Pentru dreptcredincioşi, preţ de câteva zile, punctul de interes este Mănăstirea Argeşului în care se află racla cu moaştele Sfintei Filoteea. Astăzi este ziua prăznuirii „sfântuliţei”, iar oamenii cred că aceasta îşi arată, acum mai mult decât oricând, milostivirea.
Depinde de… ger
Proprietarii de hoteluri şi pensiuni de la Curtea de Argeş au toate motivele de bucurie. În urmă cu câteva zile, sute de pelerini veniţi din toate colţurile ţării au ajuns în Cetatea Basarabilor şi, după ce s-au rugat în paraclisul din incinta aşezământului monahal, s-au cazat care pe unde au reuşit, în funcţie şi de sumele de care dispun. În fiecare an, la 7 decembrie, Curtea de Argeş devine… capitala ortodoxiei româneşti şi nu numai, deoarece şi vecinii noştri sârbi, dar mai ales bulgari, au un cult aparte pentru „Sfânta de la Argeş”. Astfel, printre sutele de maşini parcate în zona mănăstirii sau la marginea oraşului pot fi văzute microbuze sau autocare cu numere de înmatriculare din Bulgaria şi Serbia. Prăznuirea „sfântuliţei” se numără printre cele mai dragi sărbători ale românilor şi, după cele ale Sfintei Parascheva de la Iaşi şi a Sfântului Dimitrie cel Nou de la Bucureşti, mulţi pelerini vin din îndepărtata Moldovă să se roage la racla Sfintei Filoteea. Mulţi oameni suferinzi sau care au pe cineva drag bolnav vin cu nădejdea că, atingând racla şi rugându-se stăruitor, Sfânta Filoteea, în marea ei bunătate, le va dărui tămăduirea sufletească şi trupească la care tânjesc. Procesiunea obişnuită presupune scoaterea raclei cu sfintele odoare din paraclis şi mutarea ei în faţa Catedralei Arhiepiscopale, însă e posibil ca astăzi tipicul să fie puţin modificat. Dacă va fi foarte frig, aşa cum a fost ieri-dimineaţă, racla va fi aşezată doar în pridvorul paraclisului.
La Biserica Domnească
Spiritul sărbătorii a fost simţit de către localnici încă de luni seara, când o mulţime de credincioşi s-a îndreptat spre Biserica Domnească. Acest lăcaş poartă hramul Sfântului Nicolae, iar în seara ajunului acestei sărbători, un sobor de preoţi a oficiat slujba Vecerniei cu Litie. Atmosfera a fost memorabilă, pentru că răspunsurile de la strană au fost date de corul Seminarului Teologic, glasurile preoţilor şi ale seminariştilor înălţându-se, asemeni fumului de tămâie, ca o mărturie a frumuseţii slujbelor ortodoxe. Părintele protosinghel Caliopie Ichim, consilier eparhial, şi-a dovedit încă o dată calităţile de orator, rostind o predică impresionantă despre ocrotitorul acestui sfânt lăcaş şi despre milostenia pe care trebuie să o arătăm celor aflaţi în necazuri şi suferinţe.
Eduard TOMAZIU