Memorialul „Închisoarea Pitești” este nominalizat la Premiile Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu proiectul „BINOM+1: 49/89/19”.
Expoziția multimedia reprezintă un filtru inedit prin care poate fi privită dificila istorie recentă a României din perioada comunistă. Proiectul se concentrează pe două momente majore de la debutul și finalul comunismului: „fenomenul/experimentul Pitești” (1949) și evenimentele din 1989.
Nominalizarea pentru proiectele derulate în 2020 este la categoria „Premiul pentru activare culturală în spațiul public”, care se acordă unei inițiative ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului.
Premiile AFCN sunt un semn de prețuire pentru eforturile făcute de organizațiile neguvernamentale culturale în crearea, susținerea și promovarea culturii naționale. Gala de decernare a premiilor va fi organizată la 9 mai, de Ziua Europei.
Închisoarea de la Pitești este cunoscută pe plan mondial pentru desfășurarea, în acest loc, a Fenomenului Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică continuă aplicată studenților anticomuniști, între 1949 şi 1951. Această acțiune violentă a regimului comunist a fost numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al premiului Nobel și supraviețuitor al gulagului rusesc, „cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
Memorialul Închisoarea Pitești poate fi vizitat de joi până duminică între orele 11-18, cu programarea prin telefon, la 0734.365.102.