Mii de bătrâni trăiesc din împrumuturi de la CAR Pensionari.
Vin dis-de-dimineață și se așează la rând. În paltoanele lor subțiri purtate ani și ani, cu mâinile înghețate pe vreun baston sau vreo cârjă, își achită ratele împrumuturilor pe care le fac la CAR Pensionari. Îndată ce scapă de datorie, solicită, iarăși, o altă sumă. E modul de supraviețuire al câtorva mii de seniori argeșeni copleșiți de povara vremurilor pe care le trăim.
Trai Guvernul PSD-PNL trâmbițează majorarea pensiilor. E binevenită, însă nu va acoperi nicidecum nevoile seniorilor. Nu ne referim la cei cu pensii mari care, slavă Domnului, își permit haine noi, excursii etc. Marea masă a bătrânilor o duce tot mai greu. După pandemie urmează isteria prețurilor care saltă spectaculos. Cei loviți de scumpiri sunt, din nou, bătrânii. Șansa lor? Ajutorul de la copii ori nepoți. Acolo unde se poate, unde există cazuri de urmași inimoși, care își țin părinții și bătrânii aproape și îi ajută cu mâncare și medicamente. Sunt pensionari care primesc regulat bani de la odraslele plecate prin străinătate. Pentru ei, și o sută de euro, trimisă de departe, poate fi salvatoare. Există, însă, și reversul. Despre el ne-a vorbit Florica Fulger, care de șase ani ocupă funcția de președinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Pitești (CARP). În prezent, instituția numără 18.500 de membri.
Doamna lucrează aici din 1979, fiind, ani mulți, contabil-șef. Știe „tot și ceva în plus” despre unitatea pe care o conduce. Și care nu este singura din județ. Există un CAR Pensionari în fiecare oraș argeșean, cinci în total, fiecare de sine stătător. Așadar, radiografia socială pe care o poate face doamna Florica Fulger este doar parțială. Dar ea reflectă, totuși, starea de fapt a acestei categorii sociale oropsite, pensionarii.
Bani Se mai împrumută pensionarii la CARP? Întrebare retorică, se-nțelege. Iată „tabloul” creionat în câteva cuvinte: „În acest an s-au împrumutat 9.500 de persoane. Un număr mai mic, decât în anii precedenți, dar asta pentru că mulți au murit de Covid. Numărul de împrumuturi este mai mic, dar valoarea lor mai mare”. Majoritatea celor care solicită împrumuturi sunt din Pitești, dar se apelează la CARP orice argeșean. Dobânda este extrem de avantajoasă, 9%, comparativ cu CAR București, unde se percepe un procent de 24% sau alte CAR-uri din țară unde, în medie, se practică o dobândă de 15-16%. Perioada anului în care bătrânii dau năvală pentru a cere bani, lesne de intuit, este cea a sezonului rece. Atunci se descurcă ei cel mai greu. Impresionant este că mulți pensionari vin să se împrumute nu pentru ei, ci pentru cei apropiați, după cum afirmă doamna Florica Fulger: „Începând cu luna septembrie, crește numărul cererilor de împrumut. Se apropie școala și avem bătrâni care au nevoie de bani să își ajute nepoții, să cumpere haine și rechizite școlare. Sunt foarte mulți care iau bani de la noi și își mai ajută copiii aflați în dificultate, rămași fără loc de muncă, spre exemplu…”.
Rău-platnici Sumele solicitate, desigur, diferă. Ponderea cea mai mare o au cele între 3.000-5.000 lei, dar sunt împrumutate și sume mai mari. Pot fi obținuți și 20.000 lei, limita maximă. Desigur, pentru sumele considerate mari, în funcție și de vârsta solicitantului se cer între unul și trei giranți. Diferă de la caz la caz, în funcție și de cuantumul cotizației. Spre exemplu, oricine are o pensie de 1.000 lei poate primi 3.000 lei, având doar un girant. Nu există limită de vârstă, practic oricărui pensionar îi este ușa CAR-ului Pitești deschisă, cu condiția de a avea pensia minimă de 1.000 de lei. Nu are nicio importanță dacă cere bani un om apropiat de centenar, dacă nu mai apucă să îl achite, rămân giranții buni de plată. Sunt dese cazurile în care, înainte de a returna sumele în decursul unui an de zile, bătrânii se sting. Se-nțelege, girantul achită, în continuare, împrumutul. Dacă nici girantul nu face asta, se acționează pe cale juridică. „Avem, în prezent, 15 dosare aflate la birourile executorilor judecătorești”, spune Florica Fulger, precizând că giranților rău-platnici li se pun popriri pe salariu.
Beneficii În general, bătrânii sunt cei mai corecți oameni, din câte a constatat actualul președinte al CARP, după atâta amar de vreme petrecută în instituție. Mulți preferă să nu își cumpere alimente și medicamente pentru a achita ratele lunare. Beneficiază și de unele facilități. De Paști și de Crăciun, oamenii cu pensii de 1.000 de lei primesc anumite ajutoare. 100 de lei, spre exemplu, pentru ei este mană cerească! De asemenea, seniorilor care merg în vreo stațiune pentru tratament li se oferă tot 100 de lei. Înainte se organizau și excursii, însă s-a renunțat la ele. Nici carul mortuar de pe vremuri nu mai există, cum de altfel a fost desființat și ajutorul sub forma unui sicriu. Totuși, în caz de deces al unui membru CARP, familiei i se acordă un ajutor financiar de 1.300 de lei, dar acesta este condiționat de vechime și de plata a trei lei/lună, destinați special pentru acest fond.
Zâmbet Tot în sprijinul bătrânilor a venit conducerea CAR Pitești prin înființarea unui cabinet oftalmologic. La sediul instituției de pe Bulevardul Republicii, orice pensionar este consultat în mod gratuit. Dacă este nevoie să-și achiziționeze ochelari, îi poate primi la prețuri mult mai accesibile decât cele de pe piața medicală. Specialistul Adriana Dan îi întâmpină în prag pe solicitanți cu zâmbetul pe buze. Timpul petrecut în micul cabinet, cât durează consultația, este benefic nu doar pentru ochii pensionarilor, ci și pentru inima lor. Surâsul medicului care, la rându-i, poartă ochelari, vocea suavă și cuvintele de încurajare îi fac să revină, chiar dacă nu au urgentă nevoie se le fie testate dioptriile.