Pentru a patra zi de la izbucnire, pompierii argeşeni continuă misiunile de stingere a incendiului de litieră izbucnit duminică după-amiază lângă Cetatea Poenari din comuna Arefu.
Focare ascunse
Cu toate că au fost executate zeci de intervenţii cu elicoptere, cu tunuri de apă, cu mijloace de primă intervenţie, cu relee de motopompe şi chiar în pofida ploii de marţi după-amiază, incendiul nu a fost declarat lichidat.
Ieri-dimineaţă, am aflat de la Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeş, de pe DN7C Transfăgărăşan s-a realizat o recunoaştere a zonei. Cu acest prilej s-a constatat o fumegaţie pe partea de nord a versantului, într-o zonă inaccesibilă forţelor de intervenţie. S-a luat decizia ca o echipă mixtă formată din pompieri, jandarmi şi reprezentanţi ai Salvamont să execute o misiune de monitorizare şi stingere a eventualelor focare identificate. Pe timpul deplasării au fost descoperite şi stinse cinci focare ascunse sub stratul gros de vegetaţie, la cel de pe partea nordică a versantului Piciorul Măgurelii fiind imposibil de ajuns.
Schimb de efective
La ora 15 a după-amiezii de ieri a avut loc schimbul de efective dislocate la Arefu, o nouă echipă urmând să execute misiunea de recunoaştere şi stingere a focarelor descoperite. Principalul pericol îl reprezintă în acest moment vântul, care poate reactiva unul dintre respectivele focare şi focul se poate reaprinde. Vă reamintim că, vreme de trei zile, peste 250 de militari, voluntari şi personal civil au participat la intervenţie, operaţiunea fiind extrem de dificilă din cauza razei de acţiune a fost mare, accesului aproape imposibil de realizat şi limitării resurselor de apă pe munte. La stingerea flăcărilor au participat forţe de la ISU Argeş, Bucureşti-Ilfov, Braşov, Prahova, Sibiu, Teleorman şi Dâmboviţa, de la Unitatea Specială de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă Ciolpani, de la Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI cu două elicoptere, de la Direcţia Silvică, Garda de Mediu, Jandarmerie, Poliţie şi Salvamont Argeş.