Centrul Cultural Piteşti şi Clubul Româno-Arab de Cultură şi Presă au organizat, joia trecută, o nouă ediţie a proiectului cultural-educativ „Cultura violenţei şi violenţa culturii”. Manifestarea pentru minte şi suflet, coordonată de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, a cuprins o prelegere tematică şi un dialog deschis. Invitata evenimentului a fost prof. univ. Mioara Roman, jurnalistă, traducătoare şi specialistă în istoria şi civilizaţia ţărilor arabe.
„Palestina, iubita mea!”
Măcinat de dor natal şi cu un simţ liric deosebit, Ahmed Jaber şi-a mărturisit dragostea faţă de ţara de origine („Palestina, iubita mea!”) şi a vorbit despre valorile umane, diversitate, cunoaştere, credinţă, pace, libertate, demnitate şi principiile internaţionale de viaţă. „Cred cu tărie că avem nevoie unii de alţii, dar trebuie să descoperim mesajele divine. Trebuie să spargem barierele dintre noi. Trebuie să ne cunoaştem religiile şi culturile. Războaiele nedrepte sunt armele proştilor”, a spus Ahmed Jaber.
„Lumea e frumoasă fiindcă e diferită”
Plecând de la o lucrare a sa, prezentată la o întrunire ştiinţifică de nivel internaţional, Mioara Roman a afirmat: „Cel mai important este să aflăm cauzele acţiunilor teroriste; dacă ştim cauzele, atunci ştim şi soluţiile. Capitalismul actual e într-o criză morală. E mare criză în Occident. Drumul pe care l-a luat omenirea nu este cel bun. E prea multă sete de bani şi de avere. Nu degeaba scrie în Biblie că lăcomia e un mare păcat.”
Mioara Roman a depănat amintiri, unele fiind legate de perioada în care a fost căsătorită cu Petre Roman şi a declarat că pe vremea când soţul său era premier au fost scoşi din ţară „25.000 de agenţi KGB”.
Distinsa doamnă a intrat în dialog cu publicul, profesorul Vasile Ghiţescu fiind cel mai activ.
„Nu de acum, ci de când eram foarte tânără, eu am înţeles că lumea e frumoasă fiindcă e diferită. Ar fi chiar neplăcut să fim cu toţii la fel. Nu se poate să trăim la fel şi în deşert, şi în Africa de Sud, şi în America etc. Trăim diferit, în funcţie de condiţiile locale. Mai târziu am înţeles că e greşit a impune un anumit model civilizaţional, pe diverse idei, nu neapărat religioase. E greşit, pentru că oamenii au în spatele lor o evoluţie care este specifică”, a explicat Mioara Roman.
Foto: Al. OPREA