Căutam ieri spaţiul unde se va construi noul corp al Spitalului Judeţean de Urgenţă. N-am găsit nimic poate şi pentru că, la un moment dat, elanul mi s-a tăiat după ce am descoperit uşa din… dos a spitalului, cea pe unde ies morţii. O familie îndurerată aştepta la uşă să preia răposatul. Sprijinit de toc era un coşciug, iar câţiva metri mai în faţă o maşină dintre cele în care nu ţi-ai dori niciodată să te sui: nici viu şi cu atât mai puţin… „ţeapăn”.
Şoferul-funerar era la datorie, nu întârzie niciodată, fiindcă nu trebuie decât să dea o cheie la „Merţan” şi să se deplaseze câţiva metri până în gura „peşterii”. Antreprenorii de pompe funebre s-au poziţionat strategic lângă cel mai mare spital din judeţ. Investiţii pe acest „flat-line” s-au tot făcut în zonă, până într-acolo unde o vilă cu patru etaje, pe care mulţi ar vedea-o drept casă de vacanţă sau chiar pensiune, a fost transformată în sediu cu dispecerat mortuar şi centru logistic.
Cum priveşti de pe fereastra de la etajul doi al spitalului şi cele de mai sus, observi că vila cu patru „margarete” va avea în curând parte de o concurenţă acerbă. O altă firmă din domeniu deschide restaurant de „lux” pentru pomeni. Probabil că nu vor fi refuzaţi pacienţii sau aparţinătorii cărora li se face foame şi nu sunt încântaţi de mâncarea oferită în spital. La catering nu se va servi decât la cerere mâncare de post, altfel puteţi savura o friptură cu tot tacâmul, chiar şi un vin duhovnicesc, toate stropite cu busuioc şi agheasmă ca să alunge duhurile rele.
Am numărat: sunt cinci spaţii care oferă diverse servicii din domeniul „funebre”, toate la o aruncătură de băţ de spital. Imaginea nu pică deloc bine nimănui, fiindcă lumea aşteaptă şi transformarea Spitalului Judeţean într-un centru modern unde să meargă cu încredere şi să fie convinşi că vor primi cel mai bun tratament. Să nu ajungă la… funebre.
Astfel, cea mai aşteaptă investiţie, despre care am scris că e VITALĂ, este noul corp medical care va fi construit lângă SJU. Acesta va avea subsol, parter şi patru etaje. Conform planului, la parter vor funcţiona Secţia de Chirurgie Plastică şi Unitatea de Arşi, iar la etajul I – Secţia de Chirurgie Vasculară (cu 25 de paturi). La etajul II va fi Blocul Operator, care va dispune de trei săli aseptice şi de una septică. Etajele III şi IV vor fi ocupate de Cardiologie. Legătura cu actuala clădire se va face prin trei punţi – la subsol, parter şi etajul II.
Dan Manu ne declara la începutul anului că speră ca lucrările să demareze până la finele primului semestru (adică sfârşitul lui iunie). Mai e o săptămână… Dacă nu se face, nu ne rămâne să scriem despre investiţiile pentru liniştea celor plecaţi… pe lumea cealaltă.
Un Comentariu
Anonim
Ăsta este capitalismul… „de cumetrie” cum a botezat (original-autohton-rumâneşte) , „bunicuța” Iliescu Ion, termenul de „Cartel”/Trust, analizat stiințific,magistral, de genialul economist universal , Marx Karl în monumentala lucrare „Capitalul”, pe care n-a citit-o nici „Câlțu” de la „liberali”, dar nici Orlando „colțatu” de la „Psd” , al de ține…în mână…sacoşa …cu € & $ (bani !!!) , din care-i tot cere săraca Veorica Dăncila amenințată cu…”mitralieră” de toți pămpălăii care mor pe capete, la toate etajele de la Spitalul Județean, actual , spre bucuria celor care îşi umflă „Afacerea” cu…Pompele funebre si episcopia !…