Judiciariştii Biroului Investigaţii Criminale Piteşti au început audierile în megadosarul fişelor medicale falsificate pentru obţinerea sau preschimbarea permiselor de conducere auto. În cauză vor fi chemate să dea declaraţii în calitate de martor peste 2.000 de persoane din tot judeţul, care au beneficiat de serviciile clinicii medicale „Biolife” din municipiu. Există suspiciuni că printre acestea se află oameni cu afecţiuni medicale serioase care-i fac incompatibili cu calitatea de conducător. Ba, unii nici măcar n-au fost examinaţi de vreun medic, iar fişele medicale au fost obţinute contra unor sume de bani, fiind falsificate de persoane din clinica precizată, care au contrafăcut parafele unor medici ale căror contracte de colaborare cu „Biolife” încetaseră. De asemenea, anchetatorii au mai constatat că nu doar fişe medicale pentru obţinerea, respectiv preschimbarea permisului auto au fost falsificate, ci şi cele pentru angajare, precum şi avize psihologice. Dosarul se anunţă a fi deosebit de complicat prin implicaţiile pe care le are şi nu este exclus să se ceară reexaminarea unora dintre împricinaţi şi chiar anularea permiselor de conducere, fiindcă deţinătorii lor au serioase probleme de sănătate şi pot pune în pericol siguranţa celorlalţi şoferi.
Descinderi la clinică
Vă reamintim că, în noiembrie 2016, judiciariştii de investigaţii criminale piteşteni au efectuat, coordonaţi de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, 14 percheziţii, din care 11 la sediile unei clinici medicale din municipiu şi la şapte şcoli de şoferi, iar alte trei la locuinţele unor persoane fizice bănuite de fapte de corupţie. Mai exact este vorba fals intelectual, abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual şi la abuz în serviciu. Anchetatorii au suspiciunea că angajaţii clinicii cu pricina falsificau fişe medicale în complicitate cu instructorii auto ai căror elevi urmau să susţină examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Din primele cercetări a rezultat că, în perioada iunie-noiembrie 2016, persoanele vizate ar fi eliberat mai multe certificate medicale false.
Sub control judiciar
Cinci persoane au fost reţinute după acest scandal poate la fel de mare ca în cazul „fabricii de permise de la Piteşti” izbucnit în vara anului 2008. Este vorba despre Ioana Anghel, administratorul clinicii „Biolife”, Elena Savu şi Alina Bălan, asistente medicale în cadrul clinicii, Daniel Tudose şi Marian Badea, administratori ai unor şcoli de şoferi, care ulterior au fost puşi sub control judiciar de instanţă. Totodată, oamenii legii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 25.000 lei susceptibili a proveni din activitatea infracţională şi opt telefoane mobile aparţinând principalilor suspecţi, precum şi mai multe documente.
Val. NICOLAU