Mihai Filipov este un tânăr argeşean, în vârstă de 21 de ani, care a reuşit anul acesta să promoveze examenul de admitere la Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti cu media 9,60, fiind primul admis. Mai multe despre reuşita sa, dar şi despre viitoarea carieră în Jandarmerie, acesta ne-a povestit în următorul interviu.
– De ce ai ales să urmezi o carieră în Jandarmerie?
– Am ales să urmez o carieră în Jandarmerie deoarece, după părerea mea, aceasta mi se potriveşte cel mai bine dintre toate cele pe care Academia de Poliţie le pune la dispoziţie. Uniforma este un alt motiv pentru care am ales să fiu jandarm, îmi place să ajut oamenii şi să fie totul în ordine. Cred că această facultate mă va pregări pentru viaţă.
– Ştiu că iniţial ai ales altă facultate. Te rog să ne povesteşti cum a avut loc schimbarea…
– Da, în urmă cu doi ani, după examenul de bacalaureat, am susţinut admiterea la Facultatea de Electronică în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Am fost admis cu brio, însă după doar un an am renunţat la această facultate pentru că am considerat că nu mi se potrivea ceea ce făceam. Dupa trei luni de gânduri şi remuşcări, am realizat că trebuie să fac până la urmă ceva cu viitorul meu şi m-am decis să încep pregătirile pentru Academia de Poliţie, având încrederea că o să reuşesc.
M-am consultat şi cu părinţii mei, m-am gândit mult, am discutat, dar alegerea finală mi-a aparţinut.
– Cum ţi s-a părut procesul de admitere?
– Probele de admitere mi s-au părut foarte stresante şi obositoare. Acest examen a fost pentru mine ca o ultimă şansă de a reuşi în viaţă şi am făcut tot posibilul ca să îl iau cu o notă mare. Spun acest lucru în condiţiile în care pierdusem deja 2 ani din cauza unor decizii inconştiente, iar încă un an pierdut ar fi fost o adevărată dezamăgire pentru mine.
Probele eliminatorii, precum şi testul psihologic, examenul medical, dar şi sportul m-au solicitat psihic şi emotional mai mult ca niciodată. Asta deşi în momentul în care le-am susţinut mi s-au părut lejere.
În ceea ce priveşte proba scrisă, subiectele de anul acesta au părut mai facile decât în anii trecuţi. Am depus totuşi un efort pentru că am făcut meditaţii timp de 3 luni, dar am şi învăţat câteva ore pre zi.
Pentru proba sportivă nu am făcut antrenamente în acest sens, ci doar am parcurs traseul de două ori cu o săptămână înainte de cel oficial.
– Te-ai aşteptat că o să fii chiar primul admis?
– Sincer să fiu, la începutul pregătirii pentru Academie îmi doream doar să ajung printre cei admişi. Cu timpul am văzut că notele mele de la pregătire sunt în creştere şi atunci am spus că pot să fac faţă şi să obţin un rezultat foarte bun.
În ultimele două luni de pregătire nu m-am mai concentrat doar pe a fi printre cei admişi, ci chiar pentru a fi printre primii cei mai buni. Desigur că m-a luat prin surprindere, într-un mod extrem de plăcut, faptul că am fost primul pe listă. Pot spune că a fost cea mai fericită zi din viaţa mea.
– Care sunt, în opinia ta, calităţile principale pe care trebuie să le aibă un jandarm?
– După părerea mea, principalele calităţi pe care un jandarm trebuie să le aibă sunt punctualitatea, curajul şi, cel mai important, capacitatea de a se impune în societate.
– Ce sfaturi le dai tinerilor care vor să urmeze aceeaşi facultate?
– După cum vedem, candidaţii care vin la Academia de Poliţie susţin examenul pentru a doua, a treia, poate chiar şi a patra oară, ceea ce face din acest examen o probă extrem de dificilă chiar şi pentru cei mai buni.
Sfatul meu pe care îl dau tuturor este să muncească, să nu se mulţumească cu puţin şi să spere la maximul de potenţial. Trebuie să aibă încredere în ei şi să se simtă pregătiţi şi împliniţi referitor la această meserie.
– Cum te vezi după terminarea facultăţii?
– După terminarea facultăţii, mă văd un bărbat puternic, cu capul pe umeri, care ştie să-şi facă meseria cu adevărat.