Mă obsedează ideea asta a poetului Mircea Dinescu: moartea citește ziarul. Mă obsedează de aproape un sfert de veac, de când conduc ziarul. Mă obsedează și chiar mă revoltă. De unde atâta „pasiune” pentru moarte la jurnaliști?
Păi, probabil din faptul că moartea e o realitate cu care ne confruntăm zilnic. Pe de o parte. Iar pe de altă parte că, dacă aruncăm moartea pe prima pagină, ziarul se vinde. Cititorul e curios să vadă cine a mai murit și cum. Există în psihicul nostru o înclinare, o curiozitate față de misterul morții. Oricum ar fi, ea este odioasă! Dar n-avem încotro, ne naștem cu ștreangul morții de gât. Doar că la celălalt capăt, spune religia, este Dumnezeu, iar uneori – din păcate, da, sinuciderea e un păcat! – când ajungem la capătul puterilor și, sătui de viață, decidem chiar noi să ne punem ștreangul de gât. Cum spunea și Noica, este curios că se moare de mii de ani și încă nu ne-am învățat cu ea.
Așa este, nu ne-am învățat! Scriu aceste rânduri despre moarte exact în ziua în care se împlinește un an de la moartea soției mele. La reanimare, de patru ori au întors-o din drum medicii, preț de vreo opt ore, dar tot n-au reușit s-o smulgă din ghearele ei. La urma urmei, mulțumesc lui Dumnezeu că-mi trăiesc copiii și nepoții, altminteri din familia de altădată am rămas singur. Mi-au murit și părinții, și toți cei trei frați și surori, și cinci dintre cei mai buni prieteni. Am rămas cumva singur, ultimul mohican din vechea familie, să mă războiesc cu moartea, să mă obișnuiesc cu gândul ei. Și n-o pot face. Încă! Ori de câte ori îmi iese în față, o detest. Este odioasă și pe cât pot o ocolesc. Acolo unde pot, desigur, iar în ziar ar trebui să pot. Dar nici acolo, cum bine se vede, mereu.
După emisiunea de joi, mă invită dl. Miuțescu la Prefectură să-l cunosc pe noul prefect chiar înainte de instalare. La prima impresie, dl. Soare, universitar și, deci, intelectual, pare un om de bun simț, modest și afabil. Liberal fiind, nu mă abțin să-i fac și eu o recomandare, fiindu-mi la inimă Brătienii de pe vremea când eram profesor la Șuici. Unde gazda mea era o strănepoată a lor și-mi tot vorbea de ei. Așadar, să-și înceapă cariera de prefect prin a schimba soclul statuii lui Brătianu, adusă cu mulți ani în urmă în parcul de lângă Muzeul Județean și instalată pe un suport având în relief țărani răsculați. E adevărat că, la 1907, se aflau la guvernare liberalii, dar tot atât de adevărat este că un Brătianu a dat pământ țăranilor. Pământ promis lor, pe front, de Ferdinand. Un Brătianu cu piciorul pe grumazul țăranilor este o insultă la adresa acestei marii familii de români iubitori de țară și neam.
Moartea, sub chipul ei parșiv, iată că se insinuează chiar și-n acest dialog. Sub forma telefonului care-mi semnalează că, în ediția electronică a ziarului, s-a strecurat o știre despre o amenințare cu moartea. Care știre nu s-ar confirma.
Dispun retragerea știrii, ajung la redacție, unde redactorul-șef îmi spune că a primit un telefon iritat de la o salariată a SC Apă Canal: ”Ce-i cu prostia aia, nu este adevărată, vă rog s-o ștergeți de pe site!”. Verific știrea la prima sursă, discutând cu directorul, care-mi confirmă. Dar amenințarea nu se referă la el, ci la o angajată și probabil e vorba de gelozie. Cazul va fi încredințat comisiei de disciplină. Deci, ca editor, am de a face cu o realitate, nu cu o făcătură și, n-am încotro, trebuie să-i dau dreptate administratorului care gospodărește online-ul și se bate să ia fața concurenței. Cum o face cu brio de aproape un an. Or, dacă eu nu dau drumul la știrea despre amenințarea cu moartea, pledează el, se pierde din audiență. N-am încotro, dau OK la difuzarea știrii, dar cumva peste convingerea mea despre rostul ziarului, fie el și-n ediție electronică.
Ediție, care după părerea unuia dintre băieții de la online, nici măcar nu-i ziar. Ce este atunci? Un spațiu virtual, un maidan, în care fiecare postează ce vrea și cum vrea. Ceea ce, sigur, nu se întâmplă în redacția „Argeșului”, unde încă mai funcționează răspunderea pentru informația dată publicității. Dar, iarăși vedem bine, nu peste tot există această răspundere, iar site-urile devin astfel un fel de gură a satului, unde fiecare își dă cu părerea, cum fac babele la gardul de la uliță. Și uite așa, te trezești că ai fost indus în eroare, tu cititor, ori ai devenit o victimă nevinovată a răutății cuiva. Bârfit, calomniat, injuriat. Ce ai de făcut? Să mergi în justiție, să repui lucrurile pe făgașul lor. Asta, dacă ai bani și timp și mai ales dacă l-ai aflat pe vinovatul care, de regulă, se ascunde sub masca anonimului aflat în ”slujba” libertății de exprimare.
