Pe piaţa energiei electrice, alături de furnizorii de „ultimă instanţă” (CEZ/ Distribuţie Oltenia, ENEL, E.ON, ENEL, Electrica), sunt zeci de societăţi (65, mai exact, la nivel naţional) pentru care consumatorii pot opta în vederea asigurării locuinţelor cu energie electrică. În Argeş, furnizorul principal este Distribuţie Oltenia, dar persoanele interesate de alte oferte se pot adresa şi companiilor Engie sau RCS & RDS (oferta Digi Energy), dacă le menţionăm pe cele mai importante.
Vor facturi mai mici
Schimbarea furnizorului este o decizie ce pleacă în majoritatea cazurilor de la dorinţa consumatorului de a plăti mai puţin, în special când facem referire la consumatorii casnici. Desigur, în cazul întreprinderilor, alături de preţ este în egală măsură interesantă şi calitatea serviciilor oferite. Despre calitate nu ne putem pronunţa deoarece asta ar însemna să avem posibilitatea să testăm pe termen lung furnizorii în cauză. Există însă numeroase forumuri (pe Softpedia, de pildă) unde clienţii discută despre problemele întâmpinate şi modul cum au fost rezolvate, cele mai multe nemulţumiri fiind legate de promptitudinea companiei în cazul unor avarii sau disfuncţionalităţi.
Revenind la costuri, singura modalitate de a afla care este cel mai ieftin furnizor rămâne comparaţia cu preţul reglementat de stat. Conform acesteia, cele mai mici preţuri sunt practicate de RCS & RDS (mai mic cu 23,7%). La Distribuţie Oltenia procentul e de 16,27%.
În practică, factura nu va echivala procentual cu diferenţa rezultată din comparaţie deoarece fiecare companie, ca şi în cazul operatorilor de telefonie, nu tarifează liniar consumul şi are „grijă” să omită din calculatorul de consum accizele, cogenerarea şi chiar… TVA. Spre exemplu, un client Digi Energy cu un consum estimat de 100 KWh va plăti aproximativ 55 lei pe lună, dar la 300 KWh factura ar fi undeva la 155 lei (rezultă o economie de 10 lei faţă de situaţia consumului de referinţă iniţial).
Cât economisim?
10 lei, o spun şi numeroşi clienţi care au schimbat furnizorul, ar fi în medie mega-trâmbiţata economie pe care toate companiile o promovează. Deci nu vă aşteptaţi la mari economii!
Dacă vă surâde totuşi ideea să treceţi la alt furnizor, pentru consumatorii casnici documentele necesare la încheierea unui nou contract sunt actul de identitate, actul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosinţă asupra spaţiului care face obiectul locului de consum respectiv şi o copie după avizul tehnic de racordare eliberat de operatorul de distribuţie.