Ieri-dimineaţă, Mihai Fifor, premier interimar şi ministru al Apărării Naţionale, a fost prezent la Câmpulung, unde a ţinut un discurs în faţa militarilor din Batalionul „Vulturii Carpaţilor”, care peste două săptămâni urmează să plece în misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. Alături de el s-au aflat prefectul Emilian Dragnea şi Liviu Ţâroiu, primarul municipiului de la poalele Mateiaşului, comandantul unităţii, cadre militare, membri ai familiilor.
În discursul său, ministrul Fifor a vorbit în termeni elogioşi despre cei trei vânători de munte din Batalionul „Dragoslavele”, care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Valea Urdii, afirmând că plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma şi caporalii clasa a III-a Petre Cristian Toader şi George Emilian Catană au decedat în urma misiunii în ţară, iar sublocotenentul Dragoş Alexandrescu a murit în misiune în Afganistan. „Trebuie să păstrăm memoria vie a acestor militari. De la unitatea din Câmpulung au murit patru eroi, iar familiile acestora vor primi ajutor necondiţionat din partea Armatei Române”, a declarat Mihai Fifor.
Duse cu vorba
Problema e că, în realitate, văduvele militarilor decedaţi la Valea Urdii sunt duse cu vorba referitor la angajare, după cum susţinea socrul lui Petre Cristian Toader. Deşi nora sa şi soţia lui Catană, care şi-au exprimat opţiunea să lucreze în armată, au susţinut cu succes testele, nu au fost angajate nici acum. Mihai Fifor a rămas surprins de cele aflate şi a declarat că va cere clarificări de la biroul de Resurse Umane al ministerului, pentru a afla ce se întâmplă.
În timpul ceremoniei, unul dintre militarii care urmează să plece în misiune a leşinat, iar un echipaj SMURD de prim ajutor calificat prezent la unitate i-a acordat îngrijiri medicale. Din câte se pare, ostaşului i s-a făcut rău din cauză că a stat pre mult în frig.
În perioada februarie-august 2018, Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” va executa misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar, precum şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane.
De-a lungul anilor, unitatea, înfiinţată cu 151 de ani în urmă, a dovedit că poate îndeplini misiuni dintre cele mai complexe în ţară şi în teatrele de operaţii din străinătate, precum au fost cele din Kosovo în anii 2005 şi 2007, respectiv Afganistan anul 2008.