Ministra Educației, vizită oficială în Argeș. „Avem investiții care vor schimba fața învățământului argeșean”
PNL Argeș a organizat, în cursul zilei trecute, o conferință de presă la care au participat persoane cu funcții importante în Stat. Vorbim despre ministra Justiției, doamna Alina Gorghiu, dar și doamna Ligia Deca, ministra Educației, care a efectuat cu acest prilej o vizită oficială în județul nostru.
Ministra Educației a răspuns celor mai arzătoare întrebări privind reforma din învățământ și a promis finanțări pentru zeci de proiecte în școlile și liceele din Argeș.
Ligia Deca: „Am avut o întâlnire importantă la Inspectoratul Școlar Argeș, despre provocările din învățământ în județ. Am mers apoi la Colegiul Al. Odobescu pentru a discuta cu elevii despre ce își doresc ei de la reforma educației. Am semnat un contract pentru un laborator de înaltă tehnologie. De asemenea, am mers la Colegiul Brătianu tocmai în ideea de a discuta cu directorii, am semnat contracte pentru laboratoarele inteligente din județul Argeș. Vorbim despre 36 de proiecte depuse și acceptate. Vom vedea un cu totul alt nivel de dotare în învățământul argeșean.”
În ceea ce privește programul național de reducere a abandonului școlar, am aflat că Argeșul are 36 de proiecte depuse și în derulare în runda 1 a acestui an. În runda a doua, județul a avut 13 proiecte depuse. Acestea se află în etapa de contractare.
25 de microbuze verzi, pentru 25 de comune, mai sunt prevăzute în cadrul unui alt proiect al ministerului.
„Contractele sunt deja încheiate, se derulează achizițiile.”, a precizat ministra Ligia Deca.
Vor fi și programe de “educație timpurie” pentru copiii sub 6 ani, sunt două astfel de proiecte.
Ligia Deca: „Este un volum mare de investiții care vor schimba fața învățământului argeșean în acest an școlar. Toate acestea într-un context în care avem creșteri salariale remarcabile. Vedem și rezolvarea unor inechități, spre exemplu creșterea salariilor personalul de conducere, în special în cazul directorilor. Salariile vor fi pe măsura responsabilității pe care o poartă.”
Ligia Deca a mers și la Curtea de Argeș, unde a avut o întâlnire cu mai multe cadre didactice ale Liceului Tehnologic Regele Mihai I, operatori economici și persoane de mediul asociativ.
Jurnaliștii din Argeș au solicitat ministrei Educației să clarifice o serie de situații.
Ligia Deca, despre criticile privind salariile profesorilor debutanți. Se va ajunge la un salariu de 4.600 lei net?
„Există un angajament al coaliției care vizează noua grilă de salarizare ce se află în elaborare la Ministerul Muncii. Să includă pentru învățământ baza, adică salariul debutantului egal cu salariul mediu pe economie. Această promisiune rămâne în picioare, este o promisiune pentru care noi luptăm. […]. Este un pas important, este o creștere de peste 50% față de ce aveam anul trecut”
Ce probleme au semnalat elevii din Pitești
„Am discutat la CN Odobescu, mi-au semnalat dorința lor ca în reforma curriculară de la liceu să se regăsească materii care țin de educația pentru viață. Au mai adus în discuție nevoia de educație financiară, de educație juridică. Ne-au rugat să existe mai multă flexibilitate pentru materiile care îi pasionează. Să analizăm modul în care se face evaluarea națională, pentru a se pune capacitatea pe sinteză și argumentare, nu pe memorare.”
Ar trebui să fie și mai multe activități sportive. Școala trebuie să fie un promotor al obiceiurilor de viață sănătoase. Cred că avem exemple de bună practică la București, unde vedem curțile școlilor deschise. Trebuie să fie clar cine răspunde pentru siguranța elevilor în acele perioade. Eu sunt un promotor al sportului în bazele sportive ale școlilor.”, a transmis Ligia Deca
Despre școlile cu grupuri sanitare în curte
„Anul acesta avem alocate fonduri în bugetul Ministerului Educației de aproximativ 30 mil. Lei, ceea ce acoperă în mare măsură cele sub 200 de unități de învățământ care au grup sanitar în curte. Vorbim despre un procent de sub 10% față de ce aveam acum câțiva ani. Progresul a fost unul constant, în fiecare an numărul a scăzut semnificativ. Dacă autoritățile publice locale se mobilizează eu cred că anul acesta se poate rezolva. Acest capitol nu ne face cinste, iar miniștrii liberali au investit timp și efort tocmai pentru a dispărea acest fenomen.”, apreciază ministra Educației.
Despre meserii. Când ne vom asuma că avem nevoie de meseriași, că a face școală profesională nu este o rușine?
„Noi resimțim această nevoie a apropierii școlii de nevoia pieței muncii și de angajator. Legile educației prevăd ruta duală completă și am finanțat mai mult decât aveam ținta inițială. Practic, vedem campusuri unde companiile din regiune, autorități publice, școli profesionale și licee tehnologice, dau un orizont elevilor care vor să meargă până la cel mai înalt nivel de calificare posibil. Vedem, din păcate, multe familii care se feresc de ruta tehnologică, considerând că le închide orizontul. Nu este, dimpotrivă, se poate merge până în învățământul superior. Cred că atractivitatea și satisfacția meseriei făcute bine implică tehnologizare și digitalizare va convinge tot mai multe familii să se îndrepte către această rută. Avem ideea de a reconstrui cultura muncii și a breslelor. Meseriașii să fie recunoscuți și apreciați.”, a răspuns Ligia Deca.
Despre regulamentul de acces în școli
În încheiere, ministra Ligia Deca a afirmat că poziția privind accesul elevilor și profesorilor să rămână la latitudinea fiecărei unități de învățământ. “Fiecare școală să prevadă propriul acces, în funcție de condițiile pe care comunitatea le consideră acceptabile. Nu cred că respectul se rezumă cu intrarea separată. Educația trebuie să fie despre dialog, învățare reciprocă, susțin faptul că fiecare școală în funcție de particularitățile constructive și siguranță, trebuie gândit regulamentul de acces. Fiecare școală să decidă.”