În urmă cu mai mulţi ani, la Piteşti se discuta asiduu despre înfiinţarea Zonei Metropolitane. Din aceasta urmau să facă parte Piteştiul şi localităţile limitrofe Bascov, Albota, Bradu, Moşoaia, Ştefăneşti şi Budeasa. Ba chiar şi Băbana şi Miceştiul erau interesate să intre în această zonă care, în esenţă, însemna cumva o coeziune administrativă, servicii publice comune şi posibilitatea atragerii de investitori. Totul s-a blocat undeva pe drum, însă, deşi în alte zone ale ţării funcţionează astfel de arii extinse care atrag investiţii.
ADI…
În momentul de faţă sunt funcţionale două Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru furnizarea de apă şi canalizare, respectiv pentru servicii de salubritate. În alte privinţe importante, precum transportul sau relaţiile economice, se bate pasul pe loc. „Au fost discuţii multe şi avem interesul de a dezvolta Zona Metropolitană Piteşti. Ar însemna enorm, dar sunt unele probleme de ordin legislativ care ne împiedică să punem în practică ideea. Funcţionează Zona Metropolitană pe servicii de salubrizare şi apă-canal, dar dorim să dezvoltăm şi o reţea de transport local de călători ca să eliminăm, astfel, puzderia de maxi-taxi şi alte maşini care brăzdează Piteştiul de la un capăt la altul cu călători din zone limitrofe. Avem în plan o astfel de soluţie, mai ales că vom achiziţiona noi autobuze pentru Publitrans, dintre care 40 electrice şi 20 ecologice. Deci ne putem extinde”, ne-a declarat primarul Piteştiului, Cornel Ionică. „Sincer, ştiu de aceste discuţii privind Zona Metropolitană de multă vreme, dar nu îmi este clar de ce în alte părţi ale ţării au luat fiinţă, iar la noi nu. Voi face verificări în acest sens, pentru zonele metropolitane pot aduce un plus important din punct de vedere economic şi nu numai”, ne-a declarat Cristian Gentea, liderul consilierilor locali PSD din Piteşti. Aşadar, ar fi nevoie şi de o lege coerentă pentru zonele metropolitane pe care parlamentarii nu o promovează. În plus, o zonă metropolitană ar permite inclusiv dezvoltarea infrastructurii în localităţile limitrofe, iar parcurile industriale nu ar mai fi în „aşteptare” din cauza disputelor dintre localităţi, precum cea dintre Bradu şi Piteşti.
O soluţie…
Se vorbeşte, de asemenea, de ani buni despre o nouă organizare teritorială a României, pe regiuni. Ba 8, ba 10, ba 15 cum crede mai nou Victor Ponta că ar fi utile, regiunile ar însemna o supleţe mai mare din punct de vedere decizional şi administrativ. Nu cu mult timp în urmă se vorbea şi despre desfiinţarea localităţilor cu mai puţin de 3.000 de locuitori, dar nu s-a întâmplat nimic concret. Revenim, în acest context, cu o idee lansată de primarul Cornel Ionică la o emisiune „Subiect de presă” realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu la Antena 1 (pe atunci) Piteşti: toate localităţile din jurul Piteştiului ar putea fi comasate cu municipiul reşedinţă de judeţ. Or, zona metropolitană ar uşura acest proces, pregătindu-l mult mai bine. Aşa cum au dispărut comune precum Papuceşti, Prundu sau Găvana, devenind în timp cartiere ale Piteştiului, aşa se va întâmpla probabil şi cu Ştefăneşti, Moşoaia, Bascov, Mărăcineni, Budeasa, chiar Albota. Ar rezulta astfel şi o administraţie mai suplă, deci şi mai puţine costuri.
2 Comentarii
Alex
Nu exista Zona Metropolitana, nu exista PUG, nu exista parc industrial, iar in 30 de ani nu am fost in stare sa facem un singur pasaj care sa lege orasul cu partea de la nord de calea ferata.
Cand inceteaza domnii astia sa gandeasca dezvoltarea orasului ca pe o favela braziliana?
Anonim
Cine să facă , că Ionică e varză !