:
a) cerere de solicitare reatestare;
b) copia actului de identitate;
c) copia certificatului de membru, după caz;
d) taxa pentru reatestarea competenței profesionale;
e) certificate de sănătate fizică și psihică;
f) documente care să ateste vechimea în exercitarea profesiei, după caz.
Noile reglementări adoptate prin Hotărârile nr. 18, 27 și 33/2018 ale Consiliului Național al OAMGMAMR pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 32/2009 privind aprobarea Metodologiei de reatestare a competenței profesionale a asistenților medicali stabilesc prevederi importante, astfel:
- în vederea exercitării profesiei, asistentul medical generalist, moașa sau asistentul medical trebuie să facă dovada că nu a avut o întrerupere în exercitarea profesiei mai mare de 4 ani anterior datei solicitării avizului anual și/sau certificatului de membru, după caz;
- nu se mai consideră continuitate în exercitarea profesiei, perioada de concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani sau de 3 ani pentru copilul cu handicap, așa cum era prevăzut în vechiul act normativ;
- asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care fac dovada că au acumulat cu normă întreagă cel puțin 12 luni de activitate profesională în decursul ultimilor 4 ani anterior datei solicitării reatestării vor fi reatestați profesional doar prin susținerea probei teoretice.
Durata stagiului practic este raportată la vechime, după caz. Stagiul se va efectua în unităţi sanitare stabilite de președinții filialelor OAMGMAMR.
Evaluarea şi validarea stagiului se vor face, în baza fişelor de evaluare, de către directorul de îngrijiri/asistentul şef de secţie/mentor. Punctajul minim de promovare a stagiului practic este 7. În caz de nepromovare a stagiului practic, la solicitarea candidatului, se poate organiza un stagiu suplimentar cu o durată stabilită de comisie.
Proba teoretică vaconsta într-un test grilă cu 40 de întrebări.
,,Este foarte important ca asistenții medicali să cunoască aceste reglementări în mod corect pentru că odată ce sunt îndeplinite condițiile care impun ca obligatorie reatestarea competențelor profesionale, această procedură trebuie urmată.
Nu sunt puține cazurile în care asistenții medicali au oportunități de participare la concurs, în vederea angajării în sistemul public sau privat, și nu le pot valorifica pentru că nu îndeplinesc condițiile legale de exercitare a profesiei.
Cunoașterea reglementărilor legale, responsabilitatea față de profesia aleasă, diligența manifestată pentru respectarea legislației sunt necesare fiecărui asistent medical pentru a evita posibile situații cu caracter juridic. Este interzisă angajarea unui asistent medical care se află în situația de neexercitare a profesiei pe o perioadă de 1 an în ultimii 5 ani” a precizat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali filial Argeș.
Asistenții medicali interesați pot obține informații suplimentare privind procedura de reatestare accesând site-ul filialei www.oammr-arges.ro secțiunea Legislație/Hotărâri Consiliu Național.