Ce-i de făcut? Evident că, așa cum deja se lucrează, se impune o reglementare a tot ce se comunică în spațiul public, nu privat. Acolo unde nu-i bun simț, acolo unde își face loc insulta, calomnia, cu evident interes de a prejudicia imaginea cuiva, acolo trebuie să intervină legea. Care lege, deocamdată, șovăie, se lasă așteptată, cum se întâmplă în mai toate domeniile vieții noastre social-economice. Din păcate, deocamdată, doar moartea mai le închide gura celor care umblă cu bârfa și calomnia. Asta, ca să facă și ea ceva bun. Dar aș prefera să nu fie nevoie să apelăm la sabia ei, fiindcă nu cred în spiritul ei justițiar. Decât doar dacă se află sub ochiul vigilent al Celui de Sus. Altminteri, ne întoarcem în istorie, ne tribalizăm, uităm de civilizație și, mai ales, de civilitate! Cu gândul la răzbunare.
8 Comentarii
Anonim
„De când SUNT MICĂ (subl. ns.), mi s-a spus mereu: nu fii rea, fii bună, Violeta !” (Violeta Alexandru – ministru demis, dar şi ministru interimar (al Muncii !) în Guvernul demis , dar şi interimar,…ba şi …”nou propus” Orban Ludovic l)…Vivat şi…”la gară !… Mână, birjar” !…
Anonim
Ma folosesc de „Un spațiu virtual, un maidan, în care fiecare postează ce vrea și cum vrea.” si redau cateva citate celebre scrise de Octavian Paler
„Politica nu are principii. Are numai interese.”
„Iremediabilă este numai greșeala de a te lăsa strivit.”
„Nimic durabil nu se poate întemeia pe indiferență.”
Sunteti de acord ?
Va multumesc pentru posibilitatea de a ma folosi de „ediția electronică a ziarului” – care „nici măcar nu-i ziar” Sunt preluari din editorialul „Moartea citeşte ziarul” publicat si pe „online”.
Stratfor AG
O frumoasa trecere in revista a unui adevar incontestabil prin care seniorul Golescu transforma un moment delicat al trecutului sau intr-o excelenta forma de comunicare. Mie imi place Golescu si doar pentru ca este Om dincolo de trufiile iminente ale unui lider. Si le-ar putea asuma fara indoiala…Le merita ! Apoi este atat de harsait de viata incat stie cat si cum sa aseze cuvintele unui personaj de stanga in ochii celor care vad numai dreapta. Este total diferit de patimile si scheletii din dulapurile lui Savu spre exemplu. Ramane un om lipsit de patimi, de desuet si de inconsecventa. Imi place Golescu si pentru ca este un erudit fara epoleti si un maresal fara baston. Nu veti vedea langa un astfel de om artefactele nuditatii chiar daca s-ar prezenta ,,golescu” in fata oricarui tip de auditoriu acoperit de pudoare. Are eleganta lui, discretia sau argumentele la degetul mic. Evident ca acest dinozaur cultural stie cat valoreaza si mai ales unde. Multi s-au zorit in a-l critica pentru ,,literatura” de stanga insa nu au observat cum isi strecoara printre cuvinte rasparul critic, veninul sau deschiderea catre dreptate. Pentru mine cel putin, Golescu ramane un om de stanga cu o coloana Dreapta, sanatoasa si imposibil de fragmentat. Iar pentru asta il voi citi cu nesat chiar daca nu-i impartasesc decat puterea de lupta pentru un ideal. Mult succes Seniorule ! semneaza un om de dreapta…
Anonim
Tataie, acum, după ce ai terminat cu osana (lele) , du-te şi la oglindă şi scoate-ți (şi) limba ! Îți (mai) place ?!…
Anonim
Pun pariu că …(tu) ai probleme (mari) de sănătate a scheletului (osos), a membrelor (mâini) si articulatiilor, precum şi a cartilajelor intervertebrale (mobilității) şi eşti …cocoşat/ă !!…”După …stil”!
Anonim
Iar pe tine te mănâncă pielea. N-ai înțeles nimic din editorial și o ții ca gaia mațul cu aceleași elucubrații de individ cu probleme…diverse!
Anonim
Ti-am tot „ridicat-o”(la fileu), doar-doar o să-ti vină ideea..să i-o tragi …prin seducția inducției unei „gaselnițe”…(cum joacă şi el-murdar !) …de o să crape si „trufia”…în Directorului de ziar…”print”(dar şi „varianta elec-tronică”) ,…nutrind (eu) speranța că vei sugestiona cititorul…de preț cum că…”Moartea (chiar) SCRIE ziarul” , nu ca Directorul, care e OBLIGAT (de „foncție”!) doar să-l …”citească”…Că d’aia !!…
Anonim
„Redactorul-șef îmi spune că a primit un telefon iritat de lao salariată a SC Apă Canal: ”Ce-i cu prostia aia, nu este adevărată, vă rog s-o ștergeți de pe site!”.
De ce a fost nevoie de atatea explicatii intr-un editoriial doar pentru ca ………a fost ADEVARATA „prostia aia” ?