„Trebuie să reconstruim comuna din temelii”
Din a treia încercare, Mihai Marin, singurul primar Pro România din județul Argeș, a câștigat alegerile la Beleți-Negrești, reușind să-l învingă pe Dorin Cătănea, cel care a condus comuna 16 ani (patru mandate). La 52 de ani, actualul primar nu este străin de administrație, având la activ un mandat de viceprimar (2012-2016) și unul de consilier local (2016-2020). La alegerile locale de luna trecută a câştigat cu 374 de voturi (cu aproape 100 peste voturile celui aflat pe locul 2), asigurându-și patru consilieri, din 11. Pentru a avea majoritatea în consiliul local, Mihai Marin mai are nevoie de sprijinul altor doi membri, de la USR, PNL sau PMP, pentru a nu sta „la mâna” fostului primar (PSD), ales în noul consiliu.
,,Vom face un audit”
L-am găsit la primărie pe nou primar de la Beleți-Negrești, implicat deja în problemele de administrație, deși fusese instalat abia de două zile. Ne-a explicat că primul pas pe care îl va face este de a dispune un audit financiar la nivelul primăriei, pentru că sunt o mulțime de probleme. ”Există nereguli de fond funciar, sunt suspiciuni legate de lucrările făcute la Căminul Cultural Negrești, de pietruirea drumurilor comunale, de lucrările de la islazul comunal și multe alte lucruri. Este clar că trebuie comandat un astfel de audit după atâția ani în care fostul primar a condus comuna fără a da explicații cuiva. Trebuie să știm de unde plecăm, să nu ne trezim cu surprize pe parcurs”, ne-a spus primarul Mihai Marin. În plus, în cel mai scurt timp va fi făcută și o evaluare serioasă a celor 13 din aparatul primăriei pentru a se stabili clar ce are fiecare de făcut în noul mandat administrativ.
”Aproape nimic în comună”
Am încercat să facem cu noul primar un inventar sumar al realizărilor administrației precedente și, de asemenea, am vrut să aflăm prioritățile din actualul mandat. La o populație de 1.900 de oameni și cu patru sate, comuna Beleți-Negrești are nou doar sediul primăriei (2014-2015), un pod executat în 2013 și 4,5 km de asfalt pe DJ 739. În rest, două școli, trei grădinițe, un microbuz școlar, un dispensar și un punct de lucru al dispensarului, o bibliotecă. Aceste obiective sunt vechi, unele cu ceva reabilitări, dar cu multe încurcături, sunt instituții mutate dintr-o clădire în alta, niciuna cu sediul său. BiblioNetul nu este funcțional după ce în două rânduri s-au furat calculatoarele de acolo, iar hoții nu au fost prinși nici până astăzi. Toate acestea vor face și ele obiectul unui audit, conform spuselor actualului primar. În rest, nu există niciun kilometru de asfalt pe drumurile și ulițele comunale, nu există rețea de gaze, mulţi locuitori nu au rețea de apă și canalizare. Nu există, conform celor spuse de primarul Marin, nicio investiție făcută cu fonduri europene, nici cu fonduri guvernamentale, nici măcar nu s-au obținut mari finanțări prin asocierea în GAL ”Drumul Carelor”, urmând să fie achiziționat doar un utilaj în urma acestui parteneriat. ”După ce că nu aveam mare lucru în comună, administrația precedentă și-a permis să refuze o finanțare pentru reabilitarea grădinițelor. De ce?! Vom vedea”, ne-a mai spus primarul Marin.
O altă problemă pe care noua administrație de la Beleți-Negrești trebuie să o descâlcească este cea a beneficiarilor de venit minim garantat, în număr de 53, care prestează muncă în folosul comunității pentru sumele primite. Se va verifica ce fel de muncă au prestat până acum, în condițiile în care în comună nu există utilaje, scule, nici măcar o roabă în inventarul primăriei.
Ca urgență, noua administrație are în plan rezolvarea problemelor legate de drumurile și utilitățile comunale.
Proiecte, proiecte…
Mihai Marin consideră că singura soluție este cea a finanțărilor în urma proiectelor, indiferent de natura lor: ”Ca să intrăm în rândul lumii, să ne apropiem de nivelul altor comunități, trebuie să ne luptăm pentru proiecte, pentru investiții. Vom încerca să accesăm orice fel de fonduri, fie ele județene, guvernamentale sau europene. Nu avem altă soluție. Îmi doresc o bună relație cu Consiliul Județean Argeș, ţinând cont că avem mare nevoie de orice sprijin pentru modernizare comunei, și în primul rând de la nivel județean trebuie să începem. Trebuie să schimb mentalitatea personalului primăriei pentru a realiza aceste lucruri, fiindcă fără implicarea fiecărui angajat din primărie nu ne putem apuca de marile proiecte. Avem potențial în zonă, trebuie doar să muncim să atragem bani, investitori, afaceri. Trebuie să reconstruim din temelii comuna”, a declarat Mihai Marin, noul primar al comunei.
În Beleți Negrești potențialul economic este dat de pământul disponibil în zonă; există livezi, grădini, pânză freatică de calitate. Și chiar lipsa unor lucruri banale, cum ar fi magazinele, micile afaceri, depozitele de fructe și legume, manufacturile, poate constitui un avantaj pentru cei care vor să investească în zonă. Dar mai întâi de toate, trebuie infrastructură.