Ministrul Cercetării a venit la Piteşti. Sebastian Burduja, apel către primarii argeşeni
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost prezent astăzi la un eveniment organizat de PNL Argeş în municipiu. Ministrul a furnizat o serie de cifre şi informaţii cu privire la poziţia judeţului nostru în aceste planuri.
Un exemplu concret pe latura digitalizării este platforma Ghiseul.ro care permite cetăţenilor să-şi plătească online taxele şi impozitele, din câteva click-uri. La nivel naţional există 1,7 milioane utilizatori ai platformei, o „creştere spectaculoasă”, apreciază ministrul.
De aproximativ două luni a fost lansată şi aplicaţia mobilă Ghişeul. 200.000 de români au instalat-o deja, a anunţat Sebastian Burduja.
Statistic vorbind, judeţul Argeş se situează uşor peste media ţării. Sunt toate municipiile şi oraşele înrolate, plus circa jumătate din comune.
La nivel de primării, în Argeş, avem 102 UAT-uri: 49 sunt înrolate în Ghişeul.ro, 53 nu sunt înrolate. Lista, în detaliu, AICI.
Sebastian Burduja: „Fac un apel către primarii argeşeni să se înroleze în această platformă. Noi, ca minister, le punem la dispoziţie toate resursele necesare, paşii pe care trebuie să îi parcurgă şi expertiza specialiştilor noştri. Beneficiile sunt mai mult decât clare. Gândiţi-vă la românii din Diaspora care, în loc să vină în persoană la primărie să-şi plătească taxele şi impozitele locale, o pot face din câteva click-uri prin ghiseul.ro. Asta înseamnă şi o rată de colectare mai bună la bugetul local, o eficienţă şi o încredere mai mare […].”
Un alt exemplu care demonstrează importanţa digitalizării este serviciul de emitere online pentru caziere.
Cazierul judiciar online a fost emis gratuit către aproape 100.000 de români.
„Imaginaţi-vă că aceşti oameni nu au mai pierdut cel puţin o oră la secţia de Poliţie. Asta înseamnă 100.000 de ore economisite, 100.000 de coli de hârtie ş.a.m.d. Înseamnă, de fapt, un exemplu practic privind beneficiiile utilizării platformelor digitale în România”, a transmis Sebastian Burduja.
În ceea ce priveşte internetul, ministrul a precizat că acoperirea „zonelor albe” din transmisiile de date mobile este un obiectiv important. Viteza internetului este foarte bună, dar avem încă multe zone unde nu există acces la internet în bandă largă. Practic, aşa numitele „zone albe” nu permit o conexiune rapidă la internet.
Până la finalul anului 2025, acoperirea în bandă largă – adică internet de mare viteză, va fi practic de 100%, a precizat ministrul.
Sebastian Burduja: „Prin PNRR avem 94 milioane euro pentru aproximativ 700 de localităţi. Dintre acestea, 10 sunt din Argeş. Rog autorităţile locale să ne ajute cu accelerarea procedurilor de autorizare pentru lucrările de infrastructură necesară, deoarece au existat întârzieri.”
Ministrul a mai anunţat că Institutul de cercetare horticolă de la Ştefăneşti a fost reacreditat.
„Este un institut performant, care s-a însănătoşit cu actuala conducere. În ultimii ani a crescut de aproape trei sau patru ori bugetul institutului. Bugetul cercetării în 2023, faţă de 2022, este cu 70% mai mare. Guvernul pune cercetarea acolo unde îi este locul. Banii nu sunt o cheltuială, ci o investiţie către viitor. La Ştefăneşti au intrat 1,1 milioane lei acum, aproape dublu faţă de anul trecut. Banii asigură o predictibilitate pentru cercetători.Potenţialul judeţului este realmente remarcabil, şi mi-aş dori să văd şi mai multe investiţii în zona de cercetare – inovare”, consideră Ministrul.
Sebastian Burduja a dat şi un exemplu negativ. Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Argeş nu a aplicat pentru bani la un apel al Ministerului Cercetării pentru digitalizarea bibliotecilor. Apelul s-a închis săptămâna trecută şi va fi redeschis în măsura în care vor mai rămâne bani.
La nivel naţional, s-au alocat 36 milioane euro, bani din PNRR pentru digitalizarea bibliotecilor.