În ultimii ani, cele două mari spitale din Piteşti (Pediatria şi Spitalul Judeţean) au cunoscut ample procese de modernizare: au fost reabilitate secţii şi etaje întregi, a fost adusă aparatură performantă, iar la Pediatrie s-a înfiinţat chiar un Centru de Primiri Urgenţe. După toate aceste schimbări, aşteptările pacienţilor (sau, după caz, aparţinătorilor) vizavi de serviciul medical au crescut. Din păcate, ceea ce afectează buna desfăşurare a activităţii spitaliceşti este deficitul de cadre, în special de cadre superioare. Şi nu e doar părerea celor care au trecut pragul spitalelor având diverse probleme, ci este un fapt recunoscut de manageri, dar şi de restul angajaţilor.
„Durerea” e la ATI
„La momentul actual, avem în derulare mai multe concursuri, dar ne este foarte greu să aducem medici pe post. Scoatem periodic posturi la concurs, iar deseori candidaţii nici nu se prezintă. La noi, după cum ştiţi, funcţionează Centrul de Primiri Urgenţe şi avem mare nevoie de medici ATI. Spitalul a scos de foarte multe ori la concurs posturile pe Terapie Intensivă, avem linie de gardă aprobată, numai că funcţionăm cu doi medici şi un al treilea care are contract de prestări servicii. Aşa nu se poate acoperi o linie de gardă permanentă. Spitalul de Pediatrie este interesat să aducă medici la secţiile deficitare (mai ales la ATI), dar în acelaşi timp chiar astăzi (n.r. – vineri, 11 noiembrie) am primit aprobarea de la Consiliul Judeţean pentru scoaterea la concurs a mai multor posturi, după cum urmează: două posturi de medic în specialitatea Pediatrie, un post de medic primar în specialitatea Epidemiologie, un medic specialist la boli infecţioase, unul de specialitatea chirurgie şi ortopedie pediatrică, un medic specialist ORL, un oftalmolog, un radiolog şi un medic ATI. Cum spuneam, una e ce ne dorim, altele sunt planurile doctorilor. De exemplu, vreme de o lună, am avut publicat în «Viaţa Medicală» anunţul de concurs pentru ocuparea unui post de medic generalist cu competenţă în Centrul de Primiri Urgenţe. Nu s-a înscris nimeni! Vom relua procedura în speranţa că îl vom găsi până la urmă. Problema cu care ne confruntăm noi e valabilă la nivel naţional. Deficitul de cadre superioare e recunoscut în mai toate spitalele” – a precizat Florina Gheorghe, manager interimar la Spitalul de Pediatrie Piteşti.
„Suntem deschişi”
„Trebuie găsită o soluţie ca medicii să rămână în ţară. Legat de gărzi, odată cu modificarea Ordonanţei nr. 43, calculul acestora se face la salariul din august, iar ca beneficiu putem spune că valoarea plăţilor s-a dublat. Altfel, noi am încercat cu sprijinul CJ şi al Primăriei să oferim cadrelor loc de cazare în apartament. Problema este că, după mai mult de jumătate de an – timp în care niciunul dintre medici nu a fost interesat să-l ocupe, a trebuit să-l cedăm. La momentul actual, tot cu sprijinul instituţiilor menţionate, putem sprijini astfel inclusiv medicii rezidenţi. Suntem deschişi şi direct interesaţi să ne folosim de toate mijloacele legale de care dispunem pentru a acoperi deficitul de cadre” – ne-a mai declarat Florina Gheorghe.
Soluţia de avarie: Bucureştiul
„Dat fiind deficitul de care am vorbit, realizaţi că apar situaţii când nu putem face faţă solicitărilor. În acest caz, preferăm să trimitem micii pacienţi la Bucureşti, însă nici acolo nu e simplu. Şi spitalele din Capitală se confruntă cu probleme, iar medicii sunt foarte solicitaţi tocmai pentru că primesc cazuri din toată ţara” – a conchis managerul de la Pediatrie.
Concurs şi la Judeţean
Şi la Spitalul Judeţean e deficit de cadre superioare. Conform discuţiei purtate la sfârşitul săptămânii cu angajaţi ai departamentului de resurse umane, şi aici este un concurs în derulare pentru ocuparea a peste 10 posturi de medici: un medic primar la Chirurgie Plastică, un medic specialist radiolog, un epidemiolog, un hematolog, un medic la nefrologie, unul la oncologie, doi ORL-işti, un endocrinolog, un medic ATI şi unul la chirurgie toracică. Exceptând postul de medic primar la chirurgie plastică şi cel de specialist radiolog, la concurs se pot înscrie inclusiv medici aflaţi în ultimul an de rezidenţiat. Ultima zi de înscriere este 18 noiembrie.
Iată aşadar, la o primă strigare, în spitalele mari din Piteşti e nevoie de cel puţin 20 de medici cu diverse specializări. Cel mai mare deficit şi totodată cea mai greu de acoperit secţie este ATI-ul. Nu în ultimul rând, să mai spunem că, pe lângă concursurile care vizează cadrele superioare, atât la Pediatrie, cât şi la Judeţean sunt căutate zeci de cadre medii însemnând asistente, infirmiere, îngrijtori, brancardieri şi chiar muncitori necalificaţi. Vom urmări să aflăm câte posturi s-au ocupat după concurs.
George OLTEANU
Un Comentariu
Dan
Postul de medic primar la chirurgie plastică e luat de Azamfire jr?
De ce nu se scoate la concurs?