Mai nou, micropiața Ceair din Pitești a căpătat alura unui târg de oale și ulcele. De vreo trei săptămâni, niște neamuri de comercianți de prin Harghita au expus spre vânzare farfurii, căni, linguri și alte produse ce pot fi date de pomană la 19 iunie, când sunt sărbătoriți Moşii de vară sau Sâmbăta Morţilor.
O strachină din lut costă, în medie, 4 lei, iar un castron din ceramică prelucrat manual este de şase ori mai scump. Un produs de fabrică, precum o farfurie pentru ciorbă cu decor floral se vinde cu 5 lei. Un bol din sticlă sau o bărdacă se vinde cu 2,50 lei.
Până nu demult, în micropiața din strada Florăriei se vindeau, ziua, orătănii vii, de la găini, cocoși și pui „de-o zi”, până la rațe, curci și boboci pufoși. Noaptea, structura metalică a spaţiului comercial servea drept adăpost boschetarilor.
Pandemia i-a luat… piuitul târgului de păsări. Oamenii străzii, care au contribuit la starea de degradare a spațiului comercial, au dispărut şi ei din decor. Pe loc au rămas tarabele învechite şi, desigur, panourile mâzgălite cu încercări nereuşite de graffiti. Micropiaţa nu mai răsună nici de „Cotcodac!”, nici de „Cucurigu!”, sunetele păsărilor de curte fiind înlocuite de… trosnitul oaselor negustorilor de la atâta stat pe loc, din lipsă de clienţi şi, implicit, de activitate.
Aspectul neîngrijit al micropieței de mâna a doua nu pare să îi deranjeze pe neguţătorii din Harghita. Mai degrabă îi dezamăgește faptul că în cele trei săptămâni, de când s-au mutat cu marfa în strada Florărei nu au vândut mai nimic. „Dați pe Facebook că vindem căni și farfurii în piaţa asta”, mi-a sugerat unul dintre comercianţi.
De Moșii de vară se împarte mâncare în vase noi, de lut sau de porţelan, împodobite cu flori. În pachete se mai pune și câte o cană cu „băutură curată” – apă de izvor, lapte sau vin natural.
Un Comentariu
Anonim
Mizerie mare, bisnitari la toate intrarile, dezgustator !.