Hidroelectrica SA a cerut emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Retehnologizarea amenajării hidrotehnice Vidraru”, ceea ce înseamnă că deja lucrurile sunt serioase în privinţa acestui proiect.
Valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit ca urmare a derulării procedurii de achiziţie publică fiind de circa 79 de milioane de lei (fără TVA), la care se pot adăuga maximum 1,75 milioane de euro, cheltuieli neprevăzute, conform companiei.
Documentaţia aferentă achiziţiei a fost avizată favorabil de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Potrivit Hidroelectrica, lucrările vor fi derulate de către firma câştigătoare pe parcursul a patru ani şi opt luni de la data atribuirii, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru achiziţia lucrărilor pentru „Retehnologizare AHE Vidraru” este 15 mai 2018.
Reluarea licitaţiei s-a făcut în condiţiile reducerii cu circa trei milioane de euro a sumelor din devizul general anterior. De asemenea, cerinţele din Caietul de sarcini au fost actualizate cu acele prevederi rezultate în urma solicitărilor de clarificare şi a răspunsurilor date de către ofertanţi în cursul procedurii de achiziţie derulate anterior şi anulate.
Astfel, după mai bine de 50 de ani de la punerea în exploatare, Amenajarea Hidroenergetică Vidraru se pregăteşte să intre într-un nou ciclu de viaţă estimat la cel puţin 30 de ani. Prin realizarea lucrărilor se urmăreşte creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, realizarea lucrărilor va permite integrarea tuturor instalaţiilor deja modernizate (Staţie 220 kV, AMC Baraj Vidraru; grup electrogen 125 kVA Baraj Vidraru etc.) în noile sisteme SCADA de comandă şi control.
Centrala hidroelectrică Vidraru este cel mai important obiectiv aflat în administrarea Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş. Construită în perioada 1961-1966 pe Râul Argeş, Hidroecentrala Vidraru a fost concepută să funcţioneze preponderent la vârful graficului de sarcină, având o putere instalată de 220 MW şi o producţie medie anuală de energie de 400 GWh.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20%.
Un lucru bun îl constituie faptul că se va moderniza acest obiectiv strategic de interes naţional şi sperăm ca pe perioada retehnologizării activitatea turistică în zona Transfăgărăşanului să nu fie afectată de desfăşurarea acestui proiect.