La 1 septembrie începe o nouă sesiune parlamentară. Multe legi importante îşi aşteaptă votul. Scăderea cotelor de contribuţii sociale ale angajatorilor, modificarea regimului persoanelor fizice autorizate (PFA), a întreprinderilor individuale (II) şi întreprinderilor familiale (IF), sediul electronic al firmelor, plata retroactivă a contribuţiei la pensii, o nouă zi nelucrătoare, pensionarea mai rapidă a anumitor femei şi schimbările notabile la Legea avocaţilor sunt doar câteva dintre propunerile aşteptate să devină legi în sesiunea de toamnă. În Argeş avem 14 parlamentari (am avut 17, dar trei şi-au dat demisia) de la care aşteptăm, evident, o implicare mai mare în problemele judeţului.
Aşteptări generale
Oamenii vor legi care să ajute la debirocratizare, vor un sistem de sănătate mai bun, un sistem administrativ mai suplu, stimularea mediului de afaceri şi creşterea nivelului de trai, îmbunătăţirea condiţiilor în sistemul de învăţământ, sprijin mai consistent pentru agricultură, dezvoltarea turismului şi a infrastructurii, construcţia de locuinţe.
Aşteptări în Argeş
Argeşenii au aşteptări mari de la parlamentari şi nu numai. În primul rând, aceştia trebuie să se bată la centru pentru următoarele obiective importante: construirea autostrăzilor Piteşti-Sibiu şi Piteşti-Craiova; o cale ferată spre Sibiu; reabilitarea Transfăgărăşanului şi montarea de copertine care să permită accesul tot anul pe cel mai spectaculos drum din ţară; impunerea Piteştiului drept capitală de regiune în viitoarea structură administrativă a ţării; modernizarea spitalelor.
Nu în ultimul rând, parlamentarii noştri trebuie să sprijine comunităţile locale, să fie alături de primari, să se bată pentru obţinerea de fonduri necesare unor proiecte locale şi pentru ca Argeşul să se menţină la un nivel economic ridicat.
După votul uninominal din 2012, judeţul Argeş s-a ales cu 17 parlamentari, record absolut. Asta nu înseamnă că trăim mai bine… Cum spuneam, trei dintre aceştia şi-au dat demisia: senatorul Ionuţ Elie Zisu (PNL), acuzat de evaziune fiscală, deputatul Cătălin Theodor Nicolescu (PNL), acuzat de fapte de corupţie în mandatul de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, şi deputatul Ioana Jenica Dumitru (PP-DD, acum la PSD), aleasă primar al oraşului Ştefăneşti. De notat că alţi trei parlamentari au dosare penale: Cătălin Rădulescu şi Mircea Drăghici (ambii PSD), respectiv Cătălin Teodorescu (PNL). Mai rămân, aşadar, 11 aleşi fără „bube”. Oare câţi dintre aceştia se vor regăsi în noul Parlament care va fi ales în noiembrie – decembrie (pe liste de partid)?
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Martor
Parlamentar-Demnitate = exemplu tipic de contradicție antagonică !