Merele din România putrezesc în livezi, cele din Polonia servite la școală.
Din toamnă, elevii din Argeș vor primi „pachețelul cu mâncare” de la stat, oferit prin Programul pentru școli al României. Într-un județ „guvernat” de un Institut de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură și cu o grămadă de producători autohtoni gustarea pentru pauza mare include fructe de import.
Livezile din Argeș produc tone de mere gustoase, dar aproape nimeni nu le vrea. Fără forță de muncă și sătui să își vândă recoltele pe nimic, unii fermieri nici nu se mai ostenesc să își mai culeagă fructele din pomi. Și, ca un paradox, în timp ce merele autohtone putrezesc în livezi – fenomen semnalat de ziarul nostru an de an! – în școlile din Argeș sunt livrate mere aduse tocmai din Polonia. Un program guvernamental care trebuia să constituie un sprijin pentru pomicultorii români a ajuns, din nou, să fie un sprijin pentru cei din afară. O amară realitate.
Firma cu care colaborează CJ Argeș de câțiva ani are sediul în Scorniceşti, judeţul Olt. Astfel, câștigătoarea licitației pentru cele trei loturi (produse lactate, produse de panificație și mere) a fost desemnată S.C. „Matra”S.RL., cu care au fost semnate acordurile-cadru pentru doi ani, la 23 decembrie 2021.
Cornurile din gustările elevilor argeșeni sunt fabricate de SC „Pan Partener Spedition Arg Româncuța”. Biscuiții din făină integrală sunt de la SC „Agrosemcu” SRL, iar biscuiții dulci – de la SC „Velrom” SRL. Laptele semidegresat UHT, cu 1,8% grăsime, ambalat în recipiente de 200 ml, precum și iaurtul de 125 de grame sunt produse de SC „Simultan” SRL. Merele de mai multe soiuri, încadrate în categoria I, sunt de la producători din Polonia („MSAD Slawomir Gorzynschi”, „Grupa Producentow Owocow Zelsad Sp Z.o.o.” și „Jozefow SAD Sp Z.o.o.”).
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.007/10.08.2022, începând cu anul școlar 2022-2023 limita valorică zilnică/preșcolar/elev pentru produsele distribuite în cadrul Programului pentrușcoli al României a crescut. Guvernul alocă astfel cu 10 bani mai mult față de anul trecut pentru porția de fructe în școli (de la 0,60 lei la 0,70 lei porția), cu 11 bani în plus pentru porția de lapte și produse lactate (de la 0,88 lei la 0,99 lei) și cu 8 bani în plus pentru porția de produse de panificație (de la 0,57 lei, la 0,65 lei).
Conform normativului, copiii vor primi produsele după următorul grafic:luni – iaurt și corn;marți și miercuri – lapte UHT și corn;joi și vineri – măr și biscuiți.
Pentru anul școlar 2022-2023, urmează să se încheie trei noi contracte subsecvente de furnizare a produselor de panificație, lactate și fructe pentru un număr estimat de Inspectoratul Școlar Argeș de 56.500 de elevi și preșcolari. În anul școlar precedent, 55.323 de elevi au primit produse în cadrul Programului pentru școli al României, produsele fiind furnizate tot de„Matra” S.RL.
Foto descriptiv
3 Comentarii
George
Păi să ducem elevii forțat să le culeagă, așa cum făceam în comunism. Cine vreți să vi le culeagă domnilor producători? Nu știți decât să vă plângeți. Polonezii de ce pot? La muncă, nu la întâns mâna la stat!
Un cetatean
Pai e mai mult decat evident ca aici e problema prostiei guvernamentale. Ce i-a impiedicat pe guvernanti si parlamentari sa faca legislatia de asa natura incat la licitatie sa fie admisi doar producatori (atentie, producatori, nu doar niste intermediari care cumpara dintr-un loc si vand in altul) romani? Cu o astfel de legislatie care le da niste garantii, producatorii romani ar fi putut sa gaseasca solutii…
Cetatean
E o problema de ani de zile.
Firmele producătoare românești nu câștigă pt. că merele sunt prea mari, că nu sunt din nu stiu ce soi, că sunt cu 2 bani mai scumpe, că nu au culoare uniformă si altele asemenea.
Vreți detalii întrebați la Mărăcineni si la Voinești.
P.S.
Ghicitoare!
Cum este posibil economic ca tirurile poloneze să ridice marfa din România (Lungulețu, Dăbuleni, Voinești….) si apoi să o exporte din ,, Polonia” mai ieftin???
Nu se mai face jurnalism de investigație. Din păcate.