Zilele trecute am scris din nou despre tăierile „în draci” de păduri în zona Vidraru. Noi am scris, noi am văzut, noi am auzit. Că – vorba aia – „câinii latră, ursul trece”. Nicio problemă pentru „băieţii deştepţi”. Camioanele de mare tonaj zburdă spre munte, încarcă buştenii şi apoi gâfâie puţin la coborâre spre Curtea de Argeş. Cineva spunea că afacerea merge „ca pe roate”. Nu merge, duduie!
Dacă stau să mă gândesc, ziarul nostru scrie de peste 20 de ani despre acest măcel din pădurile judeţului. Pe vremea când Nicolae Văcăroiu era senator, l-am întrebat odată, la Piteşti, de ce se tot lungeşte problema retrocedărilor de terenuri abuziv confiscate. Mi-a spus – citez din memorie – că din cauza pădurilor. Asta era miza cea mare! Pădurea! Şi probabil că asta e şi astăzi, dar nu mai e atât de mare ca atunci, fiindcă – după cum vedem – „băieţii” tot taie şi nu pun nimic în loc.
Cu doi ani în urmă, un raport Greenpeace menţiona că România pierde trei hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori ajungând la aproape 100 pe zi. Aceeaşi organizaţie internaţională de mediu consemna că judeţul Argeş avea cele mai multe tăieri ilegale investigate de autorităţi. Astăzi, lucrurile s-au schimbat puţin. „Ilegalul” a devenit pe zi ce trece mai „legal” şi, drept urmare, defrişarea nu mai poate fi oprită. E acoperită de lege. Aşa că am ajuns să nu ne mai mirăm dacă vedem că poliţiştii, aflaţi pe trasee, „admiră” camioanele cu buşteni care trec pe lângă ei sau când o maşină a Silvicului le „face drum” acestora, circulând cu puţin timp înainte.
Una dintre cele mai mari bogăţii naturale a acestui judeţ – pădurea – ne este împuţinată zilnic, fără milă, fără minte, legal sau ilegal, fiindu-ne distrus astfel, ireversibil, mediul în care trăim. Este – din nou spunem – un atentat la siguranţa naţională, la care autorităţile asistă, parcă, neputincioase!
Din fericire, însă, oamenii reacţionează şi sunt alături de noi când consemnăm acest jaf. Articolul nostru de luni scris pe această temă a atins în mediul virtual peste 1.500 de cititori. Unul dintre ei, Ioan, chiar a venit cu o propunere: să fie interzise timp de zece ani defrişările şi, astfel, „scăpăm de toţi şmecherii din domeniu. 27 de ani de jaf este suficient ca să înţelegem că totul are o limită. Lăcomia hoţilor este uriaţă. Nici pădurile amazoniene nu ar face faţă la cât vor ei să fure. Distrugerile sunt imense, iar efectele asupra mediului – incalculabile. Niciunul dintre haiducii pădurilor nu a contribuit la plantarea de arbori, doar la jaf şi distrugere. Sunt mari scule, cu gipane şi viloaie, cu concedii în destinatii exotice şi cu «legături primejdioase» cu pădurari – comisari silvici – politişti – procurori – judecători – politicieni…”
Voi încheia cu spusele altui cititor, Geo: „Felicit ziarul «Argeşul» pentru că şi-a asumat misiunea de a semnala jaful pădurilor. Nicio altă instituţie de media, locală sau centrală, nu pare interesată de acest subiect, deşi ar trebui să ne doară pe toţi sufletul când mergem la munte şi vedem acel peisaj de sfârşit de lume rămas în urma defrişărilor”.
5 Comentarii
Delia Dumitrica
Nu am sa inteleg niciodata de unde gaseste neamul asta atatea tendinte sinucigase. Sau face parte din planul baietilor destepti, evident ,nu români?… O parte din români si-au vandut sufletul strainilor, fiindca,daca urmarim destinatia acestor cantitati enorme de lemn, observam ca nu sunt destinate consumului intern.Deci cine vrea sa ne cumpere oxigenul? Si cum de ni-l vindem asa de ieftin si de usor? Dupa cum spuneti d-voastra,retrocedarile padurilor au inceput mult mai tarziu si s-au desfasurat lent, deci baietii „cu viziune” au stiut unde se va ajunge si ce vor putea face dupa mai bine de 20 de ani. Asta chiar ma face sa cred ca planul extern de a distruge Romania cu „ajutorul”celor din interior a existat de la bun inceput. S-a stiut dintotdeauna ca Romania este o „Verde(a) Montanā”.Acum vad ca si-au inventat legi care sa permita jaful. Acum ma intreb asa, retoric, unde sunt ziarele din judet, alea de maxim tiraj (si de minim…titraj) ,de nu vorbesc de asemenea hotii? Este adevarat, numai ziarul acesta a semnalat, de atatia ani, taierile farà ratiune a padurilor . Restul…nimic.
Gabriel Lixandru
Staţi puţin, că nu e… gata. Cei de la Silvic ne spun că pe piaţă cererea de lemn e mult mai mare decât ce se taie în prezent. Deci, circul continuă…
Elena Delia Dumitricāa
Cum sa spuna asa, domnule Lixandru? Chiar ne cred copii? Pai asta spun cei de la „Gaze” si se vede cu ochiul liber ca sunt din ce in ce mai multe persone /familii care se racordeaza la reteaua de gaz. D-voastra chiar puteti sa-i contactati pe aceia si sa vedeti o statistica a ultimilor 10 ani; astfel, nu poate sa creasca acel consum de lemn pe plan intern, cum spun baiaetii destepti. Ca doar nu cumparam lemne asa, de dragul de a le cumpara, avand deja gazele la dispozitie. Apoi ar mai ramane industria mobilei; stim clar ca si aici importam mobila, poate chiar confectinata cu lemne romanesc in strainatate, ca la import nu ne-ntrece nici naiba…
Elena Delia Dumitricāa
Apoi , juridic vorbind, din ce-am mai citit si noi, pe ici, pe colo, cred ca Romania , ca stat european, ar trebui sa respecti normele europene in vigoare; aceste norme interzic in mod expres taierile excesive de paduri . Sau poate ca in Romania s-a redefinit termenul „excesiv”, pe care altii il considera un superlativ absoluuuut. Ori noi vrem legi atohtone atunci cand nu ne convin cele europene si internationale, ori mai-marii lumii ne „deschid” mintile si ne spun legile pot fi aplicate selectiv, dupa principiul convenientei. Asta ca sa fie siguri ca ajung la ei toate bogatiile nostre…
Elena Delia Dumitricāa
Erate: sa respecte; ne spun CĀ legile pot fi…
Scuzati, dar setarile telefonului imi creeaza dificultati…