Într-o ediţie anterioară a ziarului nostru relatam că organizaţiile de protecţie a persoanelor cu deficienţe sunt în alertă maximă, pentru că se intenţionează modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prin care se propune desfiinţarea Unităţilor Protejate Autorizate (UPA). Revenim pe marginea acestui subiect întrucât Guvernul încearcă, pentru a doua oară în această vară, să modifice legislaţia privind unităţile protejate, astfel încât banii din fondul pe dizabilitate să intre la bugetul de stat, nu să fie folosiţi de companii, instituţii, organizaţii prin achiziţia de produse şi servicii de la unităţi protejate.
Riscă să ajungă pe drumuri
Astfel, prin modificarea articolului 78 din Legea nr. 448/2006 în sensul intenţiei Executivului, peste 2.000 de persoane cu dizabilităţi din unităţi protejate (unde minimum 30% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi) riscă să-şi piardă locurile de muncă. În România, Legea nr. 448 se doreşte un cadru de susţinere a încadrării în muncă a persoanei cu dizabilităţi şi prevede ca angajatorii cu peste 50 de salariaţi să aibă 4% încadrate persoane cu grad de handicap. Dar angajatorii, în majoritate, nu pot îndeplini această prevedere şi optează pentru alternativa de a plăti o taxă lunară la buget egală cu jumătate din salariul minim brut pentru fiecare loc de muncă pentru persoane cu dizabilităţi neocupat.
„Împreună”
Într-o asemenea situaţie se află şi Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic-România (ASCHF-R), Filiala Argeş, cu 170 de membri în evidenţă. În 2009, asociaţia a înfiinţat unitatea protejată „Împreună”, unde lucrează şapte persoane cu handicap care astfel duc o viaţă normală, se simt utile şi nu trimise la periferia societăţii. În plus, aşa cum de altfel am şi relatat, a organizat tabere şi manifestări educative, prin atelierul de reparaţii ASCHF-R Argeş (care prin DGSASPC Argeş are o colaborare deosebită cu Consiliul Judeţean) a donat către spitale, unităţi de protecţie socială sau persoane fizice din judeţ o gamă diversă de dispozitive medicale (paturi electrice, fotolii rulante, cadre de mers fixe şi mobile, cârje şi semicârje, saltele antiescare, sisteme de ridicare/verticalizare necesare celor imobilizaţi la pat care asigură accesul la duş etc) primite de la colaboratori şi parteneri din Germania, iar recent a achiziţionat un microbuz – singurul din judeţ – special adaptat transportului persoanelor imobilizate în fotoliul rulant.
Propuneri
Reprezentanţii ASCHF-R Argeş au înaintat, alături de alte organizaţii similare din ţară, Guvernului un set de propuneri prin care locurile de muncă ale persoanelor cu dizabilităţi greu angajabile să fie protejate în continuare. Dintre acestea enumerăm creşterea procentului de angajare pe UPA de la 30% la 50%, norma de muncă să fie 50% din timpul de lucru al tuturor angajaţilor, ONG-urile care fac intermediere să fie furnizori autorizaţi de servicii sociale şi de ocupare şi să aibă minimum un serviciu social licenţiat, numărul minim de angajaţi pe UPA să fie de trei persoane, autorizaţia să aibă valabilitate trei ani (acum nu este stabilit termen de expirare) etc. Conducerile ASCHF-R, Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federaţiei Dizabnet-Reţeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităţi, Reţeaua română a întreprinderilor sociale de inserţie prin activitatea economică, Federaţia Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România, Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România speră ca Guvernul să-şi însuşească propunerile venite din partea corpului de specialişti în angajare protejată.
Sunt semenii noştri
Ca parteneri media, ne alăturăm eforturilor ASCHF-R Argeş şi ale celorlalte ONG-uri similare şi considerăm că proiectul de ordonanţă este pripit, nedocumentat, lipsit de fundament, dar mai ales rupt de realitate. De asemenea, credem că se impune o dezbatere publică aplicată, făcută cu specialişti în domeniu, pentru a nu se emite o ordonanţă care ar lăsa pe drumuri mii de oameni a căror singură „vină” este că suferă de o dizabilitate fizică. Sperăm ca premierul să dea dovadă de echilibru şi să nu-l aprobe, pentru că oamenii cu diverse deficienţe nu trebuie sub nicio formă trimişi la marginea societăţii. Ei sunt egalii noştri, nicidecum o povară, şi prin faptul că lucrează în unităţile protejate nu doar că asigură existenţa lor şi a familiilor, ci contribuie la bugetul statului prin plata obligaţiilor financiare ce le revin.