Ne-a trecut din nou pragul redacţiei Victor Vlădoiu, din Cocu, satul Richiţele, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia cu care se confruntă. La începutul acestei luni v-am relatat necazul său generat de turmele de mistreţi care distrug culturile oamenilor.
Nimeni nu-l bagă în seamă
„Domnule, e de necrezut ce se întâmplă la noi în sat. Şi eu, şi alţi vecini avem porumb cultivat pe suprafeţe mai mici sau mai mari. Eu am semănat porumb pe 6.000 mp, iar acum nu am ce culege. Toată cultura e culcată la pământ şi făcută praf de turmele de porci mistreţi care ies din pădure şi distrug tot ce întâlnesc în cale. Ce v-am spus data trecută e valabil şi acum: vom fi nevoiţi să cumpărăm mălai fie de la magazin, fie de pe la alţi cetăţeni, pentru că nouă nici de-o mămăligă nu ne-a mai rămas. Am doi câini legaţi la loc, aprind focuri în diverse locuri, dar nu răzbesc cu atâţia mistreţi, care parcă nu se mai tem de flăcări. Pe 8 august m-am adresat Primăriei Cocu, solicitând să trimită un specialist al instituţiei, care împreună cu reprezentanţi ai AJVPS Argeş să constate pagubele pe care le-am suferit, dar nu s-a făcut nimic. Am mers personal şi la sediul AJVPS, dar acolo mi s-a refuzat primirea sesizării, pentru care trebuia să-mi dea număr de înregistrare”, ne-a spus, cu obidă, cititorul nostru.
Porcii… recidivează
Situaţia cu care se confruntă Victor Vlădoiu nu e de ieri, de azi, ci de doi ani. Şi atunci s-a adresat autorităţilor, solicitând intervenţia vânătorilor. La acea dată s-a făcut o constatare şi s-a încheiat un proces-verbal semnat de reprezentanţi ai ITRSV Ploieşti, APM Argeş, ai Primăriei Cocu, Direcţiei Agricole şi AJVPS Argeş în care s-a menţionat că nu se poate recurge la împuşcarea sălbăticiunilor, pe motiv că din fondul cinegetic 31 Cotmeana a fost recoltată toată cota aprobată de ministerul de resort.
Parcă ştiind că nu-i paşte vreun glonţ, mistreţii au… recidivat, lăsându-i pe săteni fără o boabă de porumb în hambar, situaţie cu care se confruntă şi locuitori din Valea Danului, Rucăr, Dragoslavele etc. Întrebarea e ce se va întâmpla dacă, Doamne fereşte, mistreţii ar ataca şi răni ori chiar ucide oameni sau copii? Va fi adoptată aceeaşi atitudine?
Pericol naţional
Întâmplarea a făcut ca tot ieri Federaţia Oierilor de Munte din România (FOMR), din care fac parte şi localităţi din Argeş, a atras serios atenţia asupra agresivităţii animalelor sălbatice, considerate un pericol naţional. „Fermierii şi nu numai se află într-o situaţie disperată din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreţi, lupilor şi urşilor, atacuri care nu doar că omoară animale domestice, dar pun în real pericol vieţi omeneşti. Principala problemă pleacă de la faptul că administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele, iar când o fac, utilizează carne şi dulciuri expirate cu conţinut ridicat de proteină, deşi e interzis, fiindcă stimulează comportamentele agresive ale sălbăticiunilor, care pot face şi victime umane”.
Se simt abandonaţi
„Mistreţii şi chiar urşii s-au înmulţit nepermis de mult, spre disperarea oamenilor care, după ce au muncit o vară, nu se aleg cu nimic pentru că mistreţii fac ravagii în culturile de porumb, cartof, grâu, legume, livezi, păşuni, fâneţe etc. Oamenii au obosit bătând drumul pe la primării depunând cereri şi se simt ai nimănui fiindcă nu găsesc sprijin nicăieri. Acesta este unul din motivele pentru care pământurile sunt lăsate pârloagă. Lăsaţi la voia sălbăticiunilor, fermierii refuză să mai cultive terenurile şi preferă să cumpere cele necesare, că ies mai ieftin la costuri. Nimeni nu se gândeşte că noi creştem animale şi cultivăm terenurile ca să trăim şi să le dăm şi celor de la oraş, printre care se află şi cei care ar trebui să ia măsuri pentru apărarea intereselor truditorilor pământului”, se mai menţionează în comunicatul FOMR.
Administratorii, puşi la zid
Totodată, conducerea federaţiei solicită Executivului elaborarea unei ordonanţe care să modifice în regim de urgenţă legislaţia. Astfel, fermierii propun: * simplificarea procedurii de despăgubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, păşunilor, efectivelor de animale domestice şi plata de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalităţi impuse de APIA şi acordării acestora în timp util; * inventarierea animalelor pe fiecare fond de vânătoare/habitat, dispunerea măsurilor de eliminare în regim de urgenţă a animalelor găsite în exces şi asigurarea hranei celor rămase în habitat; * recunoaşterea mistreţilor ca distrugători; * respectarea regimului proprietăţii stabilit prin Constituţie; * delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan şi utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notar al proprietarului/utilizatorului terenului; * introducerea în legislaţie a unor prevederi prin care, dacă se constată infirmităţi cauzate de atacuri, să se acorde pensie de întreţinere, iar în cazul mortalităţilor, pensii de urmaş de către administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă.
Se pune de-un protest
În ceea ce ne priveşte, fiindcă în multe localităţi argeşene sălbăticiunile au provocat pagube şi chiar au atacat oameni, le dăm întrutotul dreptate şi lui Victor Vlădoiu, şi FOMR, mai ales că, mânaţi de foame, mistreţii şi nu numai intră în curţile oamenilor, devenind un pericol major în special pentru copii şi bătrâni. De aceea considerăm că Guvernul trebuie să dea o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea de despăgubiri imediate, fără birocraţie şi fără ani de aşteptare. Oamenii sunt afectaţi nu doar de secetă ori sălbăticiuni, ci şi de legile prost făcute, de indolenţa şi nepăsarea decidenţilor. Inclusiv a parlamentarilor care sunt mulţi şi… inutili, dar primesc sume grase provenite şi din munca fermierilor. Reprezentanţii FOMR spun că, dacă nici de această dată nu se va ţine cont de problemele cu care se confruntă, luna viitoare vor organiza un protest de amploare la Bucureşti, unde vor fi prezenţi mult mai mulţi oameni decât în decembrie anul trecut.
Val. NICOLAU