Conducătorii de la Kremlin fac totul pentru creşterea gloriei, a slavei în limbaj local. Ziua de 9 mai a fost legată de victoria împotriva Germaniei naziste şi a rămas un bun prilej pentru a demonstra forţa militară a colosului ce se întinde pe două continente.
Se ştie că documentul prin care oficialii germani au recunoscut înfrângerea în faţa forţelor aliate în 1945 a fost semnat pe 8 mai, dar sovieticii în frunte cu Stalin au optat pentru ziua următoare.
Oare au rost logic aceste manifestări foarte costisitoare? Nu prea. Războiul a fost provocat de către sovietici în colaborare cu germanii şi nu există motiv de veselie.
A fost un masacru organizat de cei doi dictatori de temut ai Europei. Dar oare a existat vreo victorie în mai 1945? Nu prea. A fost o catastrofă pentru imperiul lui Stalin, iar Uniunea Sovietică s-a prăbuşit treptat.
De ce? Simplu. Soldaţii şi ofiţerii care au jefuit ţările ocupate au vrut să aibă avere, proprietate privată. Au apărut bogaţi peste tot şi nici măcar Stalin n-a mai reuşit să stăvilească fenomenul.
A încercat câteva procese împotriva unor corupţi notorii, dar pofta de avere e un zid care nu se înspăimântă nici măcar de temuta poliţie politică.
Nici ofiţerii din această organizaţie nu aveau chef să trăiască modest, în stil comunist, după ce au văzut nivelul de trai din Germania.
Practic, 9 mai a fost prima zi din procesul de cădere a lagărului socialist şi a Uniunii Sovietice. Nu s-a mai putut face nimic eficient, dar teama a menţinut conglomeratul artificial până în 1991.
Paradele militare se vor desfăşura până când se vor sătura liderii de la Kremlin.
Ionel Claudiu DUMITRESCU
profesor de istorie