Un nou scandal cu iz pandemic face valuri în sistemul sanitar. În odiseea evaluării bolnavilor de Covid-19 asimptomatici, ministrul Sănătății tulbură apele medicilor de familie, Nelu Tătaru intenționând să-i însărcineze cu noi servicii în combaterea epidemiei.
„Vorbă-n vânt”
Ministrul Sănătății vrea să îi trimită pe medicii de familie la domiciliul pacienților infectați cu coronavirus. Anunțul a stârnit nemulțumirea breslei. Pe marginea acestui subiect, dr. Mariana Boșneag, președinta filialei Argeș a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), ne-a declarat: „Este o vorbă aruncată-n vânt! Varianta în care medicii de familie ar evalua pacienți pozitivi la domiciliu pune probleme logistice majore: echipamente de protecție, zonă tampon de decontaminare, contactul cu pacienți pozitivi și apoi cu alții la cabinet etc. În contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu scrie așa ceva, iar ministrul nu mă poate obliga să prestez un astfel de serviciu, îmi pare rău… Un om stă într-un cartier, un altul locuiește margine de sat… Cum procedează colegii mei care nu șofează?Se duc cu autobuzul sau cu… căruța acasă la asimptomatici? Unde se echipează și se dezechipează doctorii de echipamentele de protecție? Pe uliță, în fața porții, la ușă, în scara de bloc? Noi, de la începutul epidemiei, nu am primit de la minister nici măcar o mască, darămite echipamente? N-am primit nici spor de risc, n-am primit nimic… Medicii de familie au pacienți, au programări, au bolnavi cronici, nu pot merge la domiciliu să-i evalueze pe asimptomatici. Una este evaluarea și alta este monitorizarea – sunt acțiuni total diferite. Evaluare înseamnă o radiografie pulmonară, un CT, deci nu se poate face cu stetoscopul și cu tensiometrul. Da, îi monitorizăm pe pacienții asimptomatici, ca și până acum! O variantă, cu care sunt de acord, este ca asimptomaticii să fie izolați în acele centre speciale de carantină amenajate în hoteluri, iar supravegherea stării de sănătate să se facă prin rotație de către un medic de familie sau un medic școlar, împreună cu un pneumolog ori un internist. Și să nu uităm că în România nu sunt doar pacienți Covid! Sunt și cardiaci, și oncologici, și copii…”
Ce se doreşte?
360 de medici de familie sunt înscriți în filiala Argeș a SNMF. Ministrul Sănătăţii vrea să îi implice oficial pe medicii de familie în tratarea celor cu SARS-CoV-2. Astfel, doctorii de familie ar trebui să îi evalueze pe cei care au virusul, dar sunt asimptomatici. Aceştia nu ar mai ajunge în unităţile sanitare pentru analize atunci când află că sunt pozitivi. Pot face însă programări pentru investigaţiile paraclinice. Bolnavii care au simptome, dar nu suferă de alte afecţiuni vor merge la spital şi, după ce li se fac analizele, se întorc acasă. Tot medicii de familie îi vor urmări şi pe ei. Medicii de familie vor fi plătiți pentru monitorizarea pacienților cu Covid-19 asimptomatici; ar putea primi în jur de 100 de lei pentru monitorizarea unui bolnav cu SARS-CoV-2.