Oraşul Mioveni este un adevărat pol economico-financiar, cultural, administrativ şi politic în Argeş. Despre cum arată bugetul din acest an şi mai ales cum vor fi cheltuiţi banii a vorbit ieri Ion Georgescu, primarul oraşului constructorilor de automobile, la emisiunea „Subiect de presă” realizată la Atena 1 Piteşti de Mihai Golescu şi Cristina Munteanu.
Buget mai mare
Din punct de vedere a cifrelor, după Petrom, platforma Mioveni este al doilea mare angajator al României, susţine cu 5% bugetul consolidat al statului şi asigură 20% din exportul ţării prin Automobile Dacia, ceea ce spune foarte multe despre importanţa acestui oraş în economia naţională în general şi argeşeană în special. „Bugetul din acest an este mai mare decât cel din 2016 şi e normal să fie aşa, fiindcă oraşul în sine este pe un trend ascendent. De anul trecut avem 6 milioane euro rezultate din diferenţe de costuri sau lucrări nefinalizate din cauza unor neconcordanţe legislative, care se reportează. Apoi, alte 5,2 milioane euro provin de la stat, din sume defalcate. Pe plan local am estimat că realizăm venituri de 25 milioane euro, faţă de 22 milioane euro în 2016, cărora li se adaugă alte sume din rectificări etc. Dorim o productivitate mai mare la aceleaşi costuri (cele de anul trecut, n.r.), pentru că e mai bine să avem bani decât să nu avem, fiindcă sumele se redistribuie acolo unde este nevoie. Rău este că, din motive nejustificate, este pentru prima dată în 17 ani când am ajuns cu bugetul în martie, iar până la punerea în operă va mai trece timp, pentru că trebuie respectate procedurile”, afirma Ion Georgescu.
Proiecte importante
În ceea ce priveşte programul de investiţii pentru anul în curs, peste 75% din propuneri au rezultat în urma întâlnirilor publice cu cetăţenii şi cu aparatul propriu. Edilul a punctat câteva dintre cele mai importante obiective, cu precizarea că acelea care nu intră direct în competenţa administraţiei locale vor fi aduse la cunoştinşa decidenţilor şi se vor căuta soluţii de rezolvare. Primul dintre ele este noul spital al oraşului, de care locuitorii au mare nevoie pentru a nu mai fi nevoiţi să se deplaseze până la Piteşti. Apoi, este extrem de importantă începerea procedurilor pentru construirea podului către Davideşti ca alternativă la cel de la Getica. De el vor beneficia în special locuitorii din Racoviţa şi din Conţeşti, care, fiind angajaţi la firme din Ţiţeşti, nu vor mai fi nevoiţi să facă ocol pentru a ajunge acasă. Pe masa primarului Georgescu se află şi construirea unui imobil P+1 destinat copiilor de grădiniţă, deoarece căminul-creşă din zona Robea nu mai face faţă solicitărilor – deci Mioveniul e pe plus, cum se zice, şi la capitolul natalitate – iar circuitele micuţilor, care ies la ore diferite, vor fi separate. Cel mai probabil procedurile de licitaţie vor demara în vara sau toamna acestui an. De asemenea, se va începe anveloparea Grupului Şcolar Colibaşi, unde, ca urmare a vizitei ambasadorului Chinei la Mioveni, de la toamnă vor veni să înveţe şi 50 de copii chinezi. În acelaşi timp, ei vor practica şi anumite discipline sportive la CS Mioveni, conform celor stabilite în timpul vizitei. „În acest context va fi înfiinţat şi un centru pentru medicină tradiţională chineză, unde vor avea acces toţi cetăţenii, iar în perioada iunie-iulie vom fi vizitaţi din nou de o delegaţie a Ambasadei Chinei la Bucureşti, cu care vom discuta despre dezvoltarea şi extinderea colaborării. De altfel, noi avem copii care acum învaţă limba chineză gratuit şi probabil că din toamnă vor începe şi primele schimburi de experienţă între asociaţii de tineret din Beijing şi Mioveni”, a continuat primarul Georgescu.
Bust pentru Constantin Stroe
Întrebat dacă actualul Executiv va reuşi să implementeze proiectul de guvernare, Ion Georgescu a afirmat: „Dacă va fi lăsată să lucreze şi nu i se vor pune tot felul de piedici, actuala guvernare va îndeplini tot ceea ce a promis în campania electorală. Dacă nu va fi lăsată, e un semnal pe care mass-media trebuie să-l analizeze, să atenţioneze asupra derapajelor şi să ceară tragerea la răspundere a vinovaţilor”. De asemenea, primarul Mioveniului a confirmat informaţia potrivit căreia în oraş va fi ridicat un bust închinat lui Constantin Stroe, figură emblematică a lumii constructorilor de automobile româneşti, de numele căruia se leagă succesul Dacia. Referitor la atribuirea numelui acestuia unei străzi din oraş, primarul Georgescu a afirmat că sunt analizate două propuneri şi că decizia va fi luată în Consiliul Local, dar procedurile sunt complicate, mai ales că firmele care funcţionează pe strada aceea vor trebui să-şi schimbe toate documentele.
Administraţia bate politica
Referitor la zvonurile unei posibile mutări a producţiei de la Mioveni în Maroc, edilul a spus că cel puţin în următorii 20 de ani nu se va întâmpla aşa ceva, condiţia fiind ca şi partea română să dea dovadă de seriozitate şi echilibru. Iar dacă până la urmă va fi construită şi autostrada Piteşti – Sibiu, lucrurile vor sta mult mai bine şi vor apărea noi oportunităţi. În ceea ce priveşte posibilitatea să devină preşedintele PSD Argeş după ce Şerban Valeca a fost numit ministru, Ion Georgescu a declarat că nu-şi doreşte această funcţie, că face echipă bună cu Valeca şi cu toţi colegii social-democraţi argeşeni, că pentru el este foarte importantă munca în administraţie. „Eu am câteva proiecte importante pentru Mioveni, am intrat cu fruntea sus în primărie şi tot la fel vreau să ies când va veni timpul, pentru că oamenii m-au ales şi nu am voie să le înşel încrederea”, a declarat Ion Georgescu fără a ascunde bucuria că atât familia sa, care l-a înţeles şi sprijinit, cât şi concetăţenii văd că în urma lui rămâne ceva.
Val. NICOLAU