Trăim vremuri complicate. Ne temem pentru ziua de mâine, dar şi pentru cea de azi! Viruşii, bolile, moartea secerând vieţi în ţara vecină, războiul informaţional, explozia preţurilor… Toate pun presiune pe biata fiinţă umană, împovărându-i psihicul. În acest context, prezenţa distinsei doamne Victoria Irimia, reputat medic psihiatru, în studioul Antenei 3 Piteşti, vineri după-amiază, a fost de bun augur. Situaţie… inversă! Realizatorii emisiunii „Subiect de presă”, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”, au sondat mintea specialistului în căutarea răspunsurilor la întrebări stringente.
Vremuri tulburi
Deşi părea până în urmă cu doi ani că toate sunt frumoase şi la locul lor în „cea mai bună dintre lumile posibile”, după formularea unui filosof, realitatea ne-a demonstrat că avem a ne teme permanent, pericolele pândind la tot pasul. Doctor în ştiinţe medicale, membru al Asociaţiei Europene de Psihiatrie, managerul Spitalului „Self Control – Dr. Irimia” din Piteşti, medicul Victoria Irimia este cunoscut drept unul dintre fondatorii şcolii de psihiatrie româneşti. Mihai Golescu a făcut „radiografia” realităţii”: „Crize în valuri, unul după altul, pandemie, război, energie, facturi…, cum ne afectează psihic şi cum putem face faţă?” Toţi specialiştii susţin că este depăşită capacitatea unui om obişnuit de a rezista acestui bombardament informaţional. Confirmă şi V. Irimia: „Sigur, ne bulversează, nu mai putem face selecţie. Există doi poli: ori credem tot, ori nu credem nimic. Trebuie să ştim bine regula: nici prea-prea, nici foarte-foarte! E bine că avem multe posibilităţi de informare şi în situaţii critice suntem interesaţi să aflăm. Avem dorinţa de a comuta televizorul pe canalele de informaţii unde, de la un post la altul, afăm lucruri diametral opuse. Dacă nu avem o bază solidă de analiză, asta însemnând educaţie, cultură, cunoaştere, suntem tentaţi să credem prima informaţie”.
Dispare dialogul
Cu ochiul specialistului, dr. V. Irimia a observat un fenomen în România: dispare dialogul între oameni! Locul său este luat de monolog. Sau un dialog al surzilor: „Fiecare monopolizează discuţia, este convins de propriul adevăr, merge până în pânzele albe şi îl susţine, fie că are sau nu argumente, şi nu mai este dispus să îl asculte pe celălalt. Acest mod de a ne comporta ne va marca în viitor, schimbându-ne conduita în societate. Se poate observa la televiziunile centrale: dezbaterile se transformă într-o confruntare a ideilor argumentate. Fiecare vrea să îşi impună punctul de vedere, iar acest lucru se vede şi la nivelul cetăţenilor, pe stradă, la piaţă ori în colectivul în care muncesc.”
Oculta mondială
Cristina Munteanu a făcut trecerea din spaţiul românesc spre zări mai vaste: „Trăim într-un sat global! Nu se mai pune problema teritoriului. Informaţiile sunt acum globale, prin intermediul Internetului. Suntem debusolaţi noi, românii, în ceea ce priveşte informaţiile, dar tot cu asta se confruntă şi americanii, şi europenii”. Invitata a pus accent pe existenţa dezinformării cu scop strategic şi a dat glas unei idei pe care mulţi nu au curajul de a o rosti decât în şoaptă: „E vorba şi de oculta mondială! Trebuie acceptat că există! Este foarte greu să ne imaginăm multe lucruri. Noi ştim că ani buni am trăit sub imperiul unanimităţii. Totul era o unanimitate şi pe dedesubt – o încercare disperată de a ne păstra identitatea”.
Să nu ne taie rădăcinile!
„Nu mai avem mândria de a spune cu fruntea sus: eu sunt român! Eu am ţara mea, care e frumoasă, care şi-a păstrat identitatea, limba, credinţa, tradiţiile, indiferent de circumstanţe. Nu ne-au schimbat nici turcii, nici austriecii, nici ruşii, nimeni nu a fost în stare să ne distrugă!” a declarat invitate. Dar Cristina Munteanu a pus degetul pe rană: „Cu toată românimea de care dăm dovadă, mulţi pleacă în afară pentru a se realiza material…” Medicul şi-a spus amărăciunea: „Pe cine să preocupe asta? Cei care au avut acces la putere s-au trezit, din bugetari, milionari în euro! Banii nu au miros. Ne mai iubim noi ţara? Eram elevi şi ne adunam în careu la şcoală, urcam tricolorul pe catarg. Aveam cultul simbolurilor noastre, stindardul nostru, cele trei culori sfinte pentru noi, aveam imn. Ştiam că sunt ale noastre! Nimeni nu trebuie să ni le ia nici astăzi! Globalizarea nu ne va anula simbolurile naţionale decât dacă renunţăm noi la ele. Nimeni nu ne poate tăia rădăcinile!”
Blestemul neologismelor
Ce este libertatea? „Dreptul de a respecta regulile, nu de a face fiecare ce vrea” – răspunde medicul psihiatru, care aduce în atenţie un alt pericol: blestemul neologismelor. „E păcat, pentru că avem una dintre cele mai bogate limbi din lume! Avem cuvinte frumoase, la care renunţăm. De ce? Pentru că cei care folosesc neologisme nu stăpânesc cum trebuie limba română, nu îi simt dulceaţa şi eleganţa. Dar, ca o calitate a românilor, suntem speciali! Cum? În momentele grele, ne unim pentru a face bine, la nevoie. Mai puţin nouă. Dar altora da, iată solidaritatea noastră pentru refugiaţii din Ucraina!”
Progres prin tehnici agresive
Pentru a afla ştirile care reflectă cât mai fidel adevărul, în calitate de experimentat jurnalist, directorul Mihai Golescu i-a îndemnat pe telespectatori să ţină seamă de credibilitatea sursei de informare: „Nu este rău să mă îndoiesc, conform principiului lansat de Rene Descartes «mă îndoiesc, deci cuget, cuget, deci exist!»” La finalul emisiunii, editorialistul Mihai Golescu a adus în discuţie problema viitorului privit dinspre trecutul în care Alvin Toffler îşi scria cărţile profetice şi a dat citire unor pasaje. Dr. Victoria Irimia a concluzionat: „Adeseori, când cauţi progresul, poţi apela şi la tehnici agresive! Nu întotdeauna pacea aduce progres. De foarte multe ori, am văzut în istorie, conflictele, agresiunile antrenează anumite forţe, unitatea unor energii, inovare, aducând omenirea la un nivel de progres”.