…Este denumirea unei organizaţii umanitare internaţionale, cunoscută pentru proiectele sale din regiuni afectate de boli endemice, conflicte sau război. Sediul acestei organizaţii fondate în 1971 este la Geneva. Bugetul, provenit 90% din donaţii, se ridică la 1,44 miliarde euro. Majoritatea personalului recrutat este compusă din voluntari: medici, asistente, moaşe, ingineri, experţi în logistică. Ei acordă ajutor în peste 70 de ţări.
Crucea Roşie, tot o organizaţie umanitară, are misiunea de a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor, alimentaţia şi de a asigura apa potabilă. Sediul este tot la Geneva, organizaţia având birouri externe în 80 de ţări şi 12.000 de membri la nivel mondial.
Situaţia medicilor fără frontiere şi a personalului auxiliar este îngrijorătoare, deoarece acolo unde este o catastrofă umanitară, în Siria, aceşti curajoşi sunt confruntaţi cu fenomenul numit neputinţă. În decursul vremii, spitalele au fost considerate chiar în timp de război adăposturi umanitare. Medicii îi tratează pe răniţi conform jurământului depus, indiferent de orientare politică, rasă sau religie. În Siria, Afganistan, Sudan şi Yemen spitalele au fost bombardate sistematic, iar cei aflaţi la datorie au fost victime nevinovate în slujba umanităţii. În fiecare săptămână aflăm din presă ştiri alarmante transmise de reporterii care se hazardează în regiuni zguduite şi distruse de conflicte. Se pune întrebarea: sunt oare atacurile împotriva medicilor şi spitalelor noua normalitate? Se constată în mod obiectiv că există două cauze: descompunerea sau destabilizarea statului (Siria, Afganistan, Sudan, Yemen); încălcarea legilor umanitare.
Revista medicilor care apare lunar relatează întâmplări din viaţa medicilor de sacrificiu. Un chirurg canadian de 82 de ani a lucrat 14 luni într-un spital de frontieră, între Siria şi Iordania. La despărţire a spus că a văzut cazuri de nedescris, pe care nu le va uita niciodată. Din nefericire, mai este mult de lucru. Dar speranţa moare ultima.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.