# Ruperea coaliţiei şi noile jocuri politice aduc în faţă la prezidenţiale un candidat susţinut de ALDE şi Pro România: musceleanul Mircea Diaconu! Ce spun politicienii din Argeş…
E fierbere mare în politică. Unii îi spun „bombă”, dar am avut parte în ultima vreme de atâtea „fâsâieli”, încât cuvântul nu mai pare nici pe departe atât de… tare. Despre ce este vorba? După cum aţi fost informaţi, conducerea ALDE a decis, luni, ca formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu să iasă de la guvernare. Ce va urma? Miniştrii partidului îşi vor depune demisiile, urmând ca premierul Viorica Dăncilă să numească interimari în locul celor patru membri ALDE ai guvernului. Oficial, decizia vine după ce liderii ALDE şi Viorica Dăncilă nu s-au înţeles în privinţa restructurării guvernului şi a unui nou program de guvernare.
Dăncilă, manevrată?
Asta e ce se vede. Şi ce se spune în limbaj… de circumstanţă. În realitate, lucrurile sunt mult mai complicate şi – în opinia noastră – foarte interesante. Iar pentru a le descâlci am stat de vorbă ieri cu principali actori politici din judeţ.
Aşadar, de ce a rupt Călin Popescu Tăriceanu coaliţia PSD-ALDE? Ei bine, unii politicieni locali cu experienţă sunt convinşi că în acest mod va fi dinamitat (apropo de „vestea-bombă”) jocul Dăncilă – Iohannis? Ce joc? Conform acestei teorii, Viorica Dăncilă, liderul PSD, ar fi manevrată de anumite cercuri de interese (servicii?) şi pusă să-i asigure lui Klaus Iohannis liniştea în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Cu alte cuvinte, ea nu are nicio şansă în faţa actualului şef al statului.
Prin urmare, gruparea lui Tăriceanu şi cea a lui Victor Viorel Ponta (PRO România) vor să aducă în faţa lui Iohannis un contracandidat – spun ei – redutabil, şi anume pe musceleanul Mircea Diaconu. Cu reputatul actor pe post de „vârf de lance”, noua grupare mizează pe o bună parte din voturile pesediştilor de rând, care – nu mai e niciun secret – s-au săturat de prestaţia Vioricăi Dăncilă şi, la o adică, ar merge pe mâna unui candidat independent ca să nu-l mai vadă la Cotroceni pe Klaus Iohannis.
Oare aşa o fi? Şi dacă e aşa, va strânge Mircea Diaconu suficiente semnături pentru candidatură? Şi va ajunge el, oare, în turul al doilea la prezidenţiale? Sau jocul cuplului Ponta – Tăriceanu se va solda cu un eşec? Vom vedea.
Cine pleacă, cine rămâne?
Ce se va întâmpla în Argeş cu membri ALDE puşi în posturi cheie, pe baza algoritmului politic? Logic ar fi să-şi facă bagajele. Aşa crede şi Cristian Gentea, preşedintele PSD Piteşti, care spune că, „în mod normal, dacă pleci, pleci cu totul!” Dl Gentea nu e însă foarte lămurit în privinţa foştilor colegi de coaliţie. El spune că organizaţia va lua o decizie mâine, când sunt aşteptaţi în Argeş, printre alţii, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Mihai Fifor.
Şi totuşi, cine va rămâne în funcţii? Primul „executat” va fi, probabil, Adrian Bughiu, subprefectul, care, deşi e funcţionar public, e la mâna Executivului, adică a Vioricăi Dăncilă. Pe plan local mai sunt şi alţi „aldişti”, cum ar fi Simona Brătulescu, vicepreşedintă a Consiliului Judeţean, câţiva directori sau directoraşi de instituţii, a căror soartă nu e încă decisă, poate şi pentru că liderilor PSD Argeş le tremură genunchii şi aşteaptă „directive” de la centru…
O candidatură deranjantă
Explicaţii interesante legate de aceste frământări are şi Dorin Mărăşoiu, membru în Biroul politic al PSD Argeş. El spune că lucrurile vor deveni mult mai clare după ce vor avea loc alte câteva momente politice. „Vom vedea dacă preşedintele Klaus Iohannis va valida propunerile de miniştri în privinţa lui Iulian Iancu (apropo de disputa privind legea off-shore) şi a Danei Gârbovan, o oponentă energică a sistemului. Dacă aceste propuneri vor «trece» – mai ales că cei doi pot crea probleme – din punctul meu de vedere este un troc la mijloc. O înţelegere. Pe de altă parte, vom vedea şi ce va fi cu moţiunea de cenzură” – a spus dl. Mărăşoiu.
În orice caz, se observă limpede că sunt foarte mulţi candidaţi la prezidenţiale, ceea ce înseamnă, la urma urmei, o fracţionare a votului. Cu atât mai mult sunt interesante jocurile politice pentru accederea în turul al doilea. Întrebarea e: va ajunge acolo Mircea Diaconu? „Profilul său e unul de învingător – spune Dorin Mărăşoiu. Este un om cu mare experienţă, trecut prin viaţă, vorbeşte articulat, are verbul la el. În mod evident, candidatura sa este una interesantă. Şi ştiţi cum e: românul nu se uită după «loseri» (în traducere – rataţi, n.n.). E adevărat că această propunere deranjează, pentru că se văd «vuvuzelele» care deja au început să cânte.”
Mircea Diaconu, „trădător”
Cu totul altfel vede însă „mişcările de trupe” Adrian Miuţescu, preşedintele PNL Argeş. Liderul liberal este foarte dezamăgit de propunerea cuplului Ponta – Tăriceanu. „Domnul Mircea Diaconu, care a fost membru al PNL şi care a primit un mandat de senator de la PNL Argeş, a avut o traiectorie total neprietenească cu partidul nostru. Prima dată l-a trădat pe Crin Antonescu, care a trebuit să demisioneze fiindcă, din cauza d-lui Diaconu, partidul a pierdut 6 la sută din voturi, rupte în special de la liberali pentru el. Iar acum o trădează pe Viorica Vasilica Dăncilă, fiindcă, prin ceea ce face, le dă o lovitură Antenei 3 şi pesediştilor care l-au ajutat să devină europarlamentar – spune liderul Adrian Miuţescu.
Propunerea de la „Nottara”
„Şi eu am avut o experienţă foarte ciudată cu cu acest om. El nu a spus niciodată că eu m-am dus la «Nottara», de ziua soţiei sale, şi i-am propus să candideze la Senat pentru Argeş. Era vineri, eram în biroul său de la teatru, şi mi-a zis că îmi va da luni un răspuns. Pe mine m-a lovit atunci (în 2009 – n.n), mi-a dat o palmă. Când n-am mai ajuns deputat, din cauza conjuncturii, Mircea Diaconu s-a aliat cu Iani Popa şi cu Andrei Gerea ca să-mi ia locul de vicepreşedinte al partidului la nivel naţional. Iani şi Gerea s-au folosit de el pentru a mă dizloca. Puţini cunosc şi faptul că tot eu l-am adus să candideze pe Florin Călinescu pe colegiul Piteşti. Era Nicolae Văcăroiu atunci la Senat şi doar Florin Călinescu a avut curaj să-i fie adversar în acel colegiu. Iar Mircea Diaconu, în toată acea campanie, n-a făcut nimic, fiindcă nu-l suporta pe Florin Călinescu. Toată campania am dus-o eu. Şi nici ca eurodeputat n-am auzit să fi făcut ceva concret pentru Argeş. Şi a stat cinci ani la Bruxelles. Nici măcar pentru Câmpulungul lui…
În concluzie, va fi o fâsâială cu Mircea Diaconu. E un povestitor… Toate formaţiunile care au avut o relaţie cu el ştiu că, mai devreme sau mai târziu, va trăda. Cel care poate fi avantajat de aceastză confuzie va fi Barna – a conchis Adrian Miuţescu.
„Monstruoasa coaliţie”
Ce mai e de spus? Odată cu decizia de a rupe coaliţia, Călin Popescu Tăriceanu va renunţa la candidatura proprie pentru alegerile prezidenţiale şi la şefia Senatului. Urmează ca demisia din funcţia de preşedinte al Senatului să fie depusă la începutul sesiunii parlamentare. ALDE îl va susţine la prezidenţiale pe Mircea Diaconu, alături de cei din Pro România cu care vor semna o alianţă electorală, pe care Adrian Miuţescu o numeşte deja „monstruoasa coaliţie”.
Conform Constituţiei şi a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar.
În acest moment, PSD are 204 parlamentari, însă nu sunt excluse şi alte plecări spre partidului lui Victor Ponta odată cu ieşirea ALDE de la guvernare şi înfiinţarea unei alianţe cu Pro România.
4 Comentarii
sustinator psd.
Dinamita care face,fassss.Marea carte din maneca lui Ponta si Tariceanu, un pacalici.
Anonim
Nu e nevoie/vorba de nicio ANALIZĂ …”de sânge” a … „conjugalilor”…Ponta-Tăriceanu (egali „în fața legii”)!
Se vede(a) după aceeaşi …fata/masca, care e …constant…satisfăcută, deşi se „des-fucke”…puțin cam iute/repede …după fiecare… „încercare”/eseu ! În cauză, e constanta…doar SCHIMBAREA…”partenerului”/”partenerei” !!!
Conform fizicianului germano-român, Iohannis Warner Klaus, echilibrul stabil nu se regăseşte în amantul jug (mărginit/închis de 2două resteie /”drugi de fier”!) la care „trag”..2două rumegătoare impovarate (şi de ani !), ci în magica „troica”/ TRIUNGHI conjugal…POLITIC !
Lute
Ăăăăăăă, ori ce zici că zici? Vorbește, bre, românește!
Anonim
Deşi te dai ca nu pricepi, tu nu eşti parte la un jug (nici de „cea” si nici de”hăis”!), ci, aşa cum bănuiai, de la început, doar unghiul (de vedere!) „obtuz” al unui biet …”triunghi conjugal”! AŞA că, las-o pe/la…altii !!!…