Nivelul minim al alocației de hrană pentru un pacient internat într-un spital din România va fi de 16 lei pe zi, în timp ce plafonul maximal va fi eliminat, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Ministerul Sănătății a publicat un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern care stabilește valoarea alocației de hrană din spitale.
Pentru a vă face o idee asupra calității și cantității hranei primite de pacienți, iată ce preparate sunt servite, în weekend, oamenilor internați la Spitalul Județean de Urgență din Pitești (regim comun). Astăzi, meniul include: ceai, unt, gem, salam și franzelă (mic dejun), supă de găluște cu piept de pui și mâncare de mazăre (prânz), respectiv mâncare de cartofi și ceai (cină). Mâine sunt trecute în meniu: lapte, unt și franzelă, cremwurști de pui (mic dejun), ciorbă a la grec și piept de pui, mâncare de fasole verde (prânz), paste cu brânză telemea și iaurt (cină). Iar meniul de duminică include: ou fiert, ceai, franzelă și pateu de porc (mic dejun), ciorbă de roșii cu fidea și mâncare de mazăre (prânz), pilaf cu orez cu legume și iaurt (cină).
Desigur că meniurile sunt stabilite în funcție de afecțiunile de care suferă persoanele spitalizate, așa încât farfuriile pacienților cu regimuri speciale pot arăta oarecum diferit. Exemplificăm în continuare cu meniurile stabilite pentru duminică. Astfel, pacienții de la psihiatrie și cei cu TB primesc la cele trei mese: ou, lapte, franzelă, pateu de porc/ ciorbă de roșii cu fidea, pilaf cu pui/ ghiveci de legume și ceai de sunătoare * cei cu ulcer și ciroze – ou fiert, lapte, brânză de vaci, franzelă/ supă de legume, mâncare de spanac cu pui/orez cu legume mexicane și ceai de sunătoare * cei cu hepatită, pancreatită și Covid – ou fiert, ceai, brânză de vaci unt, franzelă/ ciorbă de roșii cu fidea, mâncare de mazăre cu pui/ tocană de legume cu pui, ceai de mentă * cei cu neoplasm – ou fiert, lapte, brânză de vaci, franzelă/ciorbă de roșii cu fidea, mâncare de mazăre cu pui/ tocană de legume cu pui și ceai de mușețel * cei cu boli cardiace, uree – ou fiert, lapte, brânză de vaci, franzelă/ ciorbă de roșii cu fidea, mâncare de mazăre/ tocană de legume, ceai de mușețel * cei cu diabet – ou fiert, lapte, brânză de vaci, franzelă/supă de legume, mâncare de spanac cu pui/ tocană de legume, ceai de sunătoare * cei cu boală diareică – ceai de mentă, brânză de vaci, pâine prăjită/supă de morcovi, orez fiert cu pui/orez simplu, ceai de mentă * cei cu regim hipocaloric – lapte, brânză de vaci, ou fiert/supă de legume, mâncare de spanac cu pui. brânză de vaci, iaurt * cei cu regim hidric – ceai și supă strecurată.
La Spitalul Județean de Urgență din Pitești nivelul mediu al alocației de hrană pentru un pacient este de 13-15 lei/zi. Listele cu meniuri sunt publicate pe site-ul Spitalului Județean.
Un Comentariu
Aloe Vera
” Desigur că meniurile sunt stabilite în funcție de afecțiunile de care suferă persoanele spitalizate, așa încât farfuriile pacienților cu regimuri speciale pot arăta oarecum diferit „.
Ca bine le mai zici, h’odiosule ! Adeca, de percepi ca zilelele-i sunt pe sfarsite … de ce sa mai strici orzu’ pe gaste ; imbuiba-i pe s’parlamentari/rame scarboase